Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ostalo Preporuka

Blogopedija 2009 – selekcija postova regionalnih blogova

Redakcija Bloga

* * *

blogopen.euTreći festival blogera i web entuzijasta Srbije i regiona, popularni BlogOpen održao se 4 i 5 septembra 2009 u Nišu. O samom BlogOpenu se dosta pisalo po webu i ne bi imali šta da dodamo.

Jedan od rezultata rada organizacije festivala je i kreiranje Blogopedije, svojevrsne selekcije izabranih tekstova, odnosno objavljenih postova sa različitih blogova i od različitih autora, tokom 2009 godine u regionu.

Žiri festivala je po sopstvenim rečima pregledao 170 radova i izabrao 50 autora i njihovih tekstova koje će objaviti kao zbornik postova. Istine radi, u selekciji su učestvovali samo oni autori koji su se prijavili na konkurs Blogopedije sa svoja 2 rada. To će reći da su u izbor ušli najangažovaniji blogeri koji su se prijavili, i da možda najbolji autori i radovi nisu ni dospeli do komisije, jer po nezvaničnim podacima samo srpska blogosfera po nekim procenama broji nekoliko desetina hiljada blogova, ali to ne umanjuje značaj poduhvata.

Neke od mogućih lista blogova u regionu možete videti na popularnom Blogostaju, pa Blogodak, pa skup blogova na srpskom jeziku Planeta Srbija, zatim i blog portali Serbian bloggers, Blog.rs, Blogorola, B92 blog, Blic blog, Blogosfera Vesti.rs, BlogOye, Moj Blog, i tako redom.

U Blogopediji 2009 ima dovoljno kvalitetnih radova, tema i autora za uživanje u čitanju. Mi kao redakcija smo srećni i ponosni što su i naša dva autora baštovana, Jelena Jovanović i Zlatko Šćepanović izabrani da udju u Blogopediju 2009.

U svakom slučaju pozdravljamo trud organizatora BlogOpena da sakupe radove, da ih pročitaju, ocene i publikuju u vidu Blogopedije, što će sasvim sigurno dalje promovisati blogersku kulturu u Srbiji. Na ovaj način čitaoci će imati priliku i da naprave svojevrstan presek blogova, upoznaju različite kategorije, teme, autore, ideje, senzibilitete, stilove.

Sada vam predstavljamo izabrane radove i verujemo da ćete se zabaviti i otkriti sebi vredne blogove koje ćete kasnije pratiti.

* * *

Blogopedija 2009:

Uredili i sakupili za Blogopediju 2009
Slavko i Srđan

– – –

5 komentara

 • Korisne informacije. Dobro je da imamo na jednom mestu pregled blogerskog sveta u zemlji i sire. Ko bi rekao da ima ovoliko blogova i pisanja na internetu. Ovaj post ide u moj Bookmarks pod imenom Blogovi.

 • Nisam bio lenj, vec sam onako lalinski natenane pogledao sva pisanija sa Blogopedije. I da budem iskren, ne znam ni sta sam citao, niti o cemu se tu radi, niti sam ich zapamtio. Lazem, jesam par karakteristicnih blogova i tekstova, ali mi se cini da poprilicno dominiraju licne proze i po(e)ze. Cak mi se najvise dopala Kremasica, ona cura sto prica o kremama, kozmetici, ulepsavanju, iako meni to ne treba, ali to mi nekako dodje najprakticnije i najkorisnije za korisnika.

  Ajd da ne lajem, ima, nadje se 3-4 teksta od kojih imas neku vajdu, ovo ostalo je mesecarenje. Ako su taki i ostalih „par desetina hiljada“ blogova, onda je mlada Srbija definitivno na nekim opijatima. Ne bih da vredjam, ali price pa posle i komentari tipa cico – maco – ali – si – super – kako – je – slatko – napisano i ostala prenemaganja, su ko sto rece jedan bloger „Vrhunac Pink kulture“.

 • @ tepsijanac

  Mislim da ste u krivu. Smisao bloga je lično izražavanje i lični izbor tema. Ne osećam se prozvanim po pitanju vašeg komentara ali bih voleo da napišem objašnjenje oko blogovanja. Nije svaki blog po definiciji „koristan“ ili funkcionalan. Mnogi od ovih tekstova i blogova su lične refleksije na život oko nas i ima zaista zanimljivih priča i interesantnog pisanja.

  Ono što su za vas nekorisnosti, za mnoge čitaoce su lepa reč i fina misao. Ko voli poeziju i stil, naćiće zanimljivih pesama. Ko voli originalne i neuobičajene ideje, opet će naći nešto za sebe. Ko voli informisanje, opet će naći nešto za sebe kroz blog o muzici, o arheologiji, o nauci, interenetu, o matematici.

  Ne treba generalizovati stvari i ocene, samo treba razumeti. I naći ono što čoveku odgovara 🙂

 • @ Zlatko
  Nisam u „krivu“ nego sam u pravu. A to što se tiče stila, ideja i tema, bolje da ne počinjemo temu. Ajde složiću se da tu ima nekog ventila za njih same i obozavaoce, posebno ako ih neko pohvali, pa se osete vrednim, ali od ovog ponudjenog slaba je vajda. Ne generalizujem, samo konstatujem stvarnost. Srpski blogeri su tradicionalne epove i mitove prvo zamenili urbanim legendama i medijskim konstrukcijama, a sada licnom automitomanijom.
  Nemojte bas ozbiljno shvatiti moje komentare 🙂

Ostavite komentar