Redakcija Bloga

 

Narodna pesma i igra – tradicionalno srpsko kolo i foklorna kulturno umetnička društva


kolo ansambl igara

„Ideš li na folklor“ – bilo je nekada pitanje mladih koji su bili zainteresovani za narodnu etno igru i pesmu i učešće u ansamblu kulturno umetničkog društva.

Tradicionalna narodna igra, kolo, više je od igre i plesa, to je kolektivna nacionalna memorija i arhetip jednog naroda. Ako se udubite u izgled igrača, koreografiju, nošnju i pokrete, vrlo brzo ćete shvatiti da kolo nije običan ples prizivanja kiše, subotnje razbibrige ili svadbarskog veselja. Vekovna mudrost je u kola utkala mnogo ponosa, simbola i poruka, počev od toga da je kolo zajednička igra koja integriše zajednicu, do lepe muzike, ritma, crteža i slika koje igraču iscrtavaju telima i pokretima, te potentizacije čulne energije i udvaranja, snažne umetničke strasti, duboke emocije i posvećenosti, do dostojanstvenog držanja igrača i igračica.

Ma kakav igrač bio u svom privatnom životu, slab ili jak, prost ili vaspitan, sa ili bez manira, onog trenutka kada on udje u kolo, on postaje arhetip muškog ili ženskog principa, narodne vitalnosti, ponosa i estetskog držanja. Elegancija nošnji i samih igrača je vanvremenska, večita. I to je vrednost kola, što poruka igranja vredi za sve ljude i za sva vremena, igrom i lepotom se opisuje večnost postojanja.

Pogledajte naša najbolja Kulturno umetnička društva i njihovu sjajnu igru. Istinski ćete uživati.

.

AKUD Lola – „Osogovka“

.

Ansambl KOLO – „Trojno“

.

KUD Španac – „Makedonsko oro“

.

AKUD Sonja Marinković – „Sve ptičice zapjevale“

.

.