Katarina Pavićević

* * *

Boje poseduju veliku moć.

Ukoliko se osvrnemo na samo par pitanja koja svakodnevno postavljamo, uočićemo da je boja neizostavni predmet razmišljanja.

Koja boja je aktuelna ove sezone?

Za garderobu koje boje da se odlučim?

Kako da ofarbam zidove?

Osim ovog uočljivog dela, trebalo bi da razmislimo i o uticaju koje boje imaju na našu podsvest. Svaka boja nosi određenu energiju. Naše reagovanje na boje je emocionalno, a samo cveće je idealan provodnik za ta osećanja jer stimuliše mnogo više od čula vida i čula ukusa. Jedan kreativan cvetni aranžman ima sposobnost da izazove neko osećanje ili trajniju promenu raspoloženja i to bez upotrebe reči – samom svojom pojavom i bojom. Jedan cvetni aranžman može da nas stimuliše ili opusti, da pobudi lepe uspomene ili potpuno preobrati naše raspoloženje. Cveće na najjednostavniji način utiče na poboljšanje našeg emocionalnog zdravlja.

Usled brzog i nezdravog života koji je odlika modernog doba, često se osećamo umorno, nezadovoljno, neispunjeno. U potrazi za nečim što bi moglo osvežiti našu svakodnevicu, ne možemo a da ne primetimo da nam cveće znatno može ulepšati stvarnost – uklopljeno u lepo osmisljen aranžman obojen raznim bojama, ono budi u nama osećaj koji neminovno podiže naše raspoloženje.

Na Teleflorinom sajtu, pronašla sam pet emocionalnih boja izraženih u raznovrsnim cvetnim aranžmanima:

Osećaj: Pravi osećaj stvara se kombinacijom boja koje su nežne i mirnije. Aranžmani u bledo narandžastoj boji i svetlim nijanasama zelene utiču da se osećamo sigurno ušuškano, zasticeno i voljeno. Ovakvi cvetni aranžmani preporučuju se naročito za nove mame, iako dobro znamo da bi ovakav znak pažnje i ljubavi svakome prijao.

Romantičan: Osećaj intimnosti nostalgije i prijatnosti je sadržan u ovoj boji, nežna mešavina roze, ciklama tonova. Romantični aranžmani izražavaju osećanje ljubavi i divljenja, npr. majkama, sestrama, najboljim prijateljicama, budućim mladama i ostalim značajnim osobama u Vašem životu pošaljite Teleflorin buket ili cvetnu kompoziciju u ovim tonovima..

Senzualan osećaj: Bogata kombinacija senzualnih boja idealna je za prefinjene, strastvene i čak zavodničke prilike. Upadljive nijanse crvene su srž ove dinamične cvetne emocije. Senzualni aranžman možete priuštiti voljenoj osobi za posebnu priliku ili poslati joj na adresu pre izlazka na večeru – ogrlica od svežeg cveca ili “korsaž” na njenoj ruci u ovim tonovima ce učiniti da se oseća magnetski privlačno i ekstravagantno.

Osećaj smirenosti: Smirenost i opuštanje su osnova ove šeme boja. Ova emocija treba da nas inspiriše na mir neba ili mora i u ovakvom aranžmanu dominiraju svetle nijanse zelene, nežno roze tonovi. Korpa cveca u ovim tonovima izazvaće osećaj smirenosti i harmonije, idealna je za zaposlene mame, sve ambiciozne i zaposlene žene kojima je potreban trenutak mira u koji će pobeći iz stresnih životnih situacija.

Osećaj hirovitosti: Ova emocija prati one koji vole zabavu, živahni su i slobodnog duha, a u cvetnim aranžmanima karakteriše ih kontrast boja, ekscentrične forme. Idealni su za rođendane, diplomske večeri, promocije i druge vrste proslava.