Desa Đorđević-Milutinović

***

FANTASTIČNA LJUBICA MARIĆ

LjubicaMaric

Oooooobavezno posetite izložbu o životu i muzici naše svetski poznate kompozitorke i akademika Ljubice Marić (1909 – 2003). Idite i uživajte u duhovnosti i složenosti jednog divnog ljudskog univerzuma prepunog poezije, muzike i razmišljanja. Postavka izložbe je veoma neobična i upravo odgovara nesvakidašnjoj ličnosti Ljubice Marić.

Inače Ljubicu Marić sam upoznala pre nekih 10-ak godina u Akademiji nauka. Tj. ne baš upoznala, već samo videla. Zatekla sam se tog dana u Svečanoj sali u SANU, ne sećam se više povoda, i u jednom trenutku nedaleko od mene prošla je jedna sitna, neobična i činilo mi se veoma stara žena. Bila je obučena u starinsku haljinu sa čipkom, a oko nje je lelujao neki veo od tila. I kako je prolazila izgledalo je kao da je okružena nekim svojim malim i dubokim univerzumom koji se viorio oko nje i za njom. Izgledala mi je kao da je iz nekog drugog vremena.

Nisam imala pojma ko je ta neobična žena, videla sam je samo na tren, ali njena pojava mi se zauvek urezala u pamćenje. Posle dužeg vremena u jednom razgovoru pitala sam svog prijatelja i kolegu akademika Nikolu Pantića ko bi mogla da bude ta žena. Kada sam je opisala rekao je da to može biti jedino kompozitorka Ljubica Marić.  Tako da sam tek posle godinu ili dve u tom neformalnom razgovoru saznala njeno ime,  i u stvari ništa drugo nisam ni znala o njoj do ove izložbe..

Izložba me je oduševila a nadam se da će i Vas. Dubina misli i razmišljanja ove žene je zapanjujuća.

Izložba se nalazi u Galeriji Akademije nauka i umetnosti (SANU), Knez Mihajlova 35 u Beogradu. Otvorena je do 15 decembra, ulaz je slobodan.

Evo prilažem jednu od njenih misli kojima su oblepljeni zidovi izložbe

„Možda sam još

u placenti

možda sanjam

što će biti

možda još nije

što je bilo

ili već beše

što nastaje“