Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost Filmovi

Majstor Joda – „Ne pokušavaj da uspeš! Samo to čini!“

Redakcija Bloga

* * *

.

Formula uspeha – Samo to uradi!

.

Master YodaMalo ko zna da je pri pisanju scenarija za antologijski filmski ep „Ratovi zvezda“ bio angažovan tim vrhunskih stručnjaka za mitologiju, filosofiju i epove. Scenario za film nije nastao slučajno, samo iz imaginacije Georga Lucasa, već je u njemu sublimisan niz pouka iz celog sveta i iz različitih filosofija i religija.

Na primer Majstor Joda, jedna od ključnih figura u filmu je reprezent taostičke i budističke filosofije, gde je njegov izgled vanzemaljca kreiran tako da nedvosmisleno asocira na taoističkog sveštenika, što istočnjačkim izgledom, što manirima, ponašanjem, kratkim poukama, borilačkim veštinama, do same filosofije, koja je mešavina različitih orijentalnih misticizama.

I sam princip školovanja glavnog junaka filma, Luk Skajvokera, izgradjen je tradiciji školovanja mladih boraca po taoističkim i borilačkim hramovima dalekog istoka. Da bi priča bila zanimljivija, nije korišćen koncept jedne škole, na primer poznatog taostičkog Hrama Shaolin-a iz Kine, nego je u samu priču utkano mnogo elemenata i iz japanske borilačke ideologije samuraja, aikida, kineskog kung fua, indijskog budizma.

Prikazujemo vam čuvenu scenu gde Majstor Joda podučava mladog Luka Skajvokera da koristi Silu. Pouke koje mu daje i koncept upotrebe sile su preuzete mahom iz japanskog samurajskog kodeksa Bušido. Naravno, sve ovo je površno i daleko od stvarne prakse obuke u tim hramovima, jer za vrhunsko majstrorstvo su potrebne decenije svakodnevnog i napornog treninga, ali je za prosečnog gledaoca lako razumljivo i inspirativno.

Toliko je inspirativno, da je nekoliko godina nakon toga sportska kompanija Nike iskoristila ovu sekvencu i poruku, i uz Majkla Jordana u ulozi glavnog letača, kreirala svoj poznati slogan „Just do It!“

Poslušajte.

. . .

. . .

3 komentara

 • „Jedino razlicito je u razlicito u tvojoj glavi. Moras da se oducis od onog sto si naucio“ – Joda.

  Fenomenalna pouka, posebno kada covek uci nesto novo.

  Par pouka iz ove sekvence funkcionisu u savremenom managamentu. Tako ja svoje zaposlene poducavam i ohrabrujem: „Nista nije nemoguce! Ne pokusavaj da uspes, vec uspi, odmah!“

  🙂 🙂

 • Master Yoda je vise stripovski lik nego karakter iz kung fu i samurajskih filmova.
  Malo je kopiran u novijem japanskom filmu Zatoichi, gde imamo nepobedivog starog i slepog monaha koji sve pobedjuje uz budisticki mir.

 • Ova scena je vrlo inspirativna. Nema mnogo veze sa realnoscu, ali ni Rat Zvezda nije realnost nego fikcija, naucno fantasticni film. To ce reci, neke stvari ce se iz tog filma u buducnosti i ostvariti.

  Yoda je uzet iz proslosti, ne iz buducnosti, i mislim da je inspiracija za njegov lik bio kineski mistik i osnivac taoizma Lao Ce. A scenu su dizajnirali sa dizanjem svemirskog broda po uzoru na poznatog parapsihologa Uli Geler, koji je snagom uma pomerao stvari, savijao kasike i slicno. I tako uklopis klasike i aktuelne stvari i komponujes bajku za odrasle.

  Jedino ostaje pitanje porekla Sile, jer je ona vise kao kombinacija bioenergije, chi-a, ki-a, i jos kojecega, ali definitivno sa filosofijom generisanja i upravljanja Silom izvoriste lezi u istocnjackim disciplinama. Japanski psihijatar Suzuki se bavio jednim aspektom toga kada je pravio studije o samurajima, gde je tvrdio da samuraj postaje nepobediv kada dosegne mirnocu uma i prepusti upravljanje borbom svojoj podsvesti, sto bi delom moglo da se odnosi i na silu, jer se ona pojavljuje kada su srce i misli ratnika mirni.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter