Aleksandar Parezanović

* * *

Prošlo je dosta, skoro jedno celo punoletstvo kako turisti iz Srbije ne letuju na Hrvatskom primorju. Splet visoke politike igradjanski rat u prvo vreme ih je preusmerio u Crnu Goru, a onda su novčanici kod mnogih počeli da se lepo popunjavaju, pa se dobar deo okrenuo južnim mediteranskim destinacijama Grčkoj, Turskoj, Tunisu i Egiptu.

tasos_alexandra beach

I tu su se naši ljudi ustalili, stvorili nove navike, nije se više razmišljalo da može biti zahlađenja, kiše, u kofere se nisu pakovale čarape, duksevi, trenerke, a bilo je malo više sredstava i aparata za zaštitu od komaraca.

E, to je jedna vidljivija razlika u odnosu na Hrvatsko primorje.

A u Hrvatskoj više zelenila, jači mirisi mora, zrikavci, bez komaraca, slabija all inclusive ponuda ili „švedski sto“, ali maštovitija ponuda (ili bar poznatija) kada birate po jelovniku, u restoranu koji drži do svoje kuhinje.

Stariji turisti iz Srbije, sa jačim morskim stažom u SFRJ su zato znali – mora se poneti po nešto toplije, neka šuškava jaknica za kišu, uz obavezu da se tih dana bude maštovitiji, pa da se koriste za romantične šetnje sa lepšom/jačom polovinom, za igranje basketa ili malog fudbala, za putovanja u okolne, veće gradiće, za ispijanje piva/vina malo iznad mere, za obilne ručkove.

brac_vela_luka

Ovih zadataka sa potrebnom maštovitošću na pomenutim južnim mediteranskim lokacijama jednostavno nema.

U Hrvatskoj u deset letnjih odmora ovako ćete izgubiti tri dana letovanja zbog kiše i malo oblaka, i na Jadranu ćete ipak prvo skupljati hrabrost da pokvasite pupak dok ulazite u vodu, a na južnim morima ćete jednostavno uhodati u vodu jer je toplo …

Stvar je odluke, kada se sve ove ružne, visokopolitičke priče dobro zaborave, hoćete li se priklanjati „lenjim“ južnim morima ili nešto oštrijem Jadranskom, koje traži malo više samoinicijative.

fetijeOdlučite sami, šta god uradite – nećete pogrešiti.