Redakcija Bloga

* * *

.

Jorgovan u cvetu

Akcija „Srbija, zemlja jorgovana“ započeta je 2007-e godine u „Dolini jorgovana”, pored reke Ibar, po ideji naše poznate novinarke i poslovne žene Vesne da Vinče (poznatije kao Jugović) inspirisane na osnovu stvarnog i romantičnog istorijskog događaja iz 13. veka.

Naime, tada je srpski kralj Uroš Nemanjić, za svoju buduću suprugu Jelenu Anžujsku, francusku princezu, zasadio ovo drvo ispred zamka Maglič, sa željom da je jorgovani dočekaju i podsećaju na francusku, kao i da je svakog jutra bude mirisi njenog omiljenog cveća iz rodne domovine. S obzirom na to odakle je princeza Jelena dolazila, a kuda je išla, misleći na civilizacijske i kulturne razlike dve zemlje, taj gest oslikava Uroševu promišljenost i želju da svojoj budućoj supruzi približi Srbiju što više. Sled dogadjaja je pokazao da je kraljica Jelena ne samo našla svoje mesto na srpskom dvoru, nego je našla svoje značajno mesto u srpskom narodu, našoj duhovnosti, kulturi i istoriji.

Da bi obnovio ovo ljubavno zaveštanje Ekološki centar „Vratimo lepotu rekama” je, posle osam vekova, zasadio 100 jorgovana kod manastira Gradac. Zatim je zasadjeno i 500 jorgovana u Beogradu, na obali reke Save, izmedju Brankovog i Starog savskog mosta, pa na Zvezdari …

Pokrovitelj ove akcije je bila princeza Barbara od Lihtenštajna i knez Aleksandar Karađorđević. Redakcija bloga Bašta Balkana takodje podržava ovu akciju a naši autori su i sami dali doprinos posadivši nekoliko jorgovana u svojim baštama.

Tokom ove nedelje od 2 do 9 oktobra 2009 se ponovo sade jorgovani po Srbiji. Pozvani ste! U nastavku su jedna sjajna pesma i poziv organizatora.

. . .

Lilac flowers bouquetJelena Anžujska

.

Procvetalo proleće u njenoj kosi

miriše jorgovan za lepu Jelenu

vetar ga na krilima ljubavi nosi

niz medonosnu čoju zelenu.

.

Mesec se primiče ka sjajnoj zvezdi

i krete Uroš pred svoju draganu

srpski kralj na belom konju jezdi

da sretne svoju srnu laganu.

.

U njenim očima zvezde se pale

duga se radja u njenom krilu

neće mu ni nebo biti visoko

samo kad svoju dodirne vilu.

.

Bele divni biserni zubi

njena su usta maline zrele

njene su oči dva mora plava

ruke su njene dve ruže bele.

.

Pristižu svati vino se toči

truveri pesmu pevaju setnu

o, kad će najzad ugledat oči

zbog kojih posadi dolinu cvetnu.

.

K o bela ladja u mirnoj ruci

na vetru njiše se jorgovan beli

ruka je njena u njegovoj ruci

nju je čekao svoj život celi.

.

Proći će vekovi dolinom večnosti

i kada klisuru okuje zima

i tad će jorgovan mirisat Jeleni

Jeleni ženi koje ima.

. . .

Ljubomir Pjevčević

– – –

“Nedelja Jorgovana 2009.“:

.

2.oktobar: SVEČANO OTVARANJE

– Ekskluzivni susret sa NjKV Bourbonom za medije i diplomatiju. Otvaranje izložbe Sofije di Garofani (prof Akademije Umetnosti u Parizu), posvećene Jeleni Anžujskoj. Zgrada Ministarstva za Dijasporu (Vase Čarapića 20), u Beogradu, sa početkom u 19h. Koktel. Uvodna reč: Ministar Srđan Srećković i NjKV Sixte Henry Bourbon.

.

3.oktobar: SAĐENJE 1.300 JORGOVANA
– 12 h, Novi Beograd, okupljanje između Brankovog i Starog savskog mosta. Koncert. Sađenje 1300 jorgovana (1300 zvanica: VIP ličnosti Srbije, diplomate, humanitarne organizacije, mediji i deca). Obraćanje prisutnima: Rada Đuričin. NjKV Bourbon potpisuje ljubičanstvene diplome i knjige „Srbija – zemlja jorgovana“.

.
4.oktobar: EKSKLUZIVNI BROD ZA VIMINACIUM (VIP, mediji i diplomate)
– 300 jorgovana sadimo u Viminaciumu, rimskom gradu, vojnom logoru,1.- 6. vek, n.e. (trenutno najveće arheološko nalazište u Evropi).
– polazak u 10h, pristanište Beograd (kod restorana „Bella Vista“). Organizovani prevoz autobusom i brodom za Viminacium. Koktel. Obilazak nalazišta sa dr Miškom Koraćem, svetski priznatim arheologom. Sađenje. Ručak. Koncert. Povratak u Beograd. Paralelno će početi organizacija sađenja u dijaspori i u ostalim gradovima Srbije. Autor ovog projekta je Vesna de Vinča.

.

POSTANITE LJUBIČANSTVENI!!!

Posadite svoj jorgovan za budućnost!

.