Redakcija Bloga

* * *

US President Barack Obama

Danas je objavljeno da je američki predsednik Barak Obama dobio Nobelovu nagradu za mir. To smatramo za vrlo interesantnu odluku, s obzirom da sadašnji predsednik Amerike je na svom položaju nepunih godinu dana a u medjuvremenu nije obustavio nijedan tekući rat koji Amerika vodi (Irak, Avganistan, Južna Amerika). Doduše, razlog za njegov izbor može biti i to što nije ni pokrenuo nijedan novi rat (Iran, Sirija, Severna Koreja, Kuba), pa to može biti vrlo ohrabrujuće u smislu njegove dalje spoljne politike.

Skeptici bi pak rekli, da je tek sada kao „mirotvorac“ u prilici da povede ratove sa „terorističkim zemljama“. No, mi ne bi da se bavimo spoljnom politikom i Nobelovom nagradom za mir, već skrećemo pažnju na nešto drugo.

Prošlo je možda nezapaženo u našim medijima, ali tokom proteklih američkih izbora za predsednika, tadašnji predsednički kandidat a sada i predsednik SAD g-din Barak Obama je bio i Balkanska modna ikona. Ako je mogao sa svojim govorima i parolom (pogledati muzički video spot na linku) „Yes, We Can“ da bude inspiracija milionima Amerikanaca i ljudima iz celog sveta, isto tako je postao inspiracija i modnim dizajnerima i proizvodjačima sa Balkana.

Roze bokserske rukaviceU jednom tekstu dopisnika ABC News-a iz Beograda, to je svojevremeno bilo objašnjeno na par primera. U članku se govori i da je naša poznata kreatorka finih damskih i džentlmenskih modnih rukavica Evica Milovanov Penezić svoju kolekciju za 2009-u godinu, koja je već izašla na tržište, posvetila Baraku Obami lično.

Sudeći po Nobelovoj nagradi za mir, rukavice koje će g-din Barak Obama nositi sigurno moraju svojom bojom sugerisati njegove humane napore. Naravno, bitan je oblik rukavica, jer one moraju da oslikavaju i ličnost i karakter gospodina predsednika i njegovu politiku. Nadamo se da je naša umetnica uspela da pogodi srž predsedničkog karaktera i mentaliteta, iako je u izbornoj kampanji tvrdio da neće voditi politiku u „rukavicama“.

Koga zanima dotični tekst na ABC News-u o Baraku Obami kao modnoj ikoni na Balkanu, neka pogleda ovde originalni članak na engleskom. A šta vi mislite o oblačenju Baraka Obame?

. . .

Malo duhovitosti od strane JibJab produkcije, za one koji ovo nisu videli ranije.

. . .

. . .