Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Život

Raj na zemlji – rajska bašta Butcharts Gardens

Redakcija Bloga

Da li postoji Raj na zemlji i gde? Da, postoji rajska bašta, najlepši vrt na svetu


Raj na zemlji - rajska bašta Butcharts Gardens detaljAko mislite da ne postoji raj na zemlji, onda možda niste „obavešteni“. Ima nekoliko desetina rajskih mesta na zemaljskoj kugli, a jedan od njih se nalazi u Kanadi, u Vankuver Islandu. I radi o vrtu, rajska bašta koja se smatra da je i najlepša bašta na svetu.

Da sve bude još zanimljivije, raj na zemlji je boravište i privatno vlasništvo porodice Butcharts i prostire se na 22 hektara površine jednog poluostrva.

Početkom 20-og veka porodica Butcharts je na istoimenom mestu osnovala cementaru. Medjutim, agilna i preduzimljiva supruga Jennie Butcharts je krenula da okolni predeo uredjuje i sredjuje, jer su tamo i živeli i želela je da ulepša prostor. S obzirom da su uspešno poslovali, kompanija je dobro radila, bilo je para i sredstava da se ulože u ambiciozne hortikulturne radove.

Prvo je preduzimljiva i kreativna g-dja Jennie napravila japanski vrt, pa italijanski, pa su nastajali i drugi tematski vrtovi i bašte- I tako je redom krenulo stvaranje ambijenta koji je postao svetska atrakcije i pravi mali raj na zemlji.

Naslednici genijalne gospodje Jennie i dalje žive na imanju, koje je otvoreno z ajavnost i koje godišnje obidje preko milion turista.

Pogledajte i zašto se to mesto naziva raj na zemlji ili rajska bašta. Slike sve govore.

Galerija slika Buchart Gardens

Raj na zemlji - rajska bašta Butcharts Gardens vrt

.

Raj na zemlji - rajska bašta Butcharts Gardens najlepši vrt.

Raj na zemlji - rajska bašta Butcharts Gardens najlepša bašta.rajska bašta Butcharts Gardens cveće

.

Raj na zemlji - rajska bašta Butcharts Gardens i lale.

Raj na zemlji - rajska bašta Butcharts Gardens staza.

rajska bašta Butcharts Gardens perene.

Raj na zemlji - rajska bašta Butcharts Gardens detalj vrta.

Raj na zemlji - rajska bašta Butcharts Gardens francuski vrt

. . .

Photo by Pauline Brigden

http://www.butchartgardens.com

. . .

Raj na zemlji – Najlepša bašta na svetu

httpv://www.youtube.com/watch?v=q5FANNS5Yzw&feature=related

9 komentara

 • Samo bih jos dodao, da bi gradske vlasti u BGdu mogle da odvoje makar 2 hektara ako ne mogu 22 i da naprave jedan manji ali ovako lep park u Beogradu ili okolini, da se narod uci lepom i vaspitanju da uredjuje svoje zarozane i nemastovite baste i dvorista.

  Mada iskreno sumnjam da bi se drustvo iz Gradskog zelenila potrudilo da takavpark i odrzi. Ali ako ne pokusamo, necemo nista ni uraditi.

 • Za one koji održavaju park ovo bi pre bio pakao na zemlji 🙂
  Šalim se, naravno. Očigledno je da se ovo parče zemlje održava sa puno truda i ljubavi.

 • Nije odrzavanje ovoga toliko tesko, ako postoji kvalitetna nabavka sadnica i ako bastovani znaju svoj posao.

  Sadnice se i mogu naci, uvesti iz Holandije, Nemacke, Japana, Afrike, ali imati ljude koji ce znati ovo da odrze, koji ce znati kako raste i hrani se neka egzoticna biljka, za to treba 3 generacije skolovanja.

  Meni nije jasno da nikome u Srbiji nije palo na pamet od opstina da naprave ukrasnu Srpsku Botanicku Bastu sa selekcijom biljaka koje raste na ovim prostorima. Koliko znam, mi smo jedna od najbogatijih zemalja Evrope sa florom. I bilo bi lepo na jednom mestu napraviti vrt sa belom radom, nocurkom, ljubicicom, nevenom i slicnim biljkama.

 • Sjajan prostor, zaista zadivljujuce.

  Obavestite nas ako se nesto slicno desi u Srbiji. Skoro smo bili u Kastelu (dvorcu) Ecka gde su jedan lep park navodno pokusali da srede, ali slab pokusaj. Kada vidite kako od dobrog postora nemaju ideju da naprave nesto zaista dobro, kada je veliki vrt sa ruzama ofucan i patetican, shvatite da smo stvarno vrlo nemarni.

  Za vrtve treba truda, volje i ljubavi mnogo vise nego para. Ako ovo drugo nemamo, nema opravdanja za nedostatak onog prvog.

 • Da li bi bilo preambiciozno, da mi, virtuelni baštovani, pokrenemo neku kampanju da se u Srbiji napravi jedna takva bašta. Za Beograđane je to sitan posao i nema tu zašta da se ogrebe, pa se tamo i ne nadam, ali „napaliti“ nekog srpskog kneza, Palmu ili Verka? Sve što je subverzivno nije mi strano 🙂

 • @komsija

  Palma bi mogao biti dobar izbor. Napravio je vec gradski park u Jagodini i voli cvece i sareno 😉

  I to sa tim parkom je zanimljiva prica. Dizajneri su zamislili i napravili „japanski vrt“ u Jagodini, blizu sadasnjeg Zoo vrt, sa raznim ukrasnim sibljem i drvecem, ali onako minimalisticki, kako to prilici japanskom bastovanluku. Bila je tu i bina za kulturna desavanja, setaliste i slicno ali je park u biti bio japanski sveden.

  Onda je dosao Palma da to obidje. I kada je video, pozvao je dizajnere i vristao: „Sta je ovo! Jeste li vi normalni? Gde je ovde cvece?! Hocu cvece ovde, i ovde, i ovde, da sve bude sareno!“

  I bi cvece, i bi sareno.

 • Samo da dpodam ima u zemlji Srbiji i 200.hektara ,samo treba da se ocisti od djubre i plastike i eto nama i prostora i radna mesta ima ko bi hteo da radi samo treba organizatora ,naravno i sredstava . Pa bih pozdravila ministra Dr Dulica da necto ovako pogleda i ocisti ,,Srbiju “

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter