Redakcija Bloga

* * *

.

Formula uspeha – Samo to uradi!

.

Master Yoda

Malo ko zna da je pri pisanju scenarija za antologijski filmski ep „Ratovi zvezda“ bio angažovan tim vrhunskih stručnjaka za mitologiju, filosofiju i epove. Scenario za film nije nastao slučajno, samo iz imaginacije Georga Lucasa, već je u njemu sublimisan niz pouka iz celog sveta i iz različitih filosofija i religija.

Na primer Majstor Joda, jedna od ključnih figura u filmu je reprezent taostičke i budističke filosofije, gde je njegov izgled vanzemaljca kreiran tako da nedvosmisleno asocira na taoističkog sveštenika, što istočnjačkim izgledom, što manirima, ponašanjem, kratkim poukama, borilačkim veštinama, do same filosofije, koja je mešavina različitih orijentalnih misticizama.

I sam princip školovanja glavnog junaka filma, Luk Skajvokera, izgradjen je tradiciji školovanja mladih boraca po taoističkim i borilačkim hramovima dalekog istoka. Da bi priča bila zanimljivija, nije korišćen koncept jedne škole, na primer poznatog taostičkog Hrama Shaolin-a iz Kine, nego je u samu priču utkano mnogo elemenata i iz japanske borilačke ideologije samuraja, aikida, kineskog kung fua, indijskog budizma.

Prikazujemo vam čuvenu scenu gde Majstor Joda podučava mladog Luka Skajvokera da koristi Silu. Pouke koje mu daje i koncept upotrebe sile su preuzete mahom iz japanskog samurajskog kodeksa Bušido. Naravno, sve ovo je površno i daleko od stvarne prakse obuke u tim hramovima, jer za vrhunsko majstrorstvo su potrebne decenije svakodnevnog i napornog treninga, ali je za prosečnog gledaoca lako razumljivo i inspirativno.

Toliko je inspirativno, da je nekoliko godina nakon toga sportska kompanija Nike iskoristila ovu sekvencu i poruku, i uz Majkla Jordana u ulozi glavnog letača, kreirala svoj poznati slogan „Just do It!“

Poslušajte.

. . .

. . .