Zubin Mehta koncert u Beogradu i domaći ajvar

Proslavljeni svetski kompozitor Zubin Mehta je održao koncert u Beogradu. Malo ko zna da on obožava ajvar i da je osnovao fond Zubin Mehta za pomoć muzičarima Srbije

 

Zubin Mehta koncert u Beogradu - dirigent radosti i domaći ajvar

Zubin Mehta

Zubin Mehta koncert u Beogradu! Ima puno toga dobrog i pozitivnog u radu Beogradske Filharmonije. Sticajem okolnosti od 2005-e godine redovno pratimo Filharmoniju, i moja supruga i ja smo postali iskreni prijatelji te kuće. Toliki, da smo pre par godina učestvovali u specijalnoj akciji – specifičnoj i lucidnoj „donaciji“ za maestra Zubina Mehtu, koji je 2006-e godine  gostovao u glavnom gradu i održao neverovatna dva koncerta na Kolarcu.

Ispričaću vam istinitu angdotu o Filharmoniji, nama, jednom domaćem proizvodu i Zubinu Mehti. Od 2005 godine moja firma u kojoj sam tada radio je bila donator BF-a i dobio sam VIP sedišta za koncerte, što smo moja supruga i ja obilato koristili. Uživali smo, jer je BF postala preporodjena ustanova kulture. Pod vodjstvom g-dina Ivana Tasovca filharmonija se podmladila, podigla kvalitet na evropski nivo, došla do svojih prostorija, instrumenata i počela da dovodi sjajne izvodjače i dirigente. Bio je tu niz prestižnih solista, orkestara i dirigenata koji su počeli da nastupaju sa beogradskom Filharmonijom. Ostaće nam zapamćeni sada već čuveni Novogodišnji koncerti, posebno jedan pod vodjstvom američkog dirigenta i sjajnih američko kubanskih pesama, kao i nastup finskog klaviriste virtuoza i zabavljača koji je publiku podigao na noge svojim show programom. Ko misli da je Beogradska Filhrmonija sterilna i uspavana ustanova, da nije za mlade, grdno se vara i propušta dosta toga u životu.

H. E. Tadashi Nagai i Beogradska filharmonijaKada već pričam o tome, red je da odam javno priznanje bivšem japanskom ambasadoru Tadaši Nagaji-u, koji je mnogo učinio za Beograd i filharmoniju. Na jednom koktelu BF-a smo sedeli pored g-dina Tadašija i saznali mnogo toga o njemu i nama. Voleo je klasičnu muziku, i sam je svirao, posebno ga je zanimala slovenska klasična muzika i u BF-u je prepoznao kvalitet koji je svesrdno pomogao značajnim donacijama vlade Japana.

Onda je jednog jesenjeg dana 2006-e godine došao u Beograd maestro Zubin Mehta, dirigent svetskog renomea. Pošto se koncert održavao na Kolarcu, VIP karte nisu uobičajeno važile, i kancelarija BF-a me je nazvala i ponudila mi je karte za petak uveče i prvi koncert. Iz nekih porodičnih razloga nisam mogao da idem. No, otišli su moji prijatelji Ljilja i Dragan. Na programu je bio Gustave Meler i 4-a Simfonija.

Medjutim, sledećeg dana, u subotu ujutru, su me opet zvali iz BF-a i pitali da li bih došao na ponovljeni koncert u podne. Pitao sam suprugu, ali ona nije mogla. Nazvao sam prijateljicu Ljilju da je pitam kako je bilo na koncertu. Ona je samo rekla sledeće: „Božanstveno! Cela sala je plakala! Žene iz stranih ambasada koje su bile do mene su lile suze, sala je bila u suzama, bilo je nevidjeno. Nemoj propustiti koncert!“

Ups, nikada nisam plakao na bilo čemu. Pitao sam Ljilju da li bi ponovo krenula na koncert, ovog puta sa mnom da mi pravi družtvo, jer mi je žena zauzeta. Pristala je rado, ne želeći da propusti istinski doživljaj ponovo.

Zubin Mehta koncert u Beogradu dirigent radosti Sala je bila puna. Osećala se pozitivna napetost i uzavrelost. Maestro Mehta je izašao, skromno se naklonio publici i okrenuo se orkestru. Odmah nekako uočite da Mehta poseduje neku posebnu harizmatičnost, koja izvire iz njega, a da u njemu nema ni zrnca prepotencije, sujete ili nabedjenosti. Dirigenti su inače poznati po svom držanju, nekoj vrsti izvežbane ukočenosti, kao kod engleskih lordova srednjeg veka ili pak teatralnosti i mahanju. Medjutim Mehta je bio potpuno opušten i prirodan, ni ukočen, ni teatralan.

Muzika je krenula. Odmah sam primetio kod njega nekoliko stvari. Prvo, on je poreklom indijac, mali i zdepast, onako crnpurast više liči na vodju tamburaškog orkestra nego na dirigenta. Drugo, nije bio obučen strogo kao dirigent, već malo nonšalantno. Treće i najčudnije, nije imao notne zapise ispred sebe, što je velika stvar, s obzirom da koncert traje skoro 2 i po sata! Bio sam zadivljen kako je mogao celu simfoniju da zapamti, neverovatno.

Muzika je bila vesela i uzvišena. Bilo mi je prijatno na koncertu, mada mi se dešavalo da ponekad zalutam mislima van sale. Melodija je postajala sve zanimljivija. Pogotovu zadnji deo, i tada nastupa magičnost trenutka koju neću nikada zaboraviti. Pri kraju koncerta se pojavljuje dečiji hor koji sa balkona izvodi svoju partituru sa pevanju i cvrkutanjem, i muzika sa puno zanosa ide ka vrhuncu. Tog trenutka u vama se nešto budi, emocije se otvaraju i suze nezadrživo kreću. Ne uspevam da se obuzdam, snažne emocije me preplavljuju i počinjem da plačem. Hvatam sebe da mi se to dešava prvi put u životu i još na javnom mestu! Gledam malo postidjen okolo, ali moja drugarica Ljilja plače, publika plače, orkestar koji svira plače. Svi plaču. Potpuno smo svi u emotivnom pražnjenju i niko se ne suzdržava. Kakva katarza!

Bez imalo stida ću priznati da sam se isplakao kao malo dete, ali ne od bola ili krivice, nego od radosti! Neverovatno!

Sledeće godine, u proleće, maja 2007-e godine je Zubin Mehta bio opet u Beogradu, ovog puta je svirao sa izraelskim orkestrom i u Sava Centru. Nije bilo plakanja ali smo opet bili oduševljeni. Beše to negde polovina maja, kraj juna. Nakon koncerta smo se videli sa ljudima iz Bf-a i saznali da traže prigodan poklon za Mehtu, i da bi najviše voleli kada bi mogli da mu nadju domaći  ajvar, ali da je to u ovo vreme skoro nemoguće, jer teško da će domaći ajvar od prošle godine dočekati maj mesec.

Ajvar za Zubina Mehtu i Mehta koncert u Beogradu„Ček, ček, pa mi imamo još jednu teglu taštinog ajvara! I to kakvog ajvara. Od naše tašte, čista pečena paprika, ručni rad. Donećemo ga mi!“ – povikasmo žena i ja.

Brzo smo se organizovali, odjurili po ajvar kući, doneli ga, a onda su ga ljudi iz filharmonije uz pratnju odneli do aerodroma gde se Mehta ukrcavao u svoj avion i poklonili mu ajvar! Nadam se da je uživao u njemu! Jer, taštin ajvar je stvarno izvanredan, pravi tradicionalni ajvar, i ma koliko imao nešto na račun tašte da kažem, majstor je za ajvare i zimnice.

Inače, Mehta je studirao u Beču zajedno sa jednim našim dirigentom i od tada voli ajvar. Kao još jedan kuriozitet, stalno sa sobom nosi u tabakeri crvenu papriku da začini jelo. Veliki je prijatelj Beogradske Filharmonije i jedino je njoj dozvolio da osnuje fond Zubin Mehta i nosi njegovo ime.

Čujete li da Zubin Mehta ponovo gostuje i drži koncert u Beogradu i da diriguje, nemojte propustiti koncert.

N-i-k-a-k-o-!

Zlatko Šćepanović

. . .

Fond Zubin Mehta

Na inicijativu jednog od najvećih dirigenata današnjice, Zubina Mehte, u sezoni 2005/06. u okviru Fondacije Beogradske filharmonije osnovan je i poseban fond za nabavku i održavanje instrumenata koji nosi njegovo ime. Maestro Mehta je okviru abonmana „Omaž Hansu Svarovskom“, održao dva koncerta, 26. i 27. novembra 2005., a svoj honorar ($60.000) za te koncerte položio je kao početni ulog Fonda za obnovu instrumentarijuma.

Sredstvima koja je Fondacija Beogradske filharmonije prikupila kroz svoje projekte do sada su ostvareni sledeći ciljevi njenog postojanja:

Kupljeno je 15 novih instrumenata visokog kvaliteta,
Kupljeno je 13 visoko kvalitetnih gudala ručne izrade

 

http://www.bgf.co.rs/

http://www.zubinmehta.net/

Nikolaj Rimski Korsakov  – Bumbarov let  / Zubin Mehta i Berlinska filharmonija