Đorđe Popović

* * *

.

Sve o svetu zmajeva

.

zmaj post 2-1

Neki od komentara na prethodni post o zmajevima podstakli su me da napišem kratku preporuku kako prihvatiti ove tekstove. Mislim da će biti najbolje da to ispričam kroz jednu sekvencu iz televizijske serije koja se prikazivala ranih 80-ih godina.

Negde u bosanskim vrletima otac ispraćajući sina u čaršiju da šegrtuje savetuje ga: Sine, nemoj ići sredinom džade – satraće te nešto, a nemoj ni suviše krajem – upašćeš u šanac, nego nako, nako…

 

ZMAJEVI ZAPADA

Premda su sve vrste zmajeva Zapada srodnici ipak medju njima postoje razlike. Na primer, dok plamen evropskog zmaja nastaje sagorevanjem otrova, nakerov otrov uopšte nije zapaljiv. S druge strane, otrov polarnog zmaja, kada se rasprši u maglu kroz arktički vazduh, ima nagrizajuće dejstvo, koje je u svakom pogledu slično delovanju mraza.

Za razliku od većine gmizavaca zmajevi Zapada ostaju dugo pored mladih nakon što se ovi izlegu iz jaja, pa se između mladunaca i roditelja brzo razvija čvrsta veza.

Danas nema puno stručnjaka koji se bave zmajometrijom, tom pomalo opasnom naukom o merenju zmajeva. Međutim, pouzdano se zna da su odrasli vejverni, sa svojih 6 i više metara najviši od svih zmajeva.

EVROPSKI Draco accidentalis magnus

većini ljudi poznat poznat po sposobnosti da bljuje vatru i ljubavi prema blagu, ova vrsta danas živi na svega nekoliko zabačenih područja. Dobar je govornik i menja kožu na svake tri godine.

Jazbina: planina ili morska pećina u zabačenim krajevima

Veličina: dužina 15 metara; visina 4 do 5,5 metara

Boja: crvena, zelena, crna, ponekad prošarana zlatnom

Tehnike napada: plamen, rep, kandže, rogovi

Hrana: goveda, ovce, čovek (samo kada na raspolaganju nema druge hrane – zbog gorkog ukusa)

Premda neki stručnjaci smatraju da je neker samo mladi predstavnik evropskog zmaja, to nije tačno. Naime, nakerova sklonost ka životu u vlažnim rupama i nizijskim predelima u suprotnosti je sa navikama njegovog krupnijeg rođaka, koji više voli stenovita, planinska područja. Pored toga, iako naker takodje skuplja blago radije će napasti otrovom nego vatrom.

zmaj post 2-2NAKER Draco troglodytes

Može se zateći na vlažnim šumovitim mestima, blizu izvora hrane kao što su odgajališta zečeva. Oni imaju zakržljala krila i ne mogu da lete.

Jazbina: dubok ribnjak, bunar ili rupa u močvarama

Veličina: dužina 10 metara; visina 1 do 2 metra

Boja: smeđa zagasitocrvena, zelenkastoplava

Tehnike napada: otrovni ujed, davljenje

Hrana: zečevi, jeleni, domaće životinje, zalutala deca

zmaj post 2-3POLARNI Draco accidentalis martimus

Polarni zmaj svake godine preleti hiljade kilometara na potezu Arktik – Antarktik, kako bi veći deo godine proveo loveći hranu u omiljenim mu, mračnim zimskim uslovima.

Jazbina: pećina sa pogledom na more, iskopana u ledenom bregu

Veličina: dužina 13 metara; visina 4 do 5 metara

Boja: čisto bela, bela sa plavim ili ružičastim prelivom

Tehnike napada: „udar mraza“, rep, kandže, rogovi

Hrana: džinovske lignje, polarni medvedi, orke, morževi, foke

. . .