Redakcija Bloga

* * *

blogopen.eu

Treći festival blogera i web entuzijasta Srbije i regiona, popularni BlogOpen održao se 4 i 5 septembra 2009 u Nišu. O samom BlogOpenu se dosta pisalo po webu i ne bi imali šta da dodamo.

Jedan od rezultata rada organizacije festivala je i kreiranje Blogopedije, svojevrsne selekcije izabranih tekstova, odnosno objavljenih postova sa različitih blogova i od različitih autora, tokom 2009 godine u regionu.

Žiri festivala je po sopstvenim rečima pregledao 170 radova i izabrao 50 autora i njihovih tekstova koje će objaviti kao zbornik postova. Istine radi, u selekciji su učestvovali samo oni autori koji su se prijavili na konkurs Blogopedije sa svoja 2 rada. To će reći da su u izbor ušli najangažovaniji blogeri koji su se prijavili, i da možda najbolji autori i radovi nisu ni dospeli do komisije, jer po nezvaničnim podacima samo srpska blogosfera po nekim procenama broji nekoliko desetina hiljada blogova, ali to ne umanjuje značaj poduhvata.

Neke od mogućih lista blogova u regionu možete videti na popularnom Blogostaju, pa Blogodak, pa skup blogova na srpskom jeziku Planeta Srbija, zatim i blog portali Serbian bloggers, Blog.rs, Blogorola, B92 blog, Blic blog, Blogosfera Vesti.rs, BlogOye, Moj Blog, i tako redom.

U Blogopediji 2009 ima dovoljno kvalitetnih radova, tema i autora za uživanje u čitanju. Mi kao redakcija smo srećni i ponosni što su i naša dva autora baštovana, Jelena Jovanović i Zlatko Šćepanović izabrani da udju u Blogopediju 2009.

U svakom slučaju pozdravljamo trud organizatora BlogOpena da sakupe radove, da ih pročitaju, ocene i publikuju u vidu Blogopedije, što će sasvim sigurno dalje promovisati blogersku kulturu u Srbiji. Na ovaj način čitaoci će imati priliku i da naprave svojevrstan presek blogova, upoznaju različite kategorije, teme, autore, ideje, senzibilitete, stilove.

Sada vam predstavljamo izabrane radove i verujemo da ćete se zabaviti i otkriti sebi vredne blogove koje ćete kasnije pratiti.

* * *

Blogopedija 2009:

Uredili i sakupili za Blogopediju 2009
Slavko i Srđan

– – –