Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Preporuka Travel

Šta spaja plaže Bol na Braču i Olu Deniz u Fetijama

Aleksandar Parezanović

* * *

Plaza Bol na Bracu(Bol na Braču)

Plaža Olu Deniz se nalazi u zoni grada Fetije i sve turističke reklame koje prikazuju bajku turskog mora obavezno sadrže i sliku ove divne peščane plaže. Plavo more i zlatni pesak. Tako je isto i na hrvatskim posterima i publikacijama, plavi Jadran = plaža Bol sa ostrva Brača. Modro more i zlatni vrh Bola.

Turska plaža Olu Deniz  je peščana, a hrvatska plaža Bol je satkana od divnog sitnog šljunka što tako prija nogama.

Šta ih to spaja, a šta im je isto ?

Iznad obe se nalaze surova i suva brda, skoro planine, retko pokrivene niskim rastinjem i makijom. Na obe se sluša popularni pop pevač Tarkan i gledaju se, verovali ili ne, takmičenja u trbušnom plesu. Zajedničko im je i što su sve cene skoro tri puta više nego u okolnim letovalištima. I na jednoj i na drugoj možete čuti razne nacionalnosti, Ruse, Čehe i Poljake, dok na primer Grke nećete čuti ni na jednoj od ovih plaža. Na turskoj plaži će biti Srba, na Bolu tek u tragovima, još uvek simbolično.

Olu Deniz se više čuva od gradnje turističkih kapaciteta i širenja, a Bol je u graditeljskoj ekspanziji, ali definisanoj, elitnoj i vrlo smislenoj. Turke  nećete ni čuti  ni videti na Bolu (Tarkan se ne računa) a takodje ni Hrvate na Olu Deniz, i to je razlika ili sličnost, kako uzmete.  Razlika je i u tome što plaža Bol ima dva izgleda, lica, zavisno od toga kako vetar duva i plima teče, tako se i vrh plaže pomera levo ili desno, dok je Olu Deniz uvek ista.

(Olu Deniz u Fetijama)

Zajedničko im je i da se sam Bog na obe lokacije baš razigrao, pa napravio dva svoja remek dela.  Stvaralački čin prirode dostojan divljenja. Ljudi su poradili još po nešto i eto, nastale su ove dve lepote.

Lepo je posetiti ih – obe.

8 komentara

 • Hrvati me videti nece ali sto ste Turcima napravili epp sa onim trbusnim plesom – devojka igra odlicno, koliko sam to imao prilike da gledam na moru, ova devojka iz spota je vrhunska plesacica. Samo mi nije jasno onaj studio iz Leskovca u potpisu 🙂

 • Moram se složiti sa dečkima gore-plesačice su vrh!
  Vrlo atraktivno,lijepo,izazovno…
  Plaže su milina i obje zaslužuju posjet,pod posjet podrazumijevam dan -dva jer je na takvim mjestima nemoguća gužva i nisu za odmor,no ako su ovakvi komadi i tamo onda je odmor barem za oči!
  Lijep post.

 • Fetije nisam posetio, ali bih rado odBOLovao ponovo na Zlatnom Ratu, kao ’85-e, ako može. Zanoćiš na pesku, a on se tokom noći pomeri „na drugu stranu.“… Pa pomisliš „da nisi to ti nešto…“, i lice ti se razlije u osmeh… Kad vidiš ko je pored tebe…
  To je bio ples!!

 • Slazem se da je Bol pomalo „bucan“. Bili smo prije dvije godine na jedan dan. Dosli smo na dnevni izlet iz Jelse sa Hvara sto nije losa kombinacija. Jelsa je primjerenija nasim godinama ali Bol je Bol do bola. Veoma popularan medu mladim Norvezanima. Iako vec tri godine ljetujemo po Juznoj Dalmaciji ipak je Istra kraljica Jadrana a Rovinj meni naljepsi biser.
  Sto se Turske tice: hvala na preporuci. Plaze u Turskoj (u Alanya i Side gdje sam ja bila) su inace super. Ma, sve im je super: sunce, more, hrana… Efes pivo se moze uprediti sa Karlovackim. Najljepse u tim zemljama je sto se covjek osjeca dobrodosao (pogotovo u Turskoj) i siguran (pogotovo u Hrvatskoj)…
  Hvala za ove ljetne teme u vec prilicno hladnoj Norveskoj!

 • Obuzela me nostalgija kada sam procitala ove price o Bracu i Dalmaciji.Setila sam se onih divnih leta provedenih na najlepsem moru na svetu, Dubrovnika mog detinjstva i mladosti,Hvara, Mljeta, pa prelepe Istre i njenih divnih malih mesta, ribarenja na mesecini…… Bilo nekada. I nikada vise ,sto se mene tice.

  Turska je, pre svega udobna za odmor.I ima se sta obici,ako ste zeljni istorije. No,ako izuzmemo trbusne plesacice,nije bas neki provod.Sve iste face kao u Beogradu,ne mozes nigde pobeci od tracarenja.

Ostavite komentar