Josip Bosnjakovic

* * *

.

Čuvena istarska vina i Malvazija vinarije Tomaz

.

 

Nedavno sam prilikom kraćeg odmora na istarskom primorju imao priliku da se družim sa jednom od vinarija koje neguju Istarsku Malvaziju.

Domaćin vinarije je Klaudio Tomaz koji nam je poželeo dobrodošlicu na imanju tj. u njihovoj vinariji. Pre same priče o vinima bitno je pomenuti i koju činjenicu o položaju Motovuna, klimi u Motovunu te vrsti tla i o njihovim sortama vina.

Motovun je izgrađen na brežuljku kupastog oblika i nalazi se na 277 metara nadmorske visine. Brežuljak se uzdiže na mestu gde se dolina otvara i širi prema moru te prekida lanac povezanih brežuljaka koji se u njenom gornjem delu zatvaraju s jedne i s druge strane. Blaži nagib južne i zapadne padine brežuljka kao i izduženi njegovi hrbat prema istoku omogućilo je narodu ovoga kraja da podiže na vrlo atraktivnom mestu prilično velike nasade vinove loze.

Zbog blizine mora i planina klima u Motovunu je blaga. Leta su topla, ali sveži povetarac ublažuje vrućinu i sparinu pa su noći uvek sveže i ugodne što za proizvodnju visoko kvalitetnog grožđa jedan je od bitnijih faktora. Iz tih razloga Motovun je jedan od najkvalitetnijih mestašca za proizvodnju vina u Istri.

Zemljište doline reke Mirne kao i povišeni platoi u neposrednoj okolini Motovuna čiji je laporasti teren uvek vlažan, bogat mineralima  vrlo su povoljni za razvoj poljoprivrede. Blage južne i jugozapadne padine brežuljaka pokrivaju pravilni redovi vinove loze, koja ovde vrlo dobro uspeva. Grožđe se prerađuje u vrlo kvalitetna vina od kojih prevladavaju  Teran, Malvazija i Muškat. Osim njih koje su tipične sorte ovog kraja u novije vreme počelo seproizvodit i sorte Merlota, Cabernet Sauvignon, Pinot Sivi, Chardonnay.

Tipična i najznačajnija sorta vina koja se u Motovunu, kao i u celoj Istri najviše proizvode je Istarska Malvazija. Radi se o beloj sorti koja zauzima gotovo dve trećine svih nasada loze na ovim područjima i raste jedino  u Istri.

Malvazija je najčešće suvo vino, bez zaostatka neprevrelog šećera i najbolje rezultatedaje u prvoj godini nakon berbe. Slamnastožute je boje sa zelenkastim odsjajem, bogate  strukture i korpuloznog tela, obogaćena mineralima. Spada u poluaromatične sorte, jedva primetne gorčine badema te redovno sveževoćnih i cvetnih mirisa. Malvaziju preporučujemo uz riblji meni , belo meso te istarski najprestižniji meni , a to je meni od tartufa.

Muškat kao stara istarska sorta, daje vrlo atraktivna vina, posebno sa ostatkom neprevrelog šećera, svetložute je boje, aromatičnog mirisa koji podseća na zrelo voće, idealan je za deserte na kraju obroka, zbog kojeg i nosi naziv ˝Kralj vina˝.

Od crvenih vina najpoznatiji je Teran – vino izrazite rubin crvene boje ljubičastog odsjaja, živih neobuzdanih mirisa, najčešće šumskog voća( maraska i divlje jagode ) , s jakim karakterom naglašenih kiselina, u pravilu manje izraženog tela u odnosu na uobičajne standarde za crvena vina. Međutim u zadnjih par godina se poradilo na kvalitetu grožđa u vinogradu ( manjim prinosom po čokotu ) tako da je njegov kvalitet konkurentan sa ostalim sortama crvenog vina. Njegova posebnost na prvi pogled nikoga ne ostavlja ravnodušnim , dok trend sve većeg interesa na neobične tipične proizvode otvara nove mogućnosti ovoj atraktivnoj sorti. Teran preporučuju uz mesni meni ( meso sa grila, crveno meso , meso od divljači ).

www.winehedonism.com