Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Gastro

Mozzarella sir, Caprese salata i Škotska brdska krava

Redakcija Bloga

* * *

.

Od čega se pravi Kapreze salata i kako je nastao sir mocarela

.

mozzarella-with-tomatoesSvi znate za poznatu italijansku salatu Caprese, od mladog mozzarella sira i paradajza. Ako niste znali, čuveni italijanski sir Mozzarella se izvorno pravi od mleka divlje krave – bufala ili bivola, poludivljeg rodjaka.

Po legendi, sir je nastao kada su rimski legionari i trgovci bivolje mleko transportovali u kožnim vrećama, pa se tokom puta po Rimskoj imperiji, zbog toplote uz fermentaciju i mreškanje bisaga, slučajno stvorio mladi nesoljeni sir, kasnije nazvan Mozzarella.

Ono što mi uglavnom jedemo po restoranima kao Mozzarella sir je poreklom od mleka obične krave i predstavlja mlad neusoljen svež sir, namenjen Caprese salati ili kao podloga za pizzu i druga italijanska jela i salate.

No, često se kod nas vidi po supermarketima i sir sumnjivog porekla, koji se pogrešno naziva  Mozzarella sir, a u stvari je najbanalniji polutvrdi sir od parenog testa (kačkavalj) koji služi kao jeftina i manje kvalitetna podloga za pizzu. To naši ovejani proizvodjači namerno rade, da bi ga prodavali kao podlogu za pizzu, s obzirom da je za proizvodnju originalne Mozzarelle potrebno vrlo čisto mleko i sterilna tehnologija (što naši proizvodjači ne uspevaju da ostvare), jer se sir pravi skoro bez soli, pa se teško konzervira.

Na žalost, kod nas pored prave Mozzarelle odavno ni bufala ni bivola više nema. Nema ih više ni na Balkanu osim u Rumuniji. Ta divna i snažna životinja je istrebljena. Škotska brdska krava sliči nekadašnjem bivolu, pa smo rešili da vas upoznamo sa njom, jer su nam se slike jednostavno dopale. Nadamo se da će se dopasti i vama.

. . .

Scotland highland cow

. . .

Highland  Cow from Scotland 2

. . .

Mlada Skotska kravaKrava u Škotskoj

4 komentara

  • Moze kod nas da se nadje mozarela od bufala u Mercatoru, ali je preskupa.

    Od kravljeg mleka je koliko znam prave samo dva domaca prozvodjaca, i uopste nije jeftina, cak naprotiv.

    Priznajem, u pocetku mi je bila bezukusna, neslan sir na koji nisam navikao. Ali sam u Italiji ukapirao njenu vrednost, prvo u pizi, a onda i u salati, samo uz nju morate da imate dobro maslinovo ulje da bi shvatili njenu posebnost.

  • Ne unosite zabunu. Skotska brdska krava nije divlja ili poludivlja, to je autohtona ali vrlo pitoma domaca krava i zivotinja. Tele od nje je posebno simpaticno.Ima dugu dlaku jer su zime u Skotskoj vlazne i hladne u brdima.

  • Jednom sam na sajmu, na štandu velikog američkog proizvođača, probao mocarelu od bizona: težak i gorak ukus, nije mi prijao. A frizura im je šik!

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter