Aleksandar Parezanović

* * *

Plaza Bol na Bracu

(Bol na Braču)

Plaža Olu Deniz se nalazi u zoni grada Fetije i sve turističke reklame koje prikazuju bajku turskog mora obavezno sadrže i sliku ove divne peščane plaže. Plavo more i zlatni pesak. Tako je isto i na hrvatskim posterima i publikacijama, plavi Jadran = plaža Bol sa ostrva Brača. Modro more i zlatni vrh Bola.

Turska plaža Olu Deniz  je peščana, a hrvatska plaža Bol je satkana od divnog sitnog šljunka što tako prija nogama.

Šta ih to spaja, a šta im je isto ?

Iznad obe se nalaze surova i suva brda, skoro planine, retko pokrivene niskim rastinjem i makijom. Na obe se sluša popularni pop pevač Tarkan i gledaju se, verovali ili ne, takmičenja u trbušnom plesu. Zajedničko im je i što su sve cene skoro tri puta više nego u okolnim letovalištima. I na jednoj i na drugoj možete čuti razne nacionalnosti, Ruse, Čehe i Poljake, dok na primer Grke nećete čuti ni na jednoj od ovih plaža. Na turskoj plaži će biti Srba, na Bolu tek u tragovima, još uvek simbolično.

Olu Deniz se više čuva od gradnje turističkih kapaciteta i širenja, a Bol je u graditeljskoj ekspanziji, ali definisanoj, elitnoj i vrlo smislenoj. Turke  nećete ni čuti  ni videti na Bolu (Tarkan se ne računa) a takodje ni Hrvate na Olu Deniz, i to je razlika ili sličnost, kako uzmete.  Razlika je i u tome što plaža Bol ima dva izgleda, lica, zavisno od toga kako vetar duva i plima teče, tako se i vrh plaže pomera levo ili desno, dok je Olu Deniz uvek ista.

(Olu Deniz u Fetijama)

Zajedničko im je i da se sam Bog na obe lokacije baš razigrao, pa napravio dva svoja remek dela.  Stvaralački čin prirode dostojan divljenja. Ljudi su poradili još po nešto i eto, nastale su ove dve lepote.

Lepo je posetiti ih – obe.