Aleksandar Parezanović

 

Preporuka za letovanje u Grčkoj – plaža Paradiso na ostrvu Tasos


tasos plaza paradiso 1

Još jedna od preporučivljivijih plaža na Tasosu. Nalazi se 8km od čuvenog Alikija, ka glavnom gradu Tasosa, Limenasu (grad – kako to gordo zvuči !), a važno je da tu malo usporite, jer se plaža sa kružne, ostrvske magistrale ne vidi baš jasno. Naivni tu ostavljaju svoje automobile na magistrali, visoko iznad mora, dok oni šro imaju „GR“ na tablici i oni što im se prezimena najčešće završavaju na „ić“ kreću skrivenim zemljanim putem, do same plaže.

Tu počinju tradicionalne igre balkanskih komšija

(1) „Ako baš ima mesta za dva automobila, zašto sopstvenim automobilom ne zauzeti oba!?“

(2) „Zašto i prolazni put ne iskoristiti za parkiranje, šteta je da veći deo dana ostane neiskorišćen“, kao i

(3) „Zagradi što bolje prvog do sebe“.

Začudo, sa svim ovim bezobrazlucima, kompletna ekipa nekako u predveče napuste pomenuti haotični parking, bez oljuštenih krila i branika na automobilima. Balkanska braća, snalažljiva.

Plaža lepa, pesak mekan, more dooobro podgrejano, pogled na ostrvce što liči na ono ispred Budve, restoran jedan jedini, pa samim tim i bezobrazno skup, teren za odbojku na pesku gde srpski odbojkaši i odbojkašice mlate Grke, pa se ovi kao ljute, a onda časte piće ….

tasos plaza paradiso volleyball

Plaža ima levi deo – za one sa kupaćim gaćicama, kao i desni deo – za one koji gaćice na plaži ne nose. Lepši narod je na levoj strani plaže, a zanimljivo je kako se, kao kod duginih boja, gaćasti svet preliva u bezgaćasti, kroz zonu koja sve više ima toplesa, a sve manje foto aparata i „plažnog“ tenisa (koji inače služi da maltretira one kojima je samo do čvarenja na pesku). Ta „zona prelivanja“ široka je skoro četvrtinu plaže.

tasos plaza paradiso tenis

Preporučujemo ovu plažu, pogotovu kasnije po podne. Tada turisti „energetičari“ odu dalje, a ostanu samo turisti „entuzijasti“ i „romantičari“.

tasos plaza paradiso 2

Koliko gradacija turista možete zamisliti ?