Redakcija Bloga

* * *

Na poziv g-dina Ivana Tasovca, direktora Beogradske Fihlarmonije i njegovih saradnika, želimo da obavestimo sve naše zainteresovane čitaoce i autore da se uključe u humanitarnu akciju „Deca su ukras sveta“, koja je otpočela u vidu aukcije za jednu vrednu knjigu „Omaž Hansu Svarovskom“ sa potpisima dirigenata koji su gostovali u BF, sve to na internet berzi Limundo.

. . .

Humanitarna-akcija -Beogradska-Filharmonija-Ivan-Tasovac-Limundo

. . .

Hans Svarovski bio je profesor dirigovanja na Bečkoj muzičkoj akademiji (1946-1975) iz čije su klase potekli mnogobrojni dirigenti koji su danas aktivni na svetskoj umetničkoj sceni: Abado, Mehta, Jansons, braća Fišer, Migel Gomez-Martinez i mnogi dr. Povodom 30. godišnjice od njegove smrti, Beogradska filharmonija je svoj izdavački „prvenac” 2005. godine posvetila ciklusu koncerata u sezoni 2005/2006 pod nazivom “Omaž Hansu Svarovskom“. Bogata publikacija donosi prikaz biografije devet dirigenata – njegovih nekadašnjih učenika sa gostujućim solistima i programe koncerata koncipiranih prema umetničkim afinitetima samog Svarovskog. Do tada neotkriveni delovi njegovih rukopisa, fotografije i zapisi njegovih „naslednika“ čini ovu publikaciju, realizovanoj u saradnji sa austrijskim kolegama i pod pokroviteljstvom dva predsednika država.

Aukcijski primerak su potpisali svi gosti dirigenti ovog ciklusa koncerata (uključujući i Zubina Mehtu), a ovaj posebno i (tadašnji) predsednik Austrije dr Hajnc Fišer.

. . .