Aleksandar Parezanović

* * *

.

Beogradska ulica bez početka i / ili kraja

.

Investicione aktivnosti na Bežanijskoj kosi – Gradski oci, nemojte posle da kažete da vam nismo rekli! 

grcka-ulica-pocetak-i-kraj

Postoji na Bežanijskoj kosi jedna čudna saobraćajnica koja se zove – Grčka ulica. Nije to obična ulica, to je pravi bulevar sa četiri saobraćajne trake, biciklističkim i pešačkim stazama, javnom rasvetom, svime što je potrebno, ali je ulica posebno zanimljiva po tome što nema – ni početak ni kraj.

Nije da Grčka ulica nema funkciju. Stanari naselja je koriste za vožnju rolera, iscrtavaju kredom asfalt, pa se tako dobijaju priručni tereni za tenis i bagminton, deca su nekad tu učila da voze bicikl, ali se za to ova ulica sve manje koristi, jer su je otkrili i skuter-entuzijasti za samopovređivanje. Ima tu i likova koji pokušavaju da probiju zvučni zid svojim punoletnim VW Golfovima, onih koji proučavaju kako se auto ponaša kad u isto vreme pritisnete pun gas i kočnicu, tu često neke devojke danju uče pored svojih momaka da voze, a noću – ulica postaje bulevar prezervativa.

No, vratimo se u investicione vode.

Moglo bi se reći da je početak ulice tamo negde kod današnjeg ulaza na Novo Bežanijsko groblje, ali nije, jer između prostrane Norveške ulice (koja se intenzivno koristi) i naše, pomenute, Grčke ulica, nalazi se – kamenorezac Oluić. Njegova radnja, radno dvorište, jezerce/bara za pranje kemena, plus raznorazni objekti ovog proizvodnog kompleksa su, očigledno, nepremostiv problem za Grad da – aktivira jednu stranu ove investicije.

Pošto ulica nema početak, nije važno što nema ni kraj, mada kraj asfalta postoji. Na tom kraju nije bilo ničega i nikoga do skora, ali više nije tako. Naime, ako pogledate Google Earth, ovaj kraj je već dobio i ilustraciju i ime, jer je tu, na granici Bežanijske kose i Ledina, odavno niklo impozantno kartonsko naselje. Ono je imalo svoje jasne gabarite, ali se upravo – izlilo. Na samoj saobraćajnici Grčke ulice su nikle kartonske kuće, stigli su novi stanari, doneli kontejnere, rasuli kese i kartone, doveli pse „streeter“-e i – šta ćemo za neko vreme imati ?

grcka-ulica-i-raskrsnica-sa-norveskom-ulicomNeko će u jednom trenutku rešiti da se ova investicija u Grčku ulicu konačno privede nameni, a onda će početi scenario koji smo već odgledali kod Univerzitetskog naselja. Stićiće bageri, pa će žitelji divljeg naselja leći na saobraćajnicu, doćiće policija, Gradonačelnik, brojne televizijske ekipe, vatrogasci, predstavnici „Udruženja građana za….“, humanitarci, nevladine organizacije, počeće teški pregovori, a na kraju će Grad Beograd opet odrešiti kesu, početi da postavlja kontejnere za stanovanje ovih sugrađana na nekoj drugoj lokacaiji, Gradonačelnik će reći da to više u budućnosti neće moći tako, da se pare poreskih obveznika, od kojih mnogi i sami nemaju rešen svoj krov nad glavom, troše za svakog ko reši da legne na saobraćajnicu, slika se za televiziju i uslovi svoj odlazak odatle – nekakvim rešavanjem sopstvenog stambenog problema.

Možda gradski inspektori ne rade vikendom, kada se sva divlja gradnja Beograda zahuktava, možda ti inspektori nemaju benzina za obilazak lokacija, ali zato internet čini čuda. Dakle, nemojte posle da kažete da vam nismo rekli !

Izvor teksta:  www.ekapija.com

. . .