Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Život

Najbolja dijeta na svetu .. klinika Mejo preporučuje #1

Postoji li Najbolja dijeta na svetu?


Najbolja dijeta na svetu za mršavljenje i zdravlje

Postoji li najbolja dijeta na svetu? Ovo je iskrena ispovest čoveka koji je ceo život proveo na dijetama. Ima tako otporan metabolizam na dijete da mu je jako teško da smrša, a vrlo lako da se ugoji. Pokušao je svašta, sa promenljivim uspesima. Onda je naišao na Kliniku Mejo i njegov život se promenio.

.

Najbolja dijeta i najzdraviha ishrana na svetu klinike Mejo

.

Klinika Mejo Najbolja dijeta na svetu mayo-clinic-logo Tim najeminentnijih svetskih stručnjaka za ishranu sa čuvene američke klinike Mejo, objavio je koncept najbolje dijete na svetu. Baziran na savremenim istraživanjima, eksperimentima i tradiciji, naučnici su uspeli da stvore dijetu za koju se sa pravom može tvrditi da je najbolja do sada prezentirana dijeta na svetu. Tim pre što dijeta ne samo da održava vaš imunitet, koji je pri dijetama mahom u padu, nego ga čak i poboljšava.

Time je moj mukotrpan put stalnih dijeta, dug više decenija, napokon ugledao kraj. Pronašao sam šta je najbolja dijeta na svetu za mršavljenje! A pokušavao sam svašta, i imao uspeha, nije da nije. Pet do šest puta sam gubio po 15 kilograma i više, ali sam ih potom brže ili sporije vraćao. Stručnjaci klinike Mejo upravo to i tvrde, da konvecionalne i popularne dijete imaju izražen yo-yo efekat. Oni smatraju uspešnom samo onu dijetu koja je dovela do rezultata koji se ni nakon 3 godine nije vratio na stare mere.

A moja istorija dijeta je pozamašna. Prvo sam se susreo sa pilotskom dijetom, znate ono bodovanje namirnica, pa u toku dana možete pojesti samo toliko bodova – namirnica. Dijeta je totalno slepilo za mediokritete, tim pre što u tabelama namirnica imate najgoru moguću hranu – paštete i viršle. Iako sam bio mlad kada sam došao do nje, shvatio sam da je pilotska dijeta besmislena.

Onda sam se susreo sa vegetarijanskim dijetama. Otprilike sve jedeš osim mesa. I tada sam bio mlad, pa sam sve bukvalno shvatio i jeo sve osim mesa ali sa dosta šećera. Dijete je delovala ali u kontra smeru. Ugojio sam se.

Onda sam upoznao Holivud, odnosno popularnu američku dijetu bračnog para Diamond prezentiranu u njihovoj bestseller knjizi Zdravi i vitki. Slična dijeta toj je i Hejeva dijeta, i obe se baziraju na principu kombinovanja hrane. Ujutru jedeš samo voće do podneva, posle imaš obroke koje kombinuješ tako da nikada ne mešaš ugljene hidrate i proteine, itd. Krenuo sam sa njom zajedno sa par prijatelja. Uspeh! Smršao sam poprilično, po prvi put. S obzirom da sam bio profesionalni sportista, bio sam srećan. Ali, vrlo brzo se ispostavilo da sam malokrvan.

Najbolja dijeta klinika Mejo the-mayo-clinic-entrancePočeo sam ponovo da se hranim normalno i odmah sam vratio kilograme nazad. na svoje mesto. Strašno, ali zdravlje mi je bilo važnije od lepe i vitke figure.

Tada nastupa makrobiotička dijeta. Moja rodjaka koja se bavila makrobiotikom i kojoj sam se jednom prilikom požalio na malokrvnost, odmah je shvatila iz načina moje predjašnje dijetalne ishrane zbog čega je to tako. Nije dobro jesti voće ujutru i na prazan stomak. To ne čisti organizam, već naprotiv zbog fruktoze koja je u voću, u trenutku kada telu treba energija, ono dobija samo voćne šećere iz voća, jer druge hrane nema, pa onda mora da troši svoju supstancu, i da mikroelemente vadi iz krvi. I eto malokrvnosti. To je razlog na primer, što mnogi indijski jogiji i fakiri, čija je ishrana prosta i bazirana na voću i mleku pate od dijabetesa. Jogiji imaju šećernu bolest! Imaju verovatno i reumu od sedenja na zemlji i na otvorenom, ali tog trenutka mi to nije padalo na pamet.

Počeo sam disciplinovano sa makrobiotikom. Izučio sam literaturu i usvojio filosofski korpus makrobiotičkog stila života, osim što sam ostao pomalo umeren u stavovima. Naučio sam da spremam makrobiotičku hranu. Miso supa, alge, gomasio, sejtan, tamari, sve sam znao gde i kada da primenim. Nije bilo ograničenja u unosu hrane, količinski. Jeo sam kad sam hteo, šta sam hteo, koliko sam hteo. Za 6 meseci sam se prepolovio, imao odlično zdravlje, smirene emocije i dosta energije. No, postojale su dve kvake. Bio sam stalno gladan a samim tim i nervozan, i nisam mogao dovoljno hrane da spremim za sebe, pogotovo ne kada idem na posao. Moje kolege su se smejale kada sam na posao dolazio sa velikim kutijama makrobiotičke hrane, koju sam kući spremao pa nosio na posao. Ali ma koliko da sam puno spremao, i jeo, i jeo, stalno sam bio gladan.

I dan danas, kada jedem makrobiotičku hranu, a volim da je jedem, jer osećam da je zdrava, osećam glad i to odmah posle jela. jer, ta hrana je siromašna proteinima i ugljenim hidratima, a moje sportsko telo je godina navikavano na kalorije. Morao sam da napustim makrobiotiku, nije išlo to sa transportom hrane, a i spremanjem, pogotovu kada su došla deca i kada sam počeo više poslovno da putujem.

Sa makrobiotikom sam imao puno dobrih iskustava. Jedno od zapažanja sa makrobiotikom je bilo da kada se tako hranim, ne mogu da konzumiram Coca Colu, vino i alkohol. Postaju mi fuj, fuj sa ukusom. Isto tako, navikne se čovek na prirodne i istančane blage ukuse, pa kada proba čokoladu doživi šećerni udar. Samo da znate koliko su čokolade slatke! Takodje, preradjevine od mesa vam postanu slaaaaaaaneeeee! Mislite o tome.

Onda sam upozano jednu prijateljicu i njenog muža. On je doživeo prosvetljenje sa Herba Life-om, izgubio 30-ak kilograma. Hm, uvek sam sumnjiv prema tima industrijskim proizvodima. Ipak, ubedili su me da pokušam i čak mi poklonili početni set proizvoda. Izdražao sam nedelju dana i zauvek napustio taj koncept. Jer, Herba Life svoj sistem dijete bazira na tome da manje jedete i da stalno mokrite, jer vam daju diuretike i ubrzivače organizma, pa vam bubrezi rade ko ludi. To je štetno, rasture vam imuni sistem i bubrege a onda još ne smete da idete dalje od bilo kakvog toaleta, jer vam se stalno piški. Užas. Ne ponovilo se.

Ah da, moji kilogrami teškom mukom skinuti sa makrobiotikom su se naravno vremenom vratili na one prave muške dimenzije i trocifreme brojeve. Jedno vreme sam pokušao sa lekom Xenical, koji se daje gojaznima za prevenciju. Totalni neuspeh. Jer, Xenical deluje tako što vezuje masti u crevima i sprečava da se iste apsorbuju u organizmu. Ali, ja ne jedem masno i lek nije imao na šta da deluje u mom slučaju. Osim jednom prilikom, kada je delovao, i tada sam shvatio koliko problema imaju oni koji ga koriste a gurmani su. Jedne nedelje smo porodično otišli na savski splav restoran na ribu. Naručili smo mi tako neke masne šarane i somove, neku pohovanu ribu, bio je tu i tartar sos. Ručak je bio extra, kako bi rekla moja ćerka. Popio sam Xenical za vreme ručka. I taj dan se ništa nije desilo. A onda sutra, u zlo doba, krenula mi je stolica, po sistemu odmah napolje. Auuh. To nije bio problem, koliko sam čin pražnjenja. Koliko masnoće se tu pojavilo, bolje da ne znate. A nigde nije bilo vlažne maramice za neuobičajeno stanje nastalo nakon izlaska tih masnoća. Momentalno sam napustio taj preparat i uvek kada vidim nekoga ko ga koristi, osećam neko saučešće prema toj osobi. Znam kako to zna da bude ponižavajuće u toaletu.

kupus i najbolja dijeta na svetu klinke mejoTrebalo je naći neko novo rešenje. Kupus dijeta! Moj ujak je uspešno skinuo kilograme sa njom, pa je preporučio meni. On je tvrdio da je to najefikasnija i najbolja dijeta na svetu! Krenuo sam odlučno! Posle dva dana sam odlučno odustao.

Kupus čorba sa paradajzom mi je prijala i bila ukusna i ja sam je jeo, i jeo, i jeo po celi dan i padao u nesvest od nedostatka energije. Naime, ni kupus ni paradajz nemaju kalorija, pa je moj mozak, na koji se inače u organizmu troši najviše kalorija, ako niste to znali, odbijao da radi i padao u san i polusvesno stanje. Kupus kaput!

Onda se pojavljuje moja prijateljica, plastični hirurg. Jeste plastičar, ali neke stvari ne možeš nožem da središ, pa kako je i ona bila buc-buc, i stalno u potrazi za čudesnom i konačnom dijetom, naišla je na takozvanu UN dijetu. To je po njoj najbolja dijeta na svetu. Ako niste znali UN nisu nikada pripisali nijednu dijetu, jer 2/3 čovenčanstva je na prisilnoj dijeti, nemaju šta da jedu, pa bi to bilo stvarno licemerno da UN prepisuju dijetu. Dobro, osim što je ta dijeta po nazivu lažna, ona je i po sistemu krajnje problematična. Njeno svojstvo je da se svaki dan jede različita grupa namirnica, jedan dan voće, drugi dan, meso, pa proteini, pa ugljeni hidrati i tako to. Čim sam video da je u dijeti takav raspored, odustao sam odmah. To mi je bilo čisto silovanje organizma.

Zato sam se okrenuo postu. Počeo sam da postim. Jednostavno, ništa ne jedem. U stvari jedem, ali vrlo malo. Prva tri dana je bio pakao. Dajte mi hranu, hoću da jedem! Prava ovisnička kriza. Stegnuo sam zube i prebrodio prvih nekoliko dana. A posle je sve bilo lakše. Stomak mi se suzio, želudac smanjio, osećaj gladi iščezao, energije mi se vratila. Postalo je super! Počeo sam da mršavim. Svake nedelje po kilogram. Sve je bilo manje više u redu, osim češćeg odlaska u toalet na mokrenje, jer sve što popiješ odmah ide napolje, a dobro je da se dosta tečnosti pije. Za 3 meseca 15 kilograma! E sad, to je teško poverovati da neko 3 meseca ništa ne jede i smrša samo 15 kilograma, ali to je tako u mom slučaju. Telo mi se opire mršavljenju da je to čudo. Moja supruga, inače lekar, nije verovala u te moje tvrdnje da mi se kilogrami skoro do nikako ne skidaju, dok nije počela da me prati. Tada se i sam uverila da postoje i takve osobe na svetu, rezistentne na dijetu.

. . .

 • U sledećem postu moji dalji napori sa dijetama i šta kaže klinika Mejo na kraju šta je najbolja dijeta na svetu …

15 komentara

 • Znam i ja za najbolju dijetu na svetu!

  Trosi vise kalorija nego sto pojedes 🙂

  A mozes ih potrositi ili vecom potrosnjom ili manjim unosom. I eto tajne svake dijete. Mozes na primer fizicki raditi puno i jesti normalno i smrsati, zar ne? Sta ce coveku dijeta ako je aktivan?

  Rad je stvorio coveka, rad i samo rad.

 • I taman je Ciga naučio konja da gladuje, a on ugine…
  Treba biti umeren u jelu i baviti se redovnom fizičkom aktivnošću…vremenom se izgubi dosta kilograma, a ogranizam ostaje zdrav. Zašto bežati od prirode i onoga što nam je tako lako dostupno? Možda smo isuviše navikli da trazimo lekove preko sedam gora i sedam mora..

 • Hm, bas me zanima sta je jos autor sve probao.

  Postoji Mejo dijeta, a ako misli na nju, onda sam u rebusu, jer je dijeta krs.

  I dodao bih, uzmi jednu dijetu koja deluje i drzi se samo nje. Ovoliko eksperimentisanja nije dobro za organizam.

 • Svi ste u pravu, manje više. No, sačekajte nastavak posta i drugi deo priče. Ideja posta je da se iznesu generalna iskustva sa različitim dijetama, da neko ko krene tim putem zna šta da očekuje.

  Dijeta ima mnogo, i obično svi gledaju krajnji učinak, da li je neko smršao ili ne, a ne posledice tih dijeta.

  Opet, ima ljudi koji ne mogu bez dijete celog života, i u tu grupu spada autor. Zašto je to tako objasniće možda nauka jednog dana, za sada je to ozbiljan problem, koji se dijtalnim režimom ishrane rešava.

 • Poučan tekst.
  Verovatno ćemo u nastavku saznati i koliko dugo autor primenjuje Mayo – najbolju dijetu na svetu?
  Interesanto će biti čitati ovaj tekst sa vremenske distance od npr 2. godine.
  Možda tada bude aktuelna neka zlatiborska dijeta :).

 • Ovu dijetu mogu da upražnjavaju i odrasli!

  Verovatno ste primetili da je većina dvogodišnjaka fit. Sinulo nam je da je to možda zbog njihove
  ishrane. Nije skupa, a raznovrsna i kvalitetna.
  Zato smo zapisali tačno šta jedu dvogodišnjaci i došli do fantastične nove dijete kojom možete
  garantovano biti u top formi. Srećno!

  Prvi dan

  Doručak
  Kajgana od jednog jajeta. Parče tosta s marmeladom.
  Prstima pojedite dva zalogaja kajgane, ostatak bacite na pod.
  Pojedite jedan zalogaj tosta a marmeladu razmažite po licu i odeći.

  Ručak
  Četiri bojice (bilo koje boje), šaka čipsa i čaša mleka.
  Žvacite naizmenično bojice i čips. Potegnite tri gutljaja mleka, a ostatak prospite.

  Užina
  Štapić, dva novčica od 2 dinara i jedan od 1, četiri gutljaja ustajalog piva.

  Večera
  Ispržite tost, namažite ga buterom i bacite na kuhinjski pod.

  Drugi dan

  Doručak
  Pojedite jucerašnji tost s poda. Popijte pola flašice arome vanile.

  Ručak
  Pojedite pola ružičastog karmina i jednu cigaretu.
  Posle toga progutajte kocku leda.

  Užina
  Ližite lizalicu dok ne postane lepljiva. Izađite iz kuće i bacite je u prašinu.
  Uzmite nazad i cuclajte dok ponovno ne bude čista. Zatim je unesite u kuću i bacite na tepih.

  Večera
  Kamenčići ili sirovi pasulj, koje ste čuvali u levoj nozdrvi. Pire od krompira preliven ledenim čajem.
  Jedite viljuskom.

  Treći dan

  Doručak
  Dve palačinke s mnogo preliva. Jedite prstima, pa ih obrišite o kosu. Popijte pola čaše mleka, pa
  je napunite palačinkama.
  Posle doručka pokupite jučerašnju lizalicu sa tepiha, poližite dlačice i stavite je pod jastuk.

  Rucak
  Tri ribice, puter od kikirikija i hleb s marmeladom. Između zalogaja pljujte na pod.
  Razlijte čašu mleka po stolu i pijte ga tako što ćete umakati prst u njega.

  Večera
  Čaša sladoleda, šaka čipsa, nešto vina i kafe.

  Poslednji dan

  Doručak
  Prelijte čašu pahuljica čašom mleka i dodajte šolju šecera. Kad pahuljice omekšaju, popijte mleko
  a pahuljicama nahranite psa.

  Ručak
  Četvrt tube paste za zube, komadić sapuna i maslina.
  Pronađite onu lizalicu i dovršite je.

  Užina
  Maskara.

  Večera
  Čaša špageta bolonjeze prelivenih čokoladnim mlekom.

  Ako ste se strogo pridržavali ove dijete, trebalo bi da ste do sada izgubili 4-6 kilograma i nalazite se na
  oporavku u bolnici, posle gubitka svesti trećeg dana.
  Dijetu možete ponoviti još dva puta u toku sezone, kombinujući sastojke.

  Prijatno i srećno!!

 • Ja nabolje preferiram KIVI dijetu.
  Jedem sve, sta hocu i koliko hocu, osim kivija.
  Jest’ da nisam skinuo ni jedan jedini gram, ali …
  Na dijeti sam, a nisam uskracen,
  :))

 • @ Ivana

  Poenta kod klinike Mejo nije dijeta nego stil zivota, odnosno da se hranite kako treba, pa ce prikladan tezina doći sama. U svakom slučaju, oni kao ozbiljna institucija ne daju dijete opšteg tipa, nego pregledaju pacijenta i svakome preporuče njemu prilagodjen režim ishrane.

 • A moja pokojna baka je uvek i sebi i drugima govorila:

  „Nema bolje dijete nego se češće odmaknuti od valova…“ (iako je svo vreme dobro nosila svojih 100-tinak kg).

Ostavite komentar