Aleksandar Parezanović

* * *

Na Bežanijskoj kosi, u blizini pijace, nekako se od previša pogleda sakrila jedna mala muška oaza, koju su napravili dalmatinsko-kninsko-lički doseljenici iz poslednjih regionalnih preseljavanja i ratovanja.

bocanje

Izgubivši ono što su mislili da će do kraja života ostati njihovo mesto življenja, prebrojali su se na Bežanijskoj kosi, videli da ih na ovoj crti gde počinje urbani Beograd ili sremska ravnica (zavisi kako gledate) ima poprilično, pa su pokušali da nešto od svoje Dinare i Dalmacije prenesu u novi kraj. Tako je nastao njihov boćarski klub.

Graditelji iz Energoprojekta i iz Eleketrodistribucije su bili dobri pa su im poklonili nešto blokova, drvenih greda, lima, nekoliko bandera, svetiljki za noćno igranje balota, verovatno do dan danas neko zažmuri na činjenicu da se ta struja verovatno ne plaća i tako su ovi brkati momci dobili neki svoj mali privid starog kraja i navika.

Doduše, od rodnog kamena nije mnogo ostalo, ako se ne računa poveća gomila betonskog šuta koja se nadvisuje nad njihov sklepani boćarski klub, nema vinove loze ni smokava, ali su zato tu klupice, najveća stolica za najpoštovanijeg, kao i nekoliko stabala višnji koje malo ko jede, jer beogradska deca više vole čips.

bocanje-na-otvorenomNema tu neke ograde, pešačka staza je tik uz teren, al opet, malo ljudi tu prolazi, a ako, slučajno pored njih, tom stazom prođe neki ispisnik sa suprugom, brkati boćari će ih pogledom ispratiti kao da ispisnik u šetnju vodi žirafu, jer žene ovde jednostavno – ne dolaze. (Kao u neki muški manastir, al ne baš tako strog). I nemojte imati zabludu da oni to merkaju vašu lepu ženu, to je pogled prekora, a oni su u svom klubiću ne da bi gledali tuđe žene, već da bi igrali balote i muški se družili.

Ovde oni mogu lepo da se opuste, da popiju ohlađeno pivo iz „klubske kuće“ po ceni koštanja, da popuše jeftine cigare čija imena većina pušača ne znaju ni da postoje – i da se malo sklone od gunđanja žena i zahteva dece za nekim parama koje već desetak godina nemaju baš previše. Eventualno, tu će dobiti gunđanje od drugara ako loše bace kuglu, ali za razliku od kuće, (koliko god to ne priznavali) ovde mogu na gunđanje da odgovore gunđanjem i erotskim glagolima.

Dragi boćari, nek vam je sa srećom i želimo vam da ste dobro pogodili lokaciju, kako vas neka nova investicije i gradilište ne bi navelo na još dublje povlačenje i brisanje svega onoga što ste nekada voleli.