Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Kultura

Kolo uokolo – tradicionalna narodna srpska igra i pesma i najpoznatija Kulturno umetnička društva

Redakcija Bloga

 

Narodna pesma i igra – tradicionalno srpsko kolo i foklorna kulturno umetnička društva


kolo ansambl igara„Ideš li na folklor“ – bilo je nekada pitanje mladih koji su bili zainteresovani za narodnu etno igru i pesmu i učešće u ansamblu kulturno umetničkog društva.

Tradicionalna narodna igra, kolo, više je od igre i plesa, to je kolektivna nacionalna memorija i arhetip jednog naroda. Ako se udubite u izgled igrača, koreografiju, nošnju i pokrete, vrlo brzo ćete shvatiti da kolo nije običan ples prizivanja kiše, subotnje razbibrige ili svadbarskog veselja. Vekovna mudrost je u kola utkala mnogo ponosa, simbola i poruka, počev od toga da je kolo zajednička igra koja integriše zajednicu, do lepe muzike, ritma, crteža i slika koje igraču iscrtavaju telima i pokretima, te potentizacije čulne energije i udvaranja, snažne umetničke strasti, duboke emocije i posvećenosti, do dostojanstvenog držanja igrača i igračica.

Ma kakav igrač bio u svom privatnom životu, slab ili jak, prost ili vaspitan, sa ili bez manira, onog trenutka kada on udje u kolo, on postaje arhetip muškog ili ženskog principa, narodne vitalnosti, ponosa i estetskog držanja. Elegancija nošnji i samih igrača je vanvremenska, večita. I to je vrednost kola, što poruka igranja vredi za sve ljude i za sva vremena, igrom i lepotom se opisuje večnost postojanja.

Pogledajte naša najbolja Kulturno umetnička društva i njihovu sjajnu igru. Istinski ćete uživati.

.

AKUD Lola – „Osogovka“

.

Ansambl KOLO – „Trojno“

.

KUD Španac – „Makedonsko oro“

.

AKUD Sonja Marinković – „Sve ptičice zapjevale“

.

.

3 komentara

  • Fantastic. Mi u diaspora uvek rado gledamo kola iz Srbija.
    Blog je vrlo qualitetan i zanimljiv za nas van Srbija. Bravo za concept i lepe postove.

  • Tek kada se prica o kolu ovako izdvoji i pogleda, shvati se zasto je na primer nacionalni ansambl Kolo svetska atrakcija. Nismo svesni koliko dobre igre i pesme imamo. Mislim da kada bi iza nasih kud-ova stajao novac i organizacija koja stoji iza irskog ansambla „River dance“, da bi isto tako bili u svetskom vrhu spektakla i plesnih trupa.

  • Svidjaju mi se izvodjenja, odlicna su, puna energije i poleta. Snimci su amaterski na YT i imaju los zvuk ali daju autenticnost.

Ostavite komentar