Zlatko Šćepanović

 

VETAR I VODA 

Kako je nastao Feng šui. Poreklo, nastanak i razvoj Feng Šui-ja od antičkih vremena do danas. Ko je doneo kinesku veštinu uredjenja prostora na Zapad

 

Feng šui tronoga žaba - simbol bogatstva

Feng šui tronoga žaba demon – simbol bogatstva?

Poreklo nastanka Feng shui-a (Feng Šui) treba tražiti u dalekoj kineskoj prošlosti i u njihovim verovanjima. Iako se danas tvrdi da je savremeni feng shui kineska veština uredjenja unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, to zapravo  nije potpuno tačno. Većina onih koji čitaju o feng shui-u i veruju u njega su u zabludi, jer se ne bave izvornom disciplinom, već jednom sintetičkom okultnom tehnikom nastalom na Tibetu a plasiranoj u Americi, Australiji i Zapadnoj Evropi putem tibetanske sekte Crnih šešira (Black Hat sect) i američke Crne sekte tantričkog budizma (Black Sect Tantric Buddhism).

Sam feng šui (Tao neba i zemlje) je vrlo prost i baziran na prirodnim pojavama. Njegov izvor nastanka treba tražiti u kultu predaka koji vekovima vlada u Kini. Naime, kinezi veruju da je za uspešan i srećan život potrebno i neophodno poštovati svoje žive a posebno umrle pretke, jer oni sa onoga sveta pružaju podršku živim potomcima. Da bi osigurali naklonost svojih umrlih predaka kinezi kroz ceremonije prinošenja poklona, molitve i rituale neguju poštovanje prema pretcima. Deo tog kulta je bio i sahranjivanje umrlog na adekvatnom mestu, sa koga će umrli moći da svojim duhom pomaže žive. U tom smislu su se uvek tražila lepa, zaštićena i mirna mesta za groblja, sa nekoliko pravila koja su preuzeta iz kineske filosofije, o pravcima sveta i energijama koje vladaju tim pravcima sveta – takozvani Ba gua dijagram 8 trigrama. Posebno je bilo bitno da se ispoštuje orijentacija sever-jug jer je to osnovna osa energija, i veza sa Nebom. Kinezi inače sebe nazivaju sinovima Neba, mada je u prošlosti jedino kineski car  imao zvaničan epitet Sin Neba ili vladar svega pod Nebom.

Vekovima je izbor mesta za grob bio baziran na jednostavnim principima, uočavanja povoljnih obrisa reljefa i traganjem za pozitivnim či-jem, odnosno detekcija odnosa belog tigra-zapada i zelenog zmaja-istoka pre svega, a onda i crne kornjače-severa i crvenog feniksa-juga. To su simboli koji označavaju pravce sveta na terenu i uzvišenja ili udubljenja, gde postoji povoljna i nepovoljna shema njihovih odnosa, koji stvara pozitivnu vitalnu energiju či ili destruktivni tok energija šan, što je stručnjak feng shui-a trebao da utvrdi. Vrlo prosta shema i par hiljada godina pre Hrista već zapisana u knjigama i kodeksima za izgradnju groblja, a kasnije i za postavku bunara, kuća i palata. Sve je to bilo uskladjeno i sa osnovnim astrološkim fenomenima – ravnodnevnica, prelazi godina, praćenje glavnih sazveždja.

Taoistička ceremonija

Taostički sveštenik

Medjutim, razvojem populističkog i magijskog aspekta taoizma, kada su razne taoističke sekte u ranom srednjem veku sa duhovnosti prešle na okultizam, čarobnjaštvo i magiju, feng shui je počeo da se kontaminira sve složenijom i kompleksnijom simbolikom i da postaje geomantija. Osim principa transformacije 5 elemenata – kruženja i odnosa 5 postojećih vrsta energija, osnovne postavke kineske filosofije jina i janga, u feng shui je uključena i jedna od varijanti kineske astrologije. Zašto kažem jedna, zato što u Kini postoji 20 različitih sistema astrologije, koji su medjusobno slični ali i različiti. I vrlo brzo, feng shui postaje vašarska veština.

Vremenom i kineski carevi prihvataju feng šui. Tvrdi se da je Zabranjeni grad u Pekingu sagradjen na pogrešnim principima feng šui-a, što je navodno i jedan od razloga pada kineskog carstva. Naime, jedan od srednjevekovnih kineskih careva je plašeći se uticaja veštine od strane njegovih neprijatelja, zabranio izučavanje feng shui-a i naredio da se sve knjige spale. Kako se kod kineza sve radi vrlo revnosno i disciplinovano, celokupno pisano znanje o feng šui-u je skupljeno i uništeno. Nakon toga je znanje bilo godinama izgubljeno, da bi se u jednom periodu rekonstruisalo na krivim postavkama, i na osnovu tih pogrešnih pretpostavki je Zabranjeni grad sagradjen, zbog čega je i par puta goreo i na kraju doveo do ukidanja Carstva, po verovanju zaljubljenika u našu disciplinu.

Vrlo rano u feng šui prodire i pagansko verovanje u simbolizam i magijsko okultne tehnike. Idolopoklonici su u disciplinu uključili niz simbola i verovanja u kućna božanstva koja su trebala da osiguraju sreću i prosperitet, a ambiciozniji taoisti čarobnjaci su počeli da sprovode razne rituale za predvidjanje budućnosti, osvećivanje prostora, prinošenje žrtava i praznovanje nekih verskih praznika, a sve to u sklopu feng shui-a kao geomantičke discipline. Tradicionalni feng shui vekovima nije pridavao značaj unutrašnjem uredjenju prostora, nije se time uopšte bavio. Tek u zadnja vremena je počela primena feng šui-a u untrašnjem prostoru, unutar stana i bukvalno su izmišljena pravila za to od strane tibetanaca. I neka suštinska stara pravila su izmenjena.

Glavni krivac za promenu pravila feng shui ali i za njegovu globalnu popularnost su crnomagijska sekta Crnih šešira sa Tibeta i Crna sekta tantričkog budizma iz Sjedinjenih Američkih Država, odakle početkom 1970-ih i počinje globalna popularnost širom sveta. Naime, malo ko zna i veruje, ali Tibet je svetski centar crne magije, i svi pokreti New Age spiritualnosti kao i satanističkih sekti (nacizam na primer) su potekli sa Tibeta. Tibet je vekovima bio jedno od najzaostalijih feudalnih društava, potpuno klerikalno kastinska država, gde su loze čarobnjaka i vladalaca demonima uspevali da ostvaruju razna čuda zbog čega je Tibet omiljena destinacija mistika iz svih delova sveta.

Tibetanska mandala - life_cycles_tibet

Tibetanska mandala – životni ciklus

Ne treba biti mnogo promućuran po tom pitanju, dovoljno je pročitati pažljivo par »svetih knjiga sa Tibeta« koje su čista demonologija, i koje opisuju kako upravljati demonima i usavršiti svoje okultne moći. I ono što je najgore, cela država je ustrojena na tom mračnom i okultnom principu, iako sebe predstavljaju kao lamaiste budiste, oni su zapravo daleko od toga i nikada nisu pobegli od paganskih verovanja njihove stare religije Bon, dalekoistočne verzije šamanizma. Budizam im je samo sa praksom meditacije dao sredstvo za brže otvaranje astralnim silama i ovladavanje šamanskim tehnikama, a lamaizam su dodali kao opravdanje za kastinski sistem lama koji ne postoji u izvornom budizmu.  Šamanizam je njihova neprekinuta verska i magijska tradicija.

Ko prati istoriju sekti i lidera novovekovnih verovanja, kao što su Madam Blavacka, Meri Bezant, Rudolf Štajner, pa mnogi kvaziindijski gurui, kao što su Jogananda i opasne tantričke sekte, svima njima su duhovni učitelji sa Tibeta. To i sami priznaju. I primetićete da svi ti mistični pokreti i sekte imaju datum nastanka negde u 19 i 20 veku, od vremena kada su Tibetanci stupili u kontakt sa Zapadnim svetom. Oni su krajem 19-og veka počeli aktivno da iniciraju mistike u svoje okultne tajne i pokrenuli globalni neopaganizam, koji je uporište našao u SAD i Engleskoj, te stvorili čitav New Age pokret, spiritizam, verovanje u duhove i demone, žedj za natprirodnim moćima. To je odmah uočljivo ako pogledate tibetanske verske slike – mandale ili freske, one su pune demonskih bića i mrtvačkih glava, ali ne kao upozorenje kao kod hrišćana, već kao idoli kojima se tibetanski sveštenici klanjaju.

Zadnji globalni pokušaj tibetanaca da plasiraju novu veliku okultnu sektu je pokret Falun Gong, koji je osnovan u Kini, kao sekta gde se uz pomoć nešto izmenjenih vežbi ći gonga navodno brzo stiže do prosvetljenja. Nosilac sekte je poluludi kinez Li Hondži koji veruje u vanzemaljce i koji tvrdi da su ga tehnici obučili učitelji sa Tibeta.

Elem, sekta Crnih šešira je uzela pod svoje feng šui, izmenila neka osnovna pravila i napravila od toga industriju. Osetivši da je Amerika idealna zemlja za verski i okultni konzumerizam, počeli su da razne tradicionalne veštine preradjuju u novo, masi dostupnije pakovanje. Počeli su da obogaćuju dodacima feng shui i da ga čine prihvatljivijim običnom svetu, praveći jednu populističku metodu koja nema veze sa stvarnošću.

Feng šui bagua mapa

Feng šui mapa prostora

Uveli su pravilo da se direkcija stana gleda ne u odnosu na pravac sveta nego na ulazna vrata, što nikad nije bilo kod kineza. To će reći , da ako su vam ulazna vrata na zapadu, to ne važi kao direkcija kuće, već uvek važi da su vrata pravac severa, ma gde se ona nalazila u prostoru i insistiraju da se ta matrica prati. To nije normalno, da ti energiju zapada i ulaznih vrata preimenuješ slobodnom tvrdnjom u sever, jer mnoge stvari su feng shui su izvedene iz prirodnih zakonitosti kretanja sunca, kretanja vetra i vode, tu nema metoda „čini mi se“ ili „moglo bi“. Ali ljudi veruju u svašta, pa sada imamo mnogo učitelja u svetu koji tu besmislicu promovišu.

Zatim, su čovečije telo poistovetili sa tlocrtom stana, i stavili da je glava na ulaznim vratima, te stan podelili na 9 polja, po uzoru na Ba gua matricu, i svakom polju dodelili neko svojstvo: karijera, roditelji, deca, zdravlje, novac, slava, ljubav, prijatelji .. što sve nije postojalo nikada u izvornom feng shui-u. Završni udarac kineskoj filosofiji su zadali izmenom ličnih brojeva, gde su jedinstven sistem brojeva baziran na godini rodjenja podelili na muški i ženski aspekt, što nije postojalo ranije. Na primer, ko god da je rodjen 1967 godine ima lični broj 6 (metal), bilo da je muško ili žensko. Tibetanci su uveli izmene i tako je muškarac rodjen te godine dobio broj 6 (metal) a žena broj 9 (vatra), što potpuno menja sve u daljim kalkulacijama. Menja se i iskrivljuje celokupni smisao priče a dodaje se jedna opasna psihoza i strah, jer se namerno potenciraju nesaglasja i neistine.

No, najzanimljiviji deo koji su tibetanci dodatno potencirali je paganska idolatrija nastala još od taoista, verovanje u simbole, toteme, znakove. Preuzeli su iz kineske mitologije niz znakova i simbola, kojima su dali magijska svojstva, da štite od svega i svačega ili da donose uspeh u ljubavi, zdravlje, bogatstvo, mudrost. Ta dovitljiva smicalica im je otvorila beskrajan prostor manipulacije i kreativnosti. Sve je moglo da bude značajno u stanu ili okruženju, za svaki problem se mogao naći uzrok i lek. Samo stavi veselog Budu na jako mesto u stanu i život će ti biti veseo i srećan, novčiće stavi ispod otirača da te bogatstvo hoće, guske stavi u polje partnerstva da ti veza traje itd.

Posebno psihički opasan novitet koji su tibetanci uveli je prisustvo opasnih energija u definisanju sudbine čoveka, zavisno od pozicija stana u zgradi, ili pozicije spavanja u stanu. Tako su na primer počeli da tvrde da u kući neka polja imaju energiju koja dovodi do Nesreća i nezgoda, ili mesto gde je Surova sudbina, ili 7 duhova, 6 vragova itd. I zamislite sada vaše saznanje da spavate u polju Surove sudbine, a vaša deca u Nesrećama i nezgodama i da to ne možete da promenite. Takodje, uveli su ono što sam već spomenuo u prošlom postu, odredjenje sudbine u odnosu na pravac kuće i vaš lični broj. Ni to nije postojalo kao teorija ranije a posebno je sada sve to velika laž kada imate izmešane lične brojeve.

Danas je tibetanski feng shui dominantna interpretacija onoga što je nekada bio feng shui i danas se to plasira kroz magazine i knjige, i većina poznatih pisca i učitelja kao što su Lilijan Tu su zapravo okultni praktikanti tibetanske sinteze izvornog feng shui-a i magijske simbolike. Da li to uopšte može da deluje i kako? Pitam vas ovo jer kod starih kineza koji su bili vrlo pronicljivi i pedantni, sa razvijenim naučnim metodom posmatranja prirode, nije bilo improvizacija i čini-mi-se simbolizma, nije bilo snovidjenja.

Mislite o tome …

. . .

U sledećem – trećem nastavku zaključak o feng shui-u

Prvi deo o pojmu i delovanju Feng Shui-a