Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Istorija

O zmajevima – dr Ernest Drejk #3

Đorđe Popović

* * *

.

ZMAJEVI ISTOKA

.

zmaj post 3-1.1Zanimljivo je primetiti da se, za razliku od Zapada, gde legende opisuju zmajeve kao zla i krvožedna čudovišta, zmajevi na Istoku se prikazuju najčešće kao dobroćudna i ljudima korisna bića.

Nažalost, na Zapadu su predstave sa scenama mučenja i ubijanja zmajeva bile redovna pojava za majske praznike. Na istoku, zmajevima se ukazuje dužno poštovanje.

Tokom kineskih praznika često se održavaju trke čamcima u obliku zmajeva, ili zmajski ples.

zmaj post 3-2TIBETANSKI Draco montana

Tanji je i crveniji od svog parnjaka, azijskog lunga. Tibetanski zmaj voli velike visine. Osnovni plen mu je himalajski jeti.

Jazbina: planinki obronci leti, plitke jazbine u snegu, zimi.

Veličina: dužina 13metara, visina 3 do 4 metra

Boja: crvena – gotovo uvek.

Tehnike napada: ujed ili davljenje

Hrana: jeti, ponekad jakovi

zmaj post 3-3LINDVORM Draco serpentalis

Lindvorme, brzonoge zmajeve, najčešće možemo videti samo izdaleka, ponekad u paru, kako love dvogrbe kamile u prostranim stepama u unutrašnjosti azijskog kontinenta. Godinama se smatralo da je Marko Polo, opisivajući lindvorma, zapravo opisivao kineskog krokodila.

Jazbina: plitka rupa ili gnezdo u zemlji

Veličina: dužina 11 metara, visina 2,6 do 3,3 metra

Boja: zelena ili žuta poput peska

Tehnike napada: kandže, davljenje

Hrana: dvogrbe kamile, ponekad vrebaju karavane koji nose svilu

zmaj post 3-1AZIJSKI LUNG Draco orientalis

Lunga najčešće možemo naći pored reke ili jezera gde se nalazi njegova podvodna jazbina. Ženka nosi sa sobom jaja iz bezbedonosnih razloga, a u jazbini čuva sakupljene bisere i opal. Broj prstiju varira u zavisnosti od podvrste.  Kineski lung ima pet prstiju, japanski lung ima četiri prsta, a indonežanski tri. Uočljive odlike kineskog lunga su dugački pokretni pipci (brkovi), jelenski rogovi, griva, jaje – obično ga nosi u prednjim kandžama i pernat rep.

Jazbina: podvodna pećina ili jama

Veličina: dužina 13 metara, visina 4 do 5 metara

Boja: plava, crna, bela, crvena ili žuta

Tehnike napada: rogovi, zubi i kandže

Hrana: ribe, ptice – naročito labud

Azijski lung je dugo dovođen u vezu sa svim vrstama voda i vladalo je verovanje da gospodari kišom i olujama. Po svoj prilici, četiri „kraljevska zmaja“, o kojim pripovedaju kineske legende, bili su izuzetno upečatljivi primerci.

I na kraju, naša je dužnost da sačuvamo i zaštitimo ono malo preostalih zmajeva, jer ko zna koliko će ih preživeti još jedan vek, kada ljudska populacija poraste eksponencijalnom brzinom? I koliko će još stvorenja iščeznuti s ovoga sveta, pre nego što ljudi počnu da govore kako nikada nisu ni postojala, osim u našoj mašti?


4 komentara

 • Ubedjen sam da ce u 8 nastavku never ending sltory o zmajevima biti reci o srpskim alama i azdajoma, jer je ocigledno da Srbi imaju sve svoje originale i to najbolje 😉

 • Kineski lung ima 5 i 4 prsta, zavisno od toga kome je namenjen.

  Samo carevi u Kini su smeli da nose odeću na kojj je izvezen zmaj sa 5 prstiju, svi ostali su morali da nose zmajeve sa 4 prsta. Kršenje tog propisa je kažnjavano smrću.

  Ne znam motiv za to, ali pretpostavljam da je u pitanju simbolika brojeva, jer je 5 broj koji simbolizuje zemlju i zajedništvo iste koju drži car, dok je 4 broj rasta i aktivne energije. Primetićete da kineska zastava na crvenoj podlozi (energija vatre) ima 5 žutih zvazda (žuto i 5 su energija zemlje).

  Za kineze je pojam zemlje kao državotvorne energije bio veoma bitan, jer su samo na taj način mogli da ogromna prostranstva i regije drže zajedno i integrišu. Stoga, pretpostavljam da je to u pozadini zabrane da bilo ko osim cara vlada zmajem sa 5 prstiju, jer bi to značilo da car ima opoziciju u domenu upravljanja zemljom.

 • TRAZI SE
  Pre tri dana nas dragi zmaj, ljubimac dece je pobegao. Odaziva se na ime Ugljesa, ima crvene okice i sive kandzice. Pljucka veseli plamicak, narocito na kampovanju. Voli jagu, gudu a narocito vole pekare – valjda zbog brasna pa mu se ucine pohovani. Mesare obicno prvo oprlji pa tek onda ih onako hrskave gricka – verovatno pazi na trigliceride. Jos nije dobio dozvolu za letenje, prvo mora da potpise sporazum slobodnog neba ali vec je par puta spalio komisiju tako da smo prestali da ga vodimo.
  Nalazacu sledi nagrada.

Ostavite komentar