Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

O kategoriji Duhovnost

Redakcija Bloga

* * *

beli-andjeo Duhovnost je jedna od vrlo kontroverznih tema kroz celu ljudsku istoriju. Nije do kraja napisan konačni sud ni istorije, ni društva a ni samog pojedinca, šta je to zapravo.

Od verovanja u Prirodu i prirodne sile, do verovanja u jednog Boga, istorija ljudskog društva je prošla kroz mnoge stepenike, cikluse i spirale u potrazi sa smislom života. Konačan sud su imali samo oni koji su pronašli svoju svrhu u istinskoj veri ili dubokom praznoverju. Većina je umirala sa sumnjom i pitanjem o čemu se to u njihovim životima radilo.

I danas se savremeni čovek pita, doduše sve manje zbog sistema u kome je, zbog čega uopšte misli i živi, radja se, veseli, tuguje, bori. Šta mu je svrha? Kojoj istini da pokloni poverenje, staroj i tradicionalnoj, koja malo kasni za promenama,  ili pak idejama novog doba koje su tako dobro adaptirane na savremeni život i imaju jednostavna rešenja po pitanju duha.

Duhovnost, šta li je to? Da li se ona može naučiti, steći, pronaći?

3 komentara

 • Žudnja naše duše za otkrićem večne istine vodi nas na duhovno putovanje. Svi putevi vode ka jednom! Duhovnost rađa svesnost, ljubav i blaženstvo, kvalitete što brišu granice koje ljudski um postavlja, ophrvan ovozemaljskim , ograničenim iskustvom.
  Um je, dakle, često prepreka koja ne dozvoljava da klica duhovnosti koja bitiše u ljudskom rodu, preraste u cvet iskonske duhovnosti.

 • Pomalo čudno da Istina bude tako sakrivena, da bude bliža od vrha vlastitog nosa a opet tako tajanstvena a nepoznata. Zašto je to tako?

  Tako je zato što je Bog učinio da svako sam mora otkriti i spoznati istinu. niko je nikome ne može pokazati i dokazati. Onaj ko je zna, ima, razume nema mogućnost da je ikome prenese ili otkrije. U tome i jeste veličina i lepota života.
  Mnogi su spoznavali istinu ali su odlazili sa ovog sveta neshvaćenim i prezrenim ili proganjan im.

  Istinu niko ne skriva od čoveka jer ona nikada i nije bila sakrivena. Sama čovekova svest čini da Isdtina bude nedostupna. Da bi je spoznao čovek mora ekspandirati svoju svest a svest je duhovna ane intelektualna kategorija. Svest i ljubav imaju znak jednakosti gde intelektualnost nema prodju.
  To je ono što je Aleksandra rekla.

  Mnogi učeni i filozofi znaju pričati i pričati, citirati i citirati na desetine i stotine mislilaca ali da opet ništa niti kažu niti razumeju. Istovremeno neki smireni i tihi čovek (žena) sa strane može znati i razumeti život ali da nema reči niti može šta reći.
  Ne kaže se badava da milion reči kažu kao i samo ćutanje a da ćutanje kaže više od miliopn reči.

  Potražite knjigu Ključ života i ona će vam reći mnogo više.

Ostavite komentar