Aleksandar Parezanović

* * *

.

Kradljivci bakarnih i telefonskih kablova

.

pole

Od ponedeljka, 26.10.2009, poslovni deo Novog Beograda, zona oko Sava centra pa do Beogradske Arene, doživela je još jednu telekomunikacionu katastrofu. Naime, po treći put u poslednjih godinu i po dana, neko je bio dovoljno bezobrazan da ukrade telekomunikacioni kabl i tako ugasi „samo“ 8.000 telefonskih brojeva. Zato sada, ovih dana,  hiljade firmi radi u nenormalnim uslovima, u strogoj tišini, dvadeset hiljada ljudi, kažu, trpi, nema komunikacije, nema mogućnosti rada na interenetu – ADSL, nema mogućnosti da javiš da je potrebna lekarska nega ili hitna intervencija vodoinstalatera, da negde nešto možda gori …

Reći ćete, tu su mobilni telefoni, a odgovor na to je – dokle ćemo na pitanje odgovarati drugim pitanjima ili banalnim rešenjima kako da premostimo problem. Dokle će u Srbiji biti dozvoljeno da te svaka primitivna baraba unesreći i spreči da normalno živiš i radiš ? Što je najcrnje, oni koji su ukrali taj kabl, će na ovoj akciji zaraditi pedeset evra, a i onaj Mr Bing što će im to otkupiti će posle zaraditi još npr. 10 EUR, a ostali, normalni svet, njih par desetina hiljada stanovnika Beograda,  će izgubiti milione u danima kada se pripremaju plate i ulazi u završnicu poslovne godine.

Bilo bi lepo da postoji nada i šansa da nekoga za ovu štetu tužite, ali to niko neće uraditi, jer svi znaju kako će se takav spor završiti i koliko će trajati. Bilo bi lepo da čujete da je policija uhapsila lopove, ali će se to, malo teže, desiti, a ako se desi, sud će ih pomilovati, jer će se tu uplesti neka humanitarna crta.

A zašto mislite da ovo nije svojevrsan terorizam? Jer smo grubi što to tvrdimo, i što bi voleli da se nekome ko krade novac, živce, sigurnost, vreme, entuzijazam – desi darstična kazna, za primer svim onima koji igraju na crtu siromaštva, i zbog čega rade ovakve besmislene krađe ?

Bring Your Britty to Work DayOdkud znamo za ovaj problem? Pa, znamo, jer smo među ovih nekoliko hiljada firmi koje već treći dan rade u nenormalnim uslovima. Desetine službenika „eKapije“ su na našim drugim lokacijama, jer smo morali da odemo iz kancelarija, stabilni telefoni su nam mrtvi, u kancelariji kod Sava centra se koriste 3G tehnologije, pa se preko mobilnih telefona koristi internet (!?!?), mobilni telefoni se koriste za razgovore sa hiljadama naših korisnika. To vam je ekonomično – kao da sednete u 3:00 posle ponoću u Beogradski taxi, pa na noćnoj tarifi kažete taksisti da vas vozi u Zagreb. To je ta ekonomija.

Što u ovoj našoj zemlji jednom 2+2 ne postane 4 ?

Samo molimo vas, odgovarajte na ova pitanja malo tiše, kriminalci i lopovi su noćas radili, pa možda sada spavaju.

. . .