Đorđe Popović

* * *

.

ZMAJEVI ISTOKA

.

zmaj post 3-1.1

Zanimljivo je primetiti da se, za razliku od Zapada, gde legende opisuju zmajeve kao zla i krvožedna čudovišta, zmajevi na Istoku se prikazuju najčešće kao dobroćudna i ljudima korisna bića.

Nažalost, na Zapadu su predstave sa scenama mučenja i ubijanja zmajeva bile redovna pojava za majske praznike. Na istoku, zmajevima se ukazuje dužno poštovanje.

Tokom kineskih praznika često se održavaju trke čamcima u obliku zmajeva, ili zmajski ples.

zmaj post 3-2TIBETANSKI Draco montana

Tanji je i crveniji od svog parnjaka, azijskog lunga. Tibetanski zmaj voli velike visine. Osnovni plen mu je himalajski jeti.

Jazbina: planinki obronci leti, plitke jazbine u snegu, zimi.

Veličina: dužina 13metara, visina 3 do 4 metra

Boja: crvena – gotovo uvek.

Tehnike napada: ujed ili davljenje

Hrana: jeti, ponekad jakovi

zmaj post 3-3LINDVORM Draco serpentalis

Lindvorme, brzonoge zmajeve, najčešće možemo videti samo izdaleka, ponekad u paru, kako love dvogrbe kamile u prostranim stepama u unutrašnjosti azijskog kontinenta. Godinama se smatralo da je Marko Polo, opisivajući lindvorma, zapravo opisivao kineskog krokodila.

Jazbina: plitka rupa ili gnezdo u zemlji

Veličina: dužina 11 metara, visina 2,6 do 3,3 metra

Boja: zelena ili žuta poput peska

Tehnike napada: kandže, davljenje

Hrana: dvogrbe kamile, ponekad vrebaju karavane koji nose svilu

zmaj post 3-1AZIJSKI LUNG Draco orientalis

Lunga najčešće možemo naći pored reke ili jezera gde se nalazi njegova podvodna jazbina. Ženka nosi sa sobom jaja iz bezbedonosnih razloga, a u jazbini čuva sakupljene bisere i opal. Broj prstiju varira u zavisnosti od podvrste.  Kineski lung ima pet prstiju, japanski lung ima četiri prsta, a indonežanski tri. Uočljive odlike kineskog lunga su dugački pokretni pipci (brkovi), jelenski rogovi, griva, jaje – obično ga nosi u prednjim kandžama i pernat rep.

Jazbina: podvodna pećina ili jama

Veličina: dužina 13 metara, visina 4 do 5 metara

Boja: plava, crna, bela, crvena ili žuta

Tehnike napada: rogovi, zubi i kandže

Hrana: ribe, ptice – naročito labud

Azijski lung je dugo dovođen u vezu sa svim vrstama voda i vladalo je verovanje da gospodari kišom i olujama. Po svoj prilici, četiri „kraljevska zmaja“, o kojim pripovedaju kineske legende, bili su izuzetno upečatljivi primerci.

I na kraju, naša je dužnost da sačuvamo i zaštitimo ono malo preostalih zmajeva, jer ko zna koliko će ih preživeti još jedan vek, kada ljudska populacija poraste eksponencijalnom brzinom? I koliko će još stvorenja iščeznuti s ovoga sveta, pre nego što ljudi počnu da govore kako nikada nisu ni postojala, osim u našoj mašti?