Aleksandar Parezanović

 

Aleksandra beach turistički kompleks u Grčkoj


Između gradića Potos i naselja Pefkari na Tasosu nalaze se novi hotelski kompleks Alexandra beach (www.alexandrabeach.gr) i više decenija stari Pefkari camp.

Jedan pored drugog, žive ove dve turističke filozofije na zajedničkoj plaži. Deli ih teren za odbojku na pesku koji niko ne koristi, jer valjda ni jedna ni druga grupa ne zna kome ovaj komadić zemlje pripada.

tasos alexandra beach

Verovatno je u vlasništvu hotela, jer je i on besprekorno zategnut, sa „fenserskom“ mrežom, sve je novo, žarkih, letnjih boja, ali je prilično izvesno da ni hotelijeri nisu planirali da se baš koristi, već da se na ovaj način prevaziđe grčko pravilo da plaža ne može biti zatvorena niti posebno ograđena. Teren je ovde mentalna ograda.

Sve u svemu, Alexandra beach ima dobro poznate kvalitete – puno zvezdica okačenih na ulazu u kompleks, „all inclusive“ narukvice, travu koja se zaliva po ceo dan, tropske voćke koje rađaju i prave lepu hladovinu bungalovima, spa centar, fitness, bazene, bazene i bazene, sve usluge koje vam obećavaju da ćete postati još lepši i da ćete potrošiti još više. Tu je čak i desetak bungalova koji imaju svoje bazene, da se ne mešate ni sa kim.

tasos alexandra beach 2

Kamp ima svoje adute – prečista kupatila, hladovinu borova i maslina, „razgaćenu“ atmosferu, restoran u kome se za bezobrazno male pare (u odnosu na komšiluk, ali ne i u odnosu na npr. motel u Predejanama) jedete prava iznenađenja – maštovito pripremljene mušule, lignje ili dobro pripremljene nemaštovite špagete, pomfrit, suvlaki ….

Ko će pobediti – oni prvi što će Vam uz osmeh za „dobro jutro“ uzeti 100 EUR, ili ovi drugi što Vam neće uključiti klima uređaj, ali će za Vašu višečlanu porodicu i prikolicu uzeti 20 EUR, tako da ćete razliku iskoristiti za okolne mamipare, jagnjetinu ili jaretinu posluženu u brdima, u 10km udaljenom selu Teologos; fino pripremljenu ribu u tavernama na Alikuju; preskupe zlatne lančiće u fabrici zlata Iris; kožne jakne; med od borovih iglica… na svašta slično.

Možda uskoro nećete ni biti u ovoj dilemi, jer će kamp npr. nestati posle neodbijajući visoke ponude za otkup zemljišta, kako bi ovde nastao Alexandra beach II, ili će gazda kampa shvatiti da se prerano finansijki penzionisao, pa će krenuti u banku i pokrenuti izgradnju svog hotelčića, jer nije tako loše nasloniti se na brend u komšiluku.

Videćemo ishod.

tasos pefkari

. . .