Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Život Čovek

Stiv Džobs – Povezivanje tačkica… ili tri priče osnivača vodeće svetske IT kompanije Epl

Aleksandar Georgijević

.

Tri priče iz života Stiva Džobsa (Steve Jobs) osnivača kompanije Epl (Apple)

.

Stiven Pol Džobs (engl. Steven Paul Jobs, rođen 24. februara, 1955. godine) je jedan od osnivača i glavni rukovodilac Epla (engl. Apple). Takođe je bio jedno vreme rukovodilac Piksara (engl. Pixar) sve dok nije bio prodat Dizniju. Takođe je jedan od najvećih deoničara Diznija i član Diznijeve uprave. Smatran je jednom od vodećih ličnosti u industriji računara i zabave.

Džobsova poslovna biografija je dosta doprinela mitu o usamljenim, preduzetničkim osobenjacima Silicijumske doline, naglašavajući njegovo shvatanje značaja estetike i dizajna u javnosti. Njegov rad na proizvodima koji su bili funcionalni i privlačni stvorio mu je kultni status.

Zajedno sa suosnivačem Epla Stivenom Vozniakom doprineo je širenju popularnosti personalnih računara u kasnim 1970-im godinama. U ranim osamdesetim godinama prošlog veka Džobs je prvi uočio komercijalni potencijal grafičkog korisničkog interfejsa i miša.

Nakon što je izgubio kontrolu u upravi Epla 1985, Džobs je osnovao firmu Nekst (engl. NeXT), koja se bavila računarskim platformama specijalizovanim za visoko obrazovanje i poslovnu primenu. Kada je 1997 Epl kupio Nekst, Džobs se vratio u preduzeće koje je suosnovao i od tada je na položaju glavnog izvršnog rukovodioca.

* preuzeto sa Vikipedije

Pogledajte video:

Steve Jobs (Stiv Džobs), osnivač kompanija Apple i Pixar, obraća se studentima

2 komentara

 • Ok, evo zasto Vikipedija nije prihvatljiva kao referenca u akademskim radovima 🙂
  Da se ogradim na pocetku, Stiv Džobs je jedan od mnogih vizionara koji je „video“ kako svet treba da izgleda i jedan od retkih koji je svoje vizije uspeo debelo da naplati i donekle realizuje. Kažem donekle, pošto smatram da će Apple posle Džobsa propasti kao što je propadao i u dekadi bez njega.

  Da se vratim na Vikipediju. Tačno je da je on prvi uočio komercijalnu vrednost grafičkog okruženja ali nije ga on ni izmislio niti komercijalizovao. Prvo je uradila Xeroxova laboratorija u Palo Altou (od koje su eplovci pokrali ideje) a drugo Bil Gejts sa Vindousom.

  Dalje, nije postao rukovodilac Pixara tek tako, već je investirao novac pošto je isteran iz Epla od strane čoveka koga je sam postavio na čelo kompanije Džona Skalija.

  Sledeća netačnost je da je Apple kupio NeXT-a i tako vratio Džobsa. Istina je da su molili Džobsa da se vrati, što je ovaj naravno pristao pošto je NeXT gubio ogromne pare (250 mil. dolara) i prvi akt koji je potpisao bila je kupovina NeXTa od samog sebe za 400 miliona dolara.

  Naravno, Apple je zažmurio na to i to mu se višestruko vratilo kroz iMac, iPod, iPhone… koji su takvi kakvi su i tako su uspešni isključivo zato što je Džobs takav kakav je. Genije.

  Zagrada na kraju, Stiv je meni lično jedan od omraženijih likova iz istorije računara (mada je on deo istorije sveta i načina na koji ljudi komuniciraju) jer je direktno kriv za to što svetom vlada siva kanta zvana PC.

Ostavite komentar