Redakcija Bloga

* * *

.

Od čega se pravi Kapreze salata i kako je nastao sir mocarela

.

mozzarella-with-tomatoes

Svi znate za poznatu italijansku salatu Caprese, od mladog mozzarella sira i paradajza. Ako niste znali, čuveni italijanski sir Mozzarella se izvorno pravi od mleka divlje krave – bufala ili bivola, poludivljeg rodjaka.

Po legendi, sir je nastao kada su rimski legionari i trgovci bivolje mleko transportovali u kožnim vrećama, pa se tokom puta po Rimskoj imperiji, zbog toplote uz fermentaciju i mreškanje bisaga, slučajno stvorio mladi nesoljeni sir, kasnije nazvan Mozzarella.

Ono što mi uglavnom jedemo po restoranima kao Mozzarella sir je poreklom od mleka obične krave i predstavlja mlad neusoljen svež sir, namenjen Caprese salati ili kao podloga za pizzu i druga italijanska jela i salate.

No, često se kod nas vidi po supermarketima i sir sumnjivog porekla, koji se pogrešno naziva  Mozzarella sir, a u stvari je najbanalniji polutvrdi sir od parenog testa (kačkavalj) koji služi kao jeftina i manje kvalitetna podloga za pizzu. To naši ovejani proizvodjači namerno rade, da bi ga prodavali kao podlogu za pizzu, s obzirom da je za proizvodnju originalne Mozzarelle potrebno vrlo čisto mleko i sterilna tehnologija (što naši proizvodjači ne uspevaju da ostvare), jer se sir pravi skoro bez soli, pa se teško konzervira.

Na žalost, kod nas pored prave Mozzarelle odavno ni bufala ni bivola više nema. Nema ih više ni na Balkanu osim u Rumuniji. Ta divna i snažna životinja je istrebljena. Škotska brdska krava sliči nekadašnjem bivolu, pa smo rešili da vas upoznamo sa njom, jer su nam se slike jednostavno dopale. Nadamo se da će se dopasti i vama.

. . .

Scotland highland cow

. . .

Highland  Cow from Scotland 2

. . .

Mlada Skotska kravaKrava u Škotskoj