Čudotvorna ikona Presveta Bogorodica Mlekopitateljnica

Čudotvorna i mirotočiva ikona Bogorodica Mlekopitateljnica – velika srpska i svekolika pravoslavna hrišćanska svetinja

.

Presveta-Majka-Božija-Mlekopitatelnica-Galaktotrophousa

Hrišćanski sveti oci imaju naziv »preumnijenje« kada vam se »duhovne oči otvore«. Taj pojam govori o promeni vašeg načina mišljenja i uma, o skidanju koprene iluzije i prelasti u kojoj ste bili. Tada svet vidite na jedan dublji, drugačiji, sadržajniji način.

Jednostavno, mnoštvo delova i mozaik raznih stvari vam se složi u umu i glavi, i počinjete da razumevate, i šta je svet sa borbom izmedju viših sila, i šta je hrišćanska vera, i šta je zabluda ateizma, paganizma, okultizma, misterija. Shvatate svet na neki način realnijim.

Niste više u duhovnim snovima. Ne predajete se više raznim verovanjima i ideologijama, modnim trendovima, zanosima civilizacije i tehnologije, jer vidite njihovo stvarno izvorište. Postajete odjednom jednostavni, smireni i vedri.

I to »preumnijenje«, preobraćenje od nevernika ka verniku, velika milost koja mi je data, iako sam bio sve drugo samo ne hrišćanski vernik, desila mi se na Svetoj Gori, u mestu Kareja, u Isposnici Svetog Save pri susretu sa čudotvornom ikonom Mlekopitateljnicom.

Ništa od hrišćanskih relikvija nije delovalo do tada na mene i nisam verovao u te stvari oko čuda i preobraćenja. Mislio sam da su nauka, logika i um mera svega, nesvestan koliko mi je um zapravo bio zatvoren i logika jednodimenzionalna. Više sam verovao u okultne predstave i mistične prikaze nekog naučnog ustrojstva svemira, kvazi duhovne i spiritualne evolucije čoveka, nego u samo izvorište života. Bliže mi je bilo pagansko shvatanje sveta, hijerahije bogova i prirodnih sila, relativnost svega i opšte jedinstvo svih. Magovi, jogiji, zen monasi, taosti, šamani i čarobnjaci su bili više inspirativni nego monasi i sveti starci pravoslavlja. Tako mi se tada činilo.

Taj susret, i to otvaranje uma, to nije nikakav bljesak, fleš, providjenje, snažno vidjenje prizora, kao što novovekovni mistici prikazuju takozvano prosvetljenje u popularnoj New Age literaturi, ne, ništa od toga. To je više spoznavanje i produbljivanje sveta. Odjednom počnete da lako povezujete pojmove i da razumete neke životne stvari, kao kada magla počne ubrzano da se razilazi pred vašim očima i vi dobijate čist vidik.

Od tog trenutka, vama je mnogo toga jasnije, ko je ko, i gde ste vi kao pojedinac, i šta treba da radite sa sobom  sa svojim životom. I ne pokušavajte ništa da objasnite ateisti ili agnostiku, jer vas neće i ne može razumeti. To nije stvar suvog mišljenja, materijalnih dokaza i matematičke logike, stvar čija je dogma jača, to je stvar percepcije i spoznaje vere.

Život vam se nije promenio, ali ste vi promenjeni. Našli ste svoju veru, svoj izvor, centralnu osu.

Kako je nastala ikona presvete Majke Mlekopitateljnice

cudotvorna-ikona-presveta-majka-bogorodica-mlekopitateljnicaČudotvorna ikona Presvete Majke Bogorodice Mlekopitateljnice se nalazi na Svetoj Gori, u Grčkoj, sedištu crkvene države u mestu Kareji, jednom od najcenjenijih mesta svekolikog Pravoslavlja, u Isposnici Svetog Save Srpskog. Svojevremeno je na tom mestu utemeljivač srpske crkve Sveti Sava proveo čitavih 7 godina u molitvi, postu i pisanju.

U Isposnici, tada jednom malom udubljenju u steni, Sveti Sava se svakodnevno molio tako što se do pasa zakopavao u zemlju, ne bi li smirio svoje telesne strasti i našao smirenoumlje, a potom se celodnevno predano molio Gospodu Bogu i pisao crkvena uputstva i knjige.

Jedna od njegovih molitvi je bila i da Srpska Pravoslavna crkva dobije autokefalnost od Carigradske patrijašije, što mu je i uspelo, čime su Srbi dobili svoju crkvu.

Na tom svetom mestu je Sveti Sava napisao i Hilandarski Tipik i Svetogorski Tipik (Uputstvo za službu u manastrima) po kome se obavljaju službe i molitve u manstiru Hilandar i u svim ostalim Svetogorskim manastirima, čime je Isposnica stekla ogromno poštovanje svih grčkih, ruskih, ukrajinskih, bugarskih, rumunskih, srpskih i ostalih monaha, i smatra se za jedno od najsvetijih mesta Svete Gore.

Treba znati da se Hilandarski tipik po kome se mole i rade srpski monasi smatra za najteži i najzahtevniji tipik u pravoslavnoj Crkvi, čime je poštovanje monaha drugih naroda prema Hilandaru i Svetom Savi tim veće.

U toku celog dana u Isposnici gori kandilo i čita se molitva, i samo najpredaniji monah jake fizičke snage i najviših duhovnih kvaliteta može da je čuva i održava, po uputstvu koje je još Sveti Sava ostavio. Sadašnji čuvar Isposnice, monah Nikodim, spava samo 3 do 4 sata dnevno, hrani se strogo posno, aktivno učestvuje u crkvenoj zajednici, održava sam kuću i okućnicu u kojoj je sada smeštena isposnica, prima veliki broj molilaca i moli se za njih. Na Svetoj Gori ga smatraju velikim molitvenikom i duboko ga poštuju.

Veliki poklonik i prijatelj čuvara Isposnice Svetog Save monaha Nikodima je i ruski premijer Vladin Putin koji ju je posećivao i iz koje je pre nekog vremana ruskom narodu poslata osvećena kopija ikone Presvete Majke Bogorodice Mlekopitateljnice. Otac Nikodim nas je pre par godina udostojio dočeka i prilike da vidimo zlatnu ikonu „Svetog Georgija koji ubiva aždahu“ koju su Svetogorski monasi uradili za Putina lično.

isposnica-svetog-save-kareja-na-svetoj-gori ikona Presveta Bogorodica Mlekopitateljnica

Čudotvornu ikonu Bogorodicu Mlekopitateljnicu je po predanju, uz još dve poznate ikone, naslikao Sveti Apostol i Jevadjelista Luka po blagoslovu same Carice Nebeske, po njenom stvarnom liku, i predstavlja možda jednu od najstarijih ikona na Svetoj Gori a možda i u svetu. Jedna je od najveće 3 srpske svetinje, uz štap Svetog Save koji se takodje nalazi u Isposnici, i čuvene ikone Bogorodice Trojeručice, koja se čuva u Hilandaru.

U Isposnici se čuvaju i deo časnog Krsta Hristovog sa Golgote, kao i deo mošti Svetog Vasilija Velikog i Svete Petke.

Na ikoni je prikazano kako Presveta Bogorodica doji Hrista mladenca. Ona se nalazila prvobitno u Jerusalimu, u manastiru Svetog Save Osvećenog i Jerusalimskog. U 6-om veku, u Jerusalimu, na samrti je Sveti Sava Osvećeni (nazvan i Preteča) dao predskazanje da se ikona zajedno sa njegovim štapom (patericom), zavešta i da budućem princu sa Zapada koji bude nosio njegovo ime, i koji će kao poklonik doći u manastir.

Prošli su vekovi. Tek početkom 13-og veka kada je u manastir došao srpski monah Sava i srpski princ, ovo se predskazanje obistinilo. Svaki put kada bi Sveti Sava pristupio na poklonjenje u manastiru, sveti štap Svetog Save Osvećenog  je padao a ikona Mlekopitateljnica se pomerala. Kako se tri puta to čudo ponavljalo, u tri dana u koja je Sveti Sava Srpski dolazio, monasima je postalo jasno da je u pitanju ispunjenje vekovnog proročanstva, pa su preduzeli akciju da ispune predvidjeno. Prišli su Svetom Savi Srpskom, upoznali ga sa proročanstvom i dali mu svete poklone.

Tako je Sveti Sava Srpski na dar dobio patericu (štap) Svetog Save Jerusalimskog, ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, koja je pripadala Svetom Jovanu Damaskinu i ikonu Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice. Po povratku na Svetu Goru, ikonu Bogorodice Mlekopitateljnice je postavio u svoju keliju u isposnici i tipkarnici u Kareji gde se molio i pisao Tipik. Ali tom prilikom je napravljen presedan – ikona je na ikonostasu stavljena levo od carskih dveri na mesto koje po pravilu pripada ikoni i liku Isusa Hrista.

Po predanju ikona je prvobitno postavljena desno od carskih dveri, kako pravila Pravoslavne Crkve nalažu. Medjutim, tokom noći ona se tajanstveno premeštala na levu stranu na opšte čudjenje majstora i monaha. Nakon treće noći i njenog premeštanja, Sveti Sava je iz velike ljubavi prema Bogorodici odobrio da ikona Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice ostane na Hristovom mestu, što je presedan, koji je zbog velikog poštovanja prema Svetom Savi i Nebeskoj Majci i sama Vaseljenska Crkva odobrila i blagosliljala.

Ikona Presvete Majke Bogorodice Mlekopitateljnice je pre nekog vremena uz blagoslov Crkve očišćena od čađi sveća i nanosa boja, dodatnih ukrasa i crteža ikonopisaca nastalih kroz vekove, koji su joj ponešto dodavali i docrtavali, te je ponovo zasijala sjajem i čistotom svog prvobitnog izgleda i lika.

Praznovanje ikone Presvete Majke Bogorodice Mlekopitateljnice se slavi 16 jula po novom kalendaru (odnosno 3 jula po starom crkvenom kalendaru) i 25 januara.

Akatist (Himna hvale) Presvetoj Bogorodici u čast Njene Ikone Mlekopitateljnice se čita u crkvama 25 januara po novom kalendaru (12 januara po starom).

Zlatko Šćepanović

Slike u tekstu po redu: prikazivanja

Čudotvorna ikona Presvete Majke Bogorodice Mlekopitateljnice pre restauracije

– Čudotvorna ikona Presveta Majka Bogorodica Mlekoptateljnica – očišćena i restauirana

– Ikonostas u Isposnici Svetog Save u Kareji

Molitva Bogorodici Majci Mlekopitateljnici sa same ikone

(Molitva je napisana na samoj ikoni)

„Zlatopleteni stube, i dvanaestozidni Grade, suncetočni Prestole, Stolico Cara, neshvatljivo je čudo: kako mlekom hraniš Gospoda!?“

Акатист Пресветој Богородици у част Њене Иконе Млекопитатељнице 25. (12) јан.

Кондак 1.

Теби изабраној од кћери људских да будеш Мати Христа Бога нашег, из љубави приносимо песме хвале. А ти, Која си Сина Божијег неисказано родила, и као Младенца млеком хранила, сачувај нас од насрнулих на нас зала, жалости и невоља, да Ти непрестано кличемо:

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Икос 1.

Анђелски хорови у пећину погледаше, и тамо Дјеву Чисту угледаше, како млеком доји Сина Свога, и клицаху Благословеној овако:

Радуј се, јер си родила Творца света!
Радуј се, јер храниш Хранитеља васељене!
Радуј се, јер у пелене повијаш Закрилитеља неба облацима!
Радуј се, јер рукама носиш ношенога на Херувимима!
Радуј се, јер се од Тебе роди као Дете Створитељ свију!
Радуј се, јер као Младенац плакаше Дародавац радости свету!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 2.

Видећи Света Дјева на грудима Својим Богомладенца где лежи, говораше њему: како Те могу хранити, Творца мога, коме све Војске Небеске кличу: Алилуја!

Икос 2.

Сва словесна твар не разумеваше како Дјева остајеш, а млеком храниш Богомладенца, но ипак, верујући неизрецивој тајни овој, побожно Ти сва твар кличе:

Радуј се, Дјево Свенепорочна!
Радуј се, Матеро Свепрекрасна!
Радуј се, девственица Правило!
Радуј се, матера вечни Украсе!
Радуј се, Пречиста Дјево и Мајко!
Радуј се, Благословена међу женама!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 3.

Сила Вишњега осени Те, Богородице Дјево, и даде Ти снаге да повијеш и млеком храниш Онога Кога величају сви крајеви земље, и Коме певају песму велику: Алилуја!

Икос 3.

Имајући слободу велику пред рођеним од Тебе, Богомати, погледај на туге и невоље које нас сналазе, и умоли Храњенога од Тебе за нас грешне и недостојне слуге Твоје, да се избавимо од љутих напасти, и Теби кличемо овако:

Радуј се, Родитељко наше вечне Утехе!
Радуј се, Одгајитељко вечног Благослова нашег!
Радуј се, Мати Цркве Сведобротна!
Радуј се, јер си нас децом Божјом назвала!
Радуј се, богоносни Престоле Свете Тројице!
Радуј се, Царства Небеског дивна Тајнице!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 4.

Бура жалости и невоља захвати нас, грешнике, и стрепимо да не потонемо у мору житејском; зато нам се јави као Голубица Нојева над ковчегом, пружајући грану маслинову нама који Христу Маслини (Рм.11,17) кличемо: Алилуја!

 

Икос 4.

Чувши жена благоразумна речи живота вечнога, изговаране од Сина Твога, прослави Тебе, Њему кличући: „Благословена утроба која Те је носила, и дојке које си сисао!“ (Лк.11,27). Зато прими и од нас, иако слабе, ове похвале:

Радуј се, Бисеру многоцени, Млекопитатељнице!
Радуј се, Нова Ево – Дјево Мати!
Радуј се, Цвете неувели и свагда цветни!
Радуј се, Мати Живота, свеосвећена Ризнице!
Радуј се, Чашо свезлатна, јер носиш Христа, Ману Небеску!
Радуј се, јер нас Хлебом Живота храниш и препорађаш!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 5.

Богоносне руке Твоје, Свеопевана, пружи ка нама немоћнима; подигни нас из чамотиње и спаси од безнађа, да у радости душевној и духом несмућеним, Сину Твоме кличемо: Алилуја!

Икос 5.

Виде Те у Духу боговидац Исаија, да ћеш у утроби зачети Дете Младо – Емануила (Ис.7,14), и зато Ти клицаше:

Радуј се, Родитељко Предвечнога Бога!
Радуј се, јер је Тобом Бог са нама – Емануил!
Радуј се, Испуњење свих пророштава!
Радуј се, Радости свију Пророка!
Радуј се, Мајко од свега света Очекиванога!
Радуј се, Вечна Земљо живих рода људскога!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 6.

Проповедници свагдагласни многа су чудеса Твога милосрђа, која се точе од Твоје иконе Млекопитатељнице, што обилно дарујеш свим њеним поклоницима, због чега Христу Богомладенцу кличемо гласом похвале: Алилуја!

Икос 6.

Засија као сунце јарко из обитељи Саве Освећеног, свечасна Икона Твоја Млекопитатељница, и пред њом Те смирени монаси свагда прослављају, кличући овако:

Радуј се, обитељи Хиландарске предивни Украсе!
Радуј се, чврста Заштито и Одбрано од непријатеља видљивих и невидљивих!
Радуј се усрдна Приматељко наших молитава!
Радуј се милосрдни Одговоре на све наше молбе!
Радуј се јер чујеш и примаш уздахе наше!
Радуј се, Убрусе свих наших горких суза!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 7.

Када Преподобни Сава Освећени имаше прећи у живот вечни, пророчки изрече да ће после многих дана доћи у обитељ његову син царев са запада, имењак његов Сава Свети, и да ће му дати Икону Твоју, Владичице, на трајни благослов и радост певајућима: Алилуја!

Икос 7.

Нови угодник Божји, Сава Свесрпски, дође у обитељ древну Јерусалимску, и доби, по речи Саве Освећеног, ову свету Икону Млекопитатељницу, и донесе је на Свету Гору, у обитељ Хиландарску, да Ти монаси и верни кличемо овако:

Радуј се, Посетитељко наша из Светог Јерусалима!
Радуј се, јер посвуда о верним хришћанима промишљаш!
Радуј се јер и нас грешне не заборављаш!
Радуј се, јер нам милост Иконама твојим свагда обнављаш!
Радуј се, дивна Млекопитатељнице и Света Тројеручице!
Радуј се, јер на љубав нашу љубављу Христовом одговараш!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 8.

Чудо невероватно невернима и несхватљиво гордељивцима, јесу чудеса точена вернима од Икона Твојих чудотворних, и зато ми православни, многократно утврђени Твојим милостивим чудима, с поузданом вером у Господа, Који Те даде такву Помоћницу роду хришћанскоме, кличемо саборно Богу: Алилуја!

Икос 8.

Сав свет видљиви и невидљиви похваљује Те, Дјево Богородице, као усрдну нашу Заступницу и Помоћницу, Која нам свагда помаже у мору беда и невоља, те стога кличемо Теби, Нади нашој, овако:

Радуј се, Молитвенице и Посреднице наша пред Сином Твојим!
Радуј се, брза Помоћнице у невољама и разним напастима!
Радуј се, скоропослушна Испунитељко наших молитава!
Радуј се, Маријо Пресвета, животних горчина заслађење!
Радуј се, Дародавко мира и спокоја срцима нашим!
Радуј се, јер нам помажеш у ношењу крста животног!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 9.

Похваљујући Тебе, Сведобра Богомајко, Свети Дамаскин с правом рече да је лакше ћутати пред Тобом неголи Тебе опевати; но ипак, љубављу побуђивани, ми Те похваљујемо и Сину Твоме певамо песму божанску: Алилуја!

Икос 9.

Не желимо риторствовати већ са љубављу и сузама Теби притицати, као Мајци чедољубивој и Богомајци човекољубивој, и из дубине срца Теби кличемо:

Радуј се Радости наша неизрецива!
Радуј се, Утехо наша неисказива!
Радуј се, Окриље и Заштито дечице наше!
Радуј се, Оградо и Потпоро домова верних!
Радуј се, Оградитељко младих и нејаких!
Радуј се, Помоћнице рода нашег крстоносног!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 10.

Да спасеш све нас – и хоћеш и можеш, Пресвета Дјево, када прибегавамо Твоме пречистом покрову; зато Те молимо: избави нас од горких беда и невоља које нас сналазе, и приони срца наша Сину Твоме, и научи нас да Рођеноме од Тебе, као Богочовеку, кличемо: Алилуја!

Икос 10.

Као Стену неразориву знамо Те и називамо, Богородице, и заиста Те тако исповедамо, јер си родила Христа – Камен Цркве; зато веома волиш род хришћански, и милост Твоју Богоматеринску свагда точиш нама, који Ти кличемо:

Радуј се, јер нас утемељујеш на Темељу Цркве – Христу!
Радуј се, јер нас у вери у Њега – Архипастира, утврђујеш!
Радуј се јер нас удостојаваш Причешћа телом и крвљу Његовом!
Радуј се, јер нас заједништвом Духа Светога у Цркву окупљаш!
Радуј се јер нас приводиш Сабору Анђела и свих Светих!
Радуј се јер нас удостојаваш да славимо Оца Небеског!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твога!

Кондак 11.

Пророци Ти, Свенепорочна, с више принеше сваку песму, предвидевши Твоје бесемено зачеће Сина Божијег од Духа Светога, и богочовечанско рођење Њега – Спаса свију и Господа; Пастири и Мудраци Те видеше када Га роди и у јасле положи; Анђели Те песмопојем слављаху када Га млеком Мајчинским дојаше; ми пак верни, у Њега крштени и Њиме – хлебом Живота – храњени, не престајемо Те величати и од Тебе Рођеноме певати: Алилуја!

Икос 11.

Светило светозарно Ти јеси, Свепречиста Богомати, милостива Млекопитатељнице, Која нам у тами и сенци смрти пут осветљаваш. И очи душе и срца просветљаваш, и зато, просветљеног ума и смисла, Теби кличемо:
Радуј се, Родитељко Пута, Истине и Живота!
Радуј се, Приводитељко наша Богу Истинитом!
Радуј се, Богоневјесто, Која нас Јеванђељем обасјаваш!
Радуј се, јер нас Мудрошћу и Силом Божијом укрепљујеш!
Радуј се јер нас вером и љубављу оснажујеш!
Радуј се, јер нас у подвиг христољубља упућујеш!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 12.

Благодат Божија Тобом се јави чудно по васељени, од Светог Града до Светог Атона, и из Хиландара до Србије и свих земаља православних; јер Твоје свете Чудотворне Иконе: Тројеручица и Економка, и Вратарка и Мелкопитатељница, Путеводитељка и Пећска Чудотворка, све православне страдалнике штите и укрепљују, да благодаћу Духа Богу и роду служимо, и Светој Тројици свагда певамо: Алилуја!

Икос 12.

Тебе певамо као Спаса нашег Родитељку, и млеком из чистих груди Дојитељку; на Тебе се уздамо и у Тебе се надамо: да нам од Сина Твога измолиш благодат: грехова опроштење и за Богу служење укрепљење, да Ти од свег срца радосно кличемо:

Радуј се, Променитељко наших скорби у радост и утеху!
Радуј се, окамењених срца наших Препородитељко!
Радуј се, Дародавко покајања у гресима нашим!
Радуј се, Васкрситељко из гроба свих смрти наших!
Радуј се, Учитељице љубави према Богу и ближњима!
Радуј се, Обновитељко вере у посрнулима и палима!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Кондак 13.

О Свехвална Богородице, Дјево Богомати, Млекопитатељнице Господа и Спаса нашег, не презри мало мољење наше ради велике милости Твоје, него умоли Сина и Бога Твога Јединог Човекољупца: да нам дарује грехова опроштај, болести исцељење, у клонућу охрабрење и ободрење, од свих непријатеља избављење, у страдању дуготрпљење, у жалостима орадошћење, да би Му, свагда саборно у Цркви певали: Алилуја!

(овај кондак се говори 3 пута, затим икос 1 и кондак 1 па молитва)

О Свехвална Богородице, Дјево Богомати, Млекопитатељнице Господа и Спаса нашег, не презри мало мољење наше ради велике милости Твоје, него умоли Сина и Бога Твога Јединог Човекољупца: да нам дарује грехова опроштај, болести исцељење, у клонућу охрабрење и ободрење, од свих непријатеља избављење, у страдању дуготрпљење, у жалостима орадошћење, да би Му, свагда саборно у Цркви певали: Алилуја!

О Свехвална Богородице, Дјево Богомати, Млекопитатељнице Господа и Спаса нашег, не презри мало мољење наше ради велике милости Твоје, него умоли Сина и Бога Твога Јединог Човекољупца: да нам дарује грехова опроштај, болести исцељење, у клонућу охрабрење и ободрење, од свих непријатеља избављење, у страдању дуготрпљење, у жалостима орадошћење, да би Му, свагда саборно у Цркви певали: Алилуја!

 

Икос 1.

Анђелски хорови у пећину погледаше, и тамо Дјеву Чисту угледаше, како млеком доји Сина Свога, и клицаху Благословеној овако:

Радуј се, јер си родила Творца света!
Радуј се, јер храниш Хранитеља васељене!
Радуј се, јер у пелене повијаш Закрилитеља неба облацима!
Радуј се, јер рукама носиш ношенога на Херувимима!
Радуј се, јер се од Тебе роди као Дете Створитељ свију!
Радуј се, јер као Младенац плакаше Дародавац радости свету!
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

 

Кондак 1.

Теби изабраној од кћери људских да будеш Мати Христа Бога нашег, из љубави приносимо песме хвале. А ти, Која си Сина Божијег неисказано родила, и као Младенца млеком хранила, сачувај нас од насрнулих на нас зала, жалости и невоља, да Ти непрестано кличемо:

Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

 

Молитва Пресветој Богородици Млекопитатељници

О Пресвета Владичице наша Богородице, Небеска Царице, Млекопитатељнице Господа нашег, Спаса свих људи и свега света, Обиталиште Свете Тројице, Која нас озараваш благодаћу Духа Светога, и храниш Светим телом и Крвљу Христовом, не остави нас многогрешне без Твоје небеске помоћи и заштите, но избави нас недостојне од свакога греха, сваке напасти и искушења, од сваке беде и изненадне смрти, од напада туђинаца и међусобних борби, и сваке злобе духова поднебесних.
Умоли Сина Твога и Бога нашег: да нас у свако време дана и ноћи разбуди и ободри на свако добро дело и подвиг богоугодан; да нас учини вредним делатељима Његових светих заповести, не само слушаоцима него и творцима Његовог Јеванђеља, да на свим животним путевима нашим творимо свету Вољу Оца нашег Небеског, и тако достигнемо с Тобом бити у Цркви свих Светих, записаних на Небесима.
Даруј нам милостиво Твоју Богоматеринску помоћ: да, молећи се пред Твојом Светом Иконом, Млекопитатељнице, ходимо у светлости Лица Господњег, Тобом штићени од сваког видљивог и невидљивог зла, и избављени од свих напада ђавољих споља и изнутра. Буди са нама у свако време и на сваки час, као Мати Преблага и Сведобра, као Стена неразорива и Заштита неодољива, као Мати и Богоневјеста Цара Небескога, Христа Бога нашега, Коме нека је слава са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Тропар, гл. 3

Од Божанскога Духа, вољом Оца,
зачела си бесемено Сина Божијег,
Који је од Оца без матере пре векова,
и од Тебе је нас ради без оца, –
Њега си телесно родила,
И млеком као Младенца хранила.
Зато не престај Њега молити:
Да нас и сав свет избави од свих беда.