Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nauka Web

10 freeware alata

Josip Bošnjaković

***

Savremeno poslovanje se skoro kompletno oslanja na upotrebu IT-a, i naravno odgovarajućeg software-a.  S obzirom na cene profesionalnih softwerskih rešenja u nastavku ću dati opis 10 korisnih ’’freeware’’ alata, za koje ste možda čuli a koji će vam svakako olakšati poslovanje.software2

 1. Primo PDf – Adobe program za pregled pdf dokumenata u svojoj osnovnoj (besplatnoj) konfiguraciji nema opciju pravljenja pdf dokumenata. Solidna zamena je svakako Primo pdf  (http://www.primopdf.com/ ) . On omogućava konvertovanje datoteka .doc, .xls, .ppt  i drugih u pdf format. Sem ovog programa dostupni su vam i par online konvertora (http://www.pdfonline.com/, http://www.freepdfconvert.com/ i drugi).
 2. AnybizSoft Pdf to Word – Konverter koji prebacuje pdf file-ove u word zadržavajući pri tome originalni layout, tabele, slike … (http://www.snapfiles.com/download/dlpdftoword.html).
 3. Handy Recovery – Mali program koji vraća izgubljene fajlove. Par puta me je izvukao iz nezgodne situacije shift+delete (http://www.handyrecovery.com/handyrecovery-fw.exe)!
 4. Volusion Live Chat –Pomoću ovog i sličnih programa ste u prilici da pružite online chat podršku posetiocima vašeg web sajta (http://www.volusion.com/livechat_software.asp). Zgodna alatka kako biste povećali kvalitet usluge i ostvarili bolji kontakt sa postojećim i novim korisnicima vaše usluge/prizvoda.
 5. Antivirusi – Nazobilazni deo savremene hardverske mašine. Najbitniji deo je da za antivirus imate obezbeđeni update. U nastavku dajem par predloga:

6. BurnAvare Free – Software koji se koristi za narezivanje CD/DVD/Blue raz medija. Mozete ga koristiti za back up, Audio CD-ove, MP3 …Takođe program podržava i .iso format.  Ne podržava narezivanje bootabilnih CD/DVD formata i kopiranje diskova (http://www.snapfiles.com/download/dlburnawarefree.html)

7.Essential PIM – Jako dobar alat za sve vidove čuvanja informacija : kalendar, notes, reminder, adress book … (http://www.essentialpim.com).

8.Google AdWords Editor 3.5.0 – Ovaj alat vam omogućava da downloadujete AdWords account, napravite izmene i uploadujete iste (http://www.freewarefiles.com/downloads_counter.php?programid=21188).

9.Jdownloader – Java bazirana aplikacija koja koristi linkove sa rapidshare-a, megaupload-a i ostalih mega servera, downloaduje ih na željenu lokaciju i unrar-uje i spaja po potrebi (http://jdownloader.org/).

10. PostIt Notes by Morun – Svi znamo za post it. Ovaj programčić vam daje opciju da iste držite na vašem desktop-u (http://www.morun.net/www/downloads/freestickynotes.html).

Mnoge od pomenutih, kao i neke od drugih programa možete pronaći na : www.snapfiles.org, http://download.cnet.com/windows/, www.freewarefiles.com

5 komentara

 • Super preporuke. Za neke znam ali mi je alat br.2 bas trebao za rad.
  Ima li alatka za skidanje klipova sa yt, flash klipova i slicno sto ne moze desnim klikom?

 • Primo PDF radi dobro ali je komplikovano sto pravljenje fileova ide preko stampaca, nema ikonicu za direktno pravjenje dokumenta.

  Avasti radi OK. Ostalo ne koristim.

 • Na oko jako korisno Josipe,ali nemam vremena ni da disem,pa kad zaladi pocecu da proucavam sta koji znaci i uz Vasu pomoc nesto i pokupim.Pozdrav Gradimir

 • Sta je meni licno strasno korisno: pored library u Firefox brauzeru, sharovanja linkova na Twitteru i rss readera, ima super stvar za cuvanje PRIVATNIH linkova (vasa licna bibilioteka linkova takoreci) http://www.laterloop.com

  Inace Mozilla je najbolja stvar koja se dogodila covecanstvu nakon izmisljanja struje 🙂 dakle http://www.mozilla.org

  Firefox ima beskrajno mnogo prednosti u odnosu na bilo koji drugi brauzer: lepsi je, pametniji, skracuje put do fajlova, i sve zivo sacuva sta god da se dogodi. Plus addonsi i plugini za nas kojima je posao web su SAVRSENI (npr. plugin za bit.ly – bez dodatnog klikanja dobijes podatke o poseti koja stize sa tog referala za bilo koji sajt).

  Jos jedna stvar za korisnike interneta zenskog pola (a dobro, i ne samo zenskog).
  Svoj brauzer mozete da personalizujete tako da bude dizajniran onako kako se VAMA dopada 🙂 Ovo unosi radost u svakodnevni zivot http://www.getpersonas.com („presvucite svoj Firefox“)

  Znaci kao sto s vremena na vreme „presvlacite“ svoj pc (desktop wallpaper, ikonice, style) tako mozete i brauzer. Divno!

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280