Redakcija Bloga

* * *

Buket cveća

Čestitamo svim našim čitaocima, autorima i komentatorima nadolazeću 2010-u godinu sa željom da u njoj imaju mnogo malih i uspešnih koraka napred, svakodnevno posutih laticama cveća!

Završavamo godinu kao blog sa 210 članaka i preko 2000 komentara, iako smo zvanično godinu počeli u maju mesecu. Razmišljali smo da napravimo retrospektivu najboljih članaka naših autora, ali smo odlučili da to uradimo na samu godišnjicu osnivanja Bašte Balkana, 8 maja.

Onda smo se pitali šta da vam svima poželimo, a što nije onako tipično i rutinski formalno. I što nije bombastično a opet je svima dostupno. Odlučili smo se da vam u skladu sa našim imenom poželimo da poslušate viziju Dostojevskog i „lepotom spasavate svet„, da od vašeg stana, kancelarije, radnog prostora u 2010-oj napravite baštu za sebe i svoje ukućane, da lepim cvećem, finim mirisima i pozitivnom energijom prirode pobedjujete sve one stresove, krize, crne hronike, epidemije i pritiske kojima ste dnevno izloženi.

I zaista, da li ste nekada sami napravili buket ruža ili cvetni aranžman i poklonili ga dragoj osobi ili postavili u dnevnu sobu? Ili ste samo kupovali gotova rešenja iz cvećara? Mislite li da je to tako komplikovano?

Sigurno imate opravdanja na zadatu temu i odmahujete glavom. Ne znate kako se to radi? Nemate ruže? Nemate ni cveće? Živite u stanu, bez balkona i bez vrta. Skupo vam je kupovati cveće u cvećari ili na pijaci, teško vam je brati isto po livadama, ili pak nikada o tome niste ni razmišljali zauzeti svakodnevnicom života i uronjeni u rutinu.

Kako god bilo, možda bi mogli da pogledate nekoliko slika i da saznate kako se od naizgled običnih stvari i dostupnih ruža mogu stvoriti sjajna i lepa umetnička dela, koja će ulepšati dane vama i vašoj porodici. U tom će nam pomoći jedna izvanredna dama sa finim umetničkim senzibilitetom, i prošetaćemo se kroz njene cvetne kreacije i pogledati slike njenih dnevnih ostvarenja, jer ona svaki dan pravi jedan buket sebi i svojoj porodici.

Carolyn ParkerCarolyn Parker je Amerikanka, multidisciplinarna osoba, pisac, kolumnista, fotograf, baštovan i ljubitelj lepog, posebno ruža. Na svom imanju u Lafajetu, blizu San Franciska, gaji mnoštvo različitog cveća i preko 300 ruža.

Baveći se njima od detinjstva, igrala se i stvarala. Veština i umetnički dar koji ima deli sa svim ljudima dobre volje. Napisala je dve knjige „The Poetry of Roses“ (an anthology) i „R is for Rose: Reflections of a Passionate Rose Lover.“

Pogledajte bukete koje svakodnevno stvara i ulepšava sebi i drugima stvarnost. Očaraće vas njihova jednostavnost i prirodna elegancija. Možete i vi to sami. Sigurno. Samo je potrebno da krenete tim putem, da istražujete i da stvarate naviku kod sebe da ulepšavati i sebi i drugima životni prostor.

Vrlo brzo ćete osetiti koliko sa lepim oko sebe postajete i lepi u sebi, kako to deluje na vašu okolinu, decu, roditelje, prijatelje, kako oko sebe stvarate auru pozitivne atmosfere, plemenitosti i uzvišenosti. Jer, šta će vam mudrost ili moć svekolikog sveta ako lepote nemate u sebi i oko sebe, bićete prazni i suvi.

Srećno i lepo u 2010-oj godini! Lepotom spasite svet! Vaš. I naš, zajednički.

. . .

Buket 1.

Buket 3.

Buket 4.

Buket 5.

Buket 6.

Buket 8.

Buket 9. . .