Redakcija Bloga

* * *

.

Bolivud indijski mjuzikli i plesni filmovi

.

 

LOVE GURU

Najveća filmska industrija u svetu se nalazi u Indiji i zove se Bollywood. Godišnje snime nebrojeno mnogo filmova i pored značaja za Indiju početkom milenijuma postali su čuveni i na Zapadu po svojim zabavnim mjuziklima. Bollywood mjuzikli su mahom raskošni muzički spektakli sa izuzetnom scenografijom i izvanrednom koreografijom baziranom na indijskom hindu plesu, koji znaju da traju i po 3 sata.

Priča u filmu je uvek tipična i svodi se na melodramatične i romantične teme, ljubav, udvaranje, venčanje, u zadnje vreme je čest i triler zaplet, ima i malo drame, uz puno brzine, komedije i smešnih gegova. No, akcenat filma je uvek na plesu i muzici, tako daj je ceo film zapravo sastavljen od niza video spotova u kojima glavni likovi izvode svoje plesno pevačke akrobacije uz mnoštvo igrača i statista, i to čini srž filma. A odlično igraju.

Filmovi su mahom kič po oceni zapadnih filmskih kritičara, aludirajući na njihovu naivnost, raskošni kič otkriven davno pre Pink-a i Grand-a, lakoću teme i glume, i često ponavljanje već vidjenog. Ali, verujte nam, nema nikakve prepreka da ih gledate i bez prevoda i da uživate u njima zabavljajući se sa malo raskošnog kiča. Puni su pesme i igre, na mnogim lepim i egzotičnim mestima, zanimljivih kostima i enterijera. Glavni glumci su lepi i zgodni, sve odiše jednom veselom notom i životom. Puno je šarenih i veselih boja. Pevanje ponekad liči na mjaukanje, muzika zna da bude čudna i nerazumljiva, jezik i onako ne razumete ali odlično shvatate poglede i pokrete glumaca, koji to rade po uzoru na indijsko pozorište i eru nemih filmova na zapadu.

Pogledaćete možda desetine njihovih filmova i ako su uvek suštinski isti, svaki će vas zabaviti na svoj način. I uvek ćete se osećati nekako blesavo dobro, jer u moru dogadjanja unutar filma, uvek se desi neka kreacija koja vas podigne i zaintrigira, što i jeste poenta njihove popularnosti i uspeha.

Svetska muzička scena inače decenijama već redovno prati Bollywood produkciju i krade i kopira koreografiju i plesne akrobacije koje posle gledamo kod Britney, Shakire, Beyonce, i ostalih mtv zvezda. Uostalom, pogledjate i sami.

. . .

. . .

. . .

. . .