Sveti Nikola Mirlikijski

 

Sveti Nikola – velika Srpska slava

Slava Sveti Nikola je jedna od najzastupljenijih porodičnih slava u Srbiji

 

Srećna slava domaćine!

Sveti Nikola - velika Srpska slava freska Sveti_Nikola - Pećka Patrijašija 14 vek

Danas, 19 decembra je u Srbiji u narodu jedna od najvećih i najpoštovanijih pravoslavnih slava, posvećena Svetom Nikoli. Ujedno, ona je jedna i od najbrojnijih, kada posmatramo broj porodica koje slave Svetog Nikolu kao zaštitnika kuće i familije.

Sveti Nikola je preminuo u mestu Miru, 345. godine nove ere, gde su njegove mošti počivale u sabornoj crkvi tog grada skoro 700 godina. Godine 1096-e, mošti svetog Nikole prenete su u Bari, primorsko mesto na jugu Italije, u crkvu svetog Jovana Preteče, gde su i dan danas i iz kojih neprekidno teče sveto miro.

Po predanju Sveti Nikola je povratio vid srpskom kralju Stefanu Dečanskom, pa je kralj u znak zahvalnosti crkvu u Bariju ukrasio srebrom i poslao mnogo bogatih priloga za njegovu izgradnju i opremanje. Još od tog doba, postoji bliska i prijateljska veza izmedju gradjana Barija i gradjana Srbije.

Detaljnije o Svetom Nikoli možete saznati na sledećem linku ili na linku ka Svetom Nikoli Miriklijskom, imenu po kojem je takodje poznat u narodu.

A mi ovom prilikom želimo da vam ispričamo dve priče o Svetom Nikoli. Jedna je novijeg datuma, od pre par godina, i stigla nam je sa Hilandara, a druga je već poznato predanje o životu Svetog Nikole i njegovom milosrdju prema trima ćerkama jednog imućnog čoveka koji je upao u neprilike.

. . .

SVETI NIKOLA I PUT IKONE „MAJKE BOŽIJE TROJERUČICE“ U SOLUN

Bogorodica_Trojerucica_HilandarPriča sa Hilandara je vezana za odlazak ikone Presvete Majke Božije Trojeručice sa Svete Gore na hodošašće po Grčkoj, odnosno u Solun. S obzirom na njen značaj za vasceli pravoslavni narod, iako je njeno sedište u Hilandaru, na molbu Grčke crkve upriličen je prenos ikone na grčko tlo u Solun, kako bi vernici mogli da je celivaju i vide. Tim pre što je mnogim verujućima teško do nemoguće da dodju do Svete Gore i Hilandara. Bilo je vrlo teško dobiti dozvolu od bratstva manastira Hilandar za takvu operaciju. Nakon dosta poteškoća, i problema sa obezbedjenjem ikone, na kraju je postignut dogovor.

Tom prilikom cela Grčka se digla na noge da se u velikoj časti i iščekivanju dočeka sveta ikona Trojeručica. Angažovani su bojni brodovi da je prenesu do Soluna i vojne letelice da je prate duž puta. Medjutim, pored početnih neprilika, počelo je da se dešava i nešto nepredvidljivo. Diglo se nevreme i brodovi nisu mogli da isplove. Svi su se našli u čudu, s obzirom da je postojao blagoslov da ikona krene put kopna. Ipak, sve je stajalo u mestu.

Tada se jedan monah dosetio da se u pomoć dozove Sveti Nikola, vekovima zaštitnik moreplovaca i brodova. Donesene je ikona Svetog Nikole iz Hilandara, koja stoji odmah iza prestola na kojem je posadjena ikona Majke Božije Trojeručice, i stavljena je na brod, na počasno mesto, okrenuta ka pramcu. Namah je oluja stala, more se smirilo i put je bio slobodan. Ikona Presvete Majke Božije Trojeručice je krenula bezbedno put kopna.

. . .

SVETI NIKOLA I PRIČA O TRI KĆERI

U Patari je živeo ugledan i imućan čovek, sa tri veoma lepe kćeri. Njega zadesi nevolja da izgubi sve svoje bogatstvo i naglo osiromaši. U očajanju i bedi, nemajući šta da jede ni šta da odene, čovek odluči da svoju kuću pretvori u bludilište a svoje kćeri u bludnice. Čuvši za krajnju bedu tog čoveka i njegovu zlu nameru, sveti Nikola reši da mu pomogne. Poštujući reči jevanđelske da milostinju ne treba činiti pred ljudima koliko zbog reklame, toliko i radi želje da ne postidi čoveka koji iz velikog bogatstva zapade u bedu, sveti Nikola odluči da mu svoju pomoć pruži tajno.

Jedne noći uze sveti Nikola veliku kesu zlata i neprimetno je ubaci kroz prozorčić u kuću nesrećnog oca. Našavši sutradan kesu sa zlatnicima, presrećan i zadivljen a ne mogavši da objasni otkuda ona tu, čovek ovo neočekivano dobročinstvo pripisa Božjem proviđenju. Hvaleći Gospoda, on odluči da svo zlato koje je dobio da u miraz svojoj najstarijoj kćeri. Uskoro se ona srećno udade a sveti Nikola, čuvši da je ubogi čovek postupio po njegovoj želji i zakonitim brakom sačuvao kćer od greha, odluči da istu milost učini i drugoj kćeri.

I ne prođe mnogo vremena a otac na isti način udade i drugu kćer. Uzdajući se u Boga i u čvrstoj nadi da će On zbrinuti i treću kćer, čovek reši da sazna koga to tajnog dobrotvora Bog šalje sa zlatom. Jedne noći, bdijući kraj prozorčića, čovek začu zveket ubačenog novca i potrčavši za nepoznatim, prepoznade u njemu svima znanog svetitelja i izbavitelja. Presrećni otac pade k njegovim nogama, poče ih celivati i kazivati reči hvale, ali sveti Nikola ga podiže sa zemlje i zakle da dok je živ nikome ne kaže šta je s njim bilo.

. . .