Namirnice koje goje i nezdrava hrana

Loše namirnice koje goje i nezdrava hrana

Preporuka nutricionista: Top 5 grupa loših i nezdravih namirnica koje vas goje i čine bolesnima

.

Po tvrdnjama nutricionista i dijetetičara postoje namirnice koje treba izbegavati ukoliko ne želite da patite od savremenih bolesti.

Svrstali su ih u 5 osnovnih grupa i one predstavljaju glavni razlog za epidemije gojaznosti, alergija, tumora i kardiovaskularnih bolesti. Takodje, zaslužne su za genetske promene u ćelijama, i stvaranje pojava kao što su celulit, artritis, giht, nadimanje, opadanje kose, kožne deformacije.

Loše i štetne namirnice koje vas goje

Ove grupe namirnica su odgovorne za epidemiju kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, alergija i kancera. Ove namirnice su odgovorne za vaš umor, loše raspoloženje, depresiju, histeriju, uvenuo izgled, nedostatak snage.

Želite li da vodite zdrav život, da budete vedri i krepki, da imate energije i da ne živite ovisni o lekovima, razmislite da li možete da ukinete ili makar smanjite sledeće grupe namirnica, koje ugrožavaju vaše zdravlje.

Posebno vodite računa o zdravoj ishrani za vašu decu. Slušajte preporuke nutricionista i ne koristite loše namirnice koje goje.

Preporuka nutricionista – šta je loša i nezdrava hrana koja goji

Loše namirnice koje treba izbegavati su kako kaže nutricionista:

1. Gazirana pića – kisele vode, Coca Cola, Pepsi, Fanta, Cocta, …

Sokovi su puni šećera, najmanje imaju 11% šećera u sebi, puni su konzervansa, veštačkih boja, veštačkih zasladjivača koji su kancerogeni, veštačkih aroma i pojačivača ukusa. Tipičan gazirani sok je skoro u potpunosti sintetički proizvod.

Gaziranost, odnosno dodavanje CO2 dovodi do nadimanja, oštećenja sluznice organa za varenje, skupljanja vode u telu, razvoja degenerativnog masnog tkiva i povećanje pritiska.

2. Snekovi – čips, štapići, krekeri, flipsi …

Prehrambeno bezvredni proizvodi jako začinjeni, preterano slani i masni, puni začina. Direktno vas debljaju, skupljaju vodu i masti u organizmu, dižu pritisak, i remete hormonski balans.

3. Slatkiši – čokolade, bombone, kolači …

Čista kombinacija masti i šećera u slučaju čokoladnih proizvoda i 100% šećer i skrob u slučaju bombona su najveći krivci za arteriosklerozu, kardiovaskularne bolesti, propadanje zubiju, kose i kostiju, i epidemiju gojaznosti.

Veći deo i ovih proizvoda ima pojačivače ukusa, veštačke stabilizatore, konzervanse, umetne arome i šećerno masnu kombinaciju koja vas neumitno čini debelim i tromim. Pre par godina je labaratorijski dokazana ovisnost ljudi o šećeru. Prehrambeni narkotik.

4. Mesne preradjevine – salame, viršle, paštete, kulen, kobasice, budjole, …

Ubitačna kombinacija masti i životinjskih proteina sa mnogo začina, soli i nitrata i ostalih konzervansa. Preterana upotreba dovodi do stalnnog skupljanja tečnosti u organizmu, kardiovaskularnih bolesti, gihta, arterioskleroza. Vrlo često u kombinaciji sa gaziranim pićima neumitno vodi visokom pritisku.

5. Masno pohovano meso i krompir iz friteze

Pohovane namirnice ubrzavaju debljanje i degenerativne promene krvnih sudova. U kombinaciji sa fritezom, i višekratnom upotrebom ulja, postaju vrlo kancerogene namirnice. Uz to, najopasnija su kombinacija čistog ulja i skroba ili proteina sa solju.

Iz iskustva dodali bi još 2 grupe namirnica za koje pouzdano znamo da su vrlo loše u prehrambenom i zdravstvenom smislu:

6. Industrijski sosovi

7. Kisela testa – kroasani, pogačice