Društvo

Kako izgleda registarska tablica automobila iz Splita?

Aleksandar Parezanović

* * *

NK Hajduk Split logoPrvo što tu na tablici pročitate su dva slova koja predstavljaju oznaku grada, potom sledi grb Hrvatske, a onda kombinacija slova i brojeva. Međutim, u centralnoj Dalmaciji je tu, u jedinom preostalom, a belom delu tablice – grb NK „Hajduka“ iz Splita!

U Splitu je grb „Hajduka“ češći od hrvatskih zastava, kao i na okolnim ostrvima. Pretpostavljam da je u ovom delu Hrvatske manji jeres navijati za „Crvenu zvezdu“ ili „Patrizan“, nego za „Dinamo“ iz Zagreba, pošto sa prvopomenutim klubovima iz Srbije već duže vremena se hrvatski navijači ne tuku. Prilike su za to vrlo, vrlo retke, a i policija je tada, u retkim srećama/nesrećama EU žreba – spremna i ekstremno nezgodna.

Glava navijača HajdukaI tako za tuču preostaju nekakvi Riječani, Purgeri, Slavonci … siroti srpski navijači su zaslužili da se tuku po redosledu : Beograđani sa Beograđanima, pa se uključe, nekako bočno, Novosađani, Čačani, Kuljani, „silosi“ iz Lučana… Kod Hrvata slična situacija, smanjila se država, pa svako veće selo dobilo prvoligaša/drugoligaša, te su tako nastali, po nuždi, huligani i po tim gradićima, ne bi li se održala tradicija divljaštva oko fudbala/nogometa.

Kod košarkaša je ustanovljena regionalna liga i, začudo, nema mnogo incidenata, a kod fudbala malo kome se zajedničko loptanje ceni kao dobra ideja, pošto se još kako pamti da su uvodi u cepanje države odigrani baš na stadionima, dok je nastavak bio da su rodoljubi / domoljupci / dobrovoljci / dragovoljci, a pre toga navijači sa obe strane – prvi obukli maskirne uniforme slobodnih grafičkih formi.

Zato sada svako igra svoju ligu, a šampioni tih liga u predkvalifikacijama evropskih kupova, nekako krajem leta, „opraše“ prvake Kipra, Islanda, Farskih ostrva ili Malte, a onda naiđu velikani iz npr. Finske ili, ne daj bože, Mađarske i „Crvena zvezda“, „Dinamo“, „Hajduk“ ili „Partizan“ odmah potom odu u takmičenje nižeg ranga.

Torcida Hajduka

4 komentara

  • Ovo je istina. Split je potpuno fokusiran na Hajduk. Skoro sam bio tamo i uverio se u njihove manije oko fudbala. Kada Hajduk izgubi, to je 3 dana žalosti. Kada izgubi od Dinama, onda je čitavih 7 dana žalosti!

    Došla mi koleginica, Izvršna direktorka jedne firme iz Hrvatske. Ona je inače iz Splita, i na sastanku gospodja od 45-46 godina vadi lap top i uključuje ga. Operativni sistem se diže i mi imamo šta da vidimo kao wallpaper na desktopu – grb Hajduka!

  • Moram da priznam da je meni ova prica vrlo simpaticna.Bar ne stavljaju stranacke zastave i obelezja po kolima, sto se cesto moglo videti kod nas .U poslednje vreme,srecom retko.Mozda je to znak da „ozdravljavamo“ od virusa politike?

  • Srecni i dokoni stanovnici Splita izgleda da nemaju mnogo briga u zivotu, pa se zanimaju balotom. To se zove zivot vise od igre.

Ostavite komentar