Redakcija Bloga

 

Plava ruža je stvorena u Japanu

Genetski inžinjering i promena DNK koda boje ruže su doveli do hibridne ruže sa plavom bojom

 

Plava ruža je stvorena u Japanu

Plava ruža ne postoji u prirodi i nemoguće ju je dobiti prirodnom selekcijom i ukrštanjem različitih vrsta ruža i hibrida. Vekovima su sa više ili manje uspeha uzgajivači ruža uspevali da naprave ljubičaste ruže, ali ne i plavu. Plava ruža je oduvek predstavljala simbol za nemoguće.

Čak i kada ste u cvećarama nailazili na plave ruže, one su zapravo bile bele ruže koje su specijalnim sredstvima bojene, da bi dobile plavi ton.

Medjutim, razvojem nauke neke nemoguće stvari su postale moguće. Zahvaljujući genetskom inžinjeringu i upornošću australijskih naučnika firme Florigene Ltd., svet je dobio plavu ružu. Zanimljivo je da je Florigene Ltd kompanija koja je u većinskom vlasništvu japanske kompanije za proizvodnju pića Suntory Ltd, pa je i svetska promocija održana prošle godine u Tokiju.

Naučnici su još 2004 godine uspeli da naprave uspešan genetski kod, tako što su blokirali ružin gen za boju i dodali gen boje ljubičice i irisa. Ipak, tek nakon 4 godine istraživanja, predstavljena je javnosti plava ruža. Jer, u medjuvremenu, ruža je morala da prodje razna testiranje i razvoj varijeteta, da bi se dobile nijanse od nebesko plave do tamno plave boje.

Plava ruža još nije u komercijalnoj upotrebi a i kada se pojavi imaće visoku cenu i prodavaće se kao luksuzan artikal.

U svetu su se odmah pojavile kontroverze, da li je ona stvarno plava ruža ili pak i dalje samo nijansa ljubičaste. Procenite sami.

Plava ruža i buket plavih ruža

. . .