Dejan Novačić

* * *

Recept iz knjige „Emigrantski kuvar“ Dejana Novačića, preuzeto sa sajta www.sfrjzaponavljace.com

. . .

Kinezi jedu crve, Francuzi žabe, a Italijani mačke. Za razliku od njih, mi jedemo fine stvari.

Zbog toga ne postoji naša domaćica koja u “дијаспори” nije pozvala na večeru “странце”, tj. ljude u čijoj zemlji živi, a da se ovi, željni nečeg normalnog, nisu “удавили”, “убили” ili u najmanju ruku “развалили” od njene kuhinje.  To je zato što je naša hrana neuporedivo ukusnija, zdravija i bolja od njihove.

Mislim, објективно.

.

.

Dinner Party “Trbuhom za kruhom”

Sastojci:

Hladno predjelo: prebranac

Toplo predjelo: sarma

Glavno jelo: svinjsko pečenje

Salata: mešana

Desert: tufahije

Turska kafa, čaj za strance

Uz večeru se služi domaća rakija. Ako si intelektualac, pa se ne razumeš u rakiju, može i “Žuta osa” iz free shopa. Pored rakije, obavezno je piti pivo, vino i kiselu vodu.

.

Priprema

Dovući namirnice iz zavičaja ili iz turskih i nemačkih prodavnica. Biti liberalan s količinama. Po glavi računati 100 grama povrća, kilo mesa i litar čistog alkohola.

Ziyafet masası :)

Iako joj, prema sopstvenom priznanju, ništa nije “uspelo”, domaćica će u skladu s drevnim običajima svojih predaka zahtevati od gostiju da obavezno pojedu sve iz tanjira. Pritom će im pokazivati prstom na svako jelo posebno i, ako nisu kooperativni, sama im trpati hranu u tanjir (“eat!”). Za to vreme domaćin ima zadatak da gostima puni čase i da ih tera da piju (“drink!”), pri čemu gosti moraju da ga gledaju u oči (“look me in eyes!”) i nazdravljaju na svaka tri minuta.

Za vreme večere lepo je i kada domaćin odvrne CD s narodnom muzikom (“This is real music!”) i animira goste pričama iz balkanskih ratova, s posebnim osvrtom na podlu ulogu zemlje u kojoj sad živi. Na kraju, bonton od domaćina zahteva da otkopča kaiš i kaže “I will explode” (“пучи чу”), a od domaćice da stavi čačkalicu u zube i doda “I will explode too” (“и ја исто”).

Kasnije, na godišnjem odmoru, domaćin i domaćica s velikim zadovoljstvom prepričavaju rodbini i prijateljima šta su sve spremili za večeru i kako su se stranci “обждерали”, jer, “шта ће, јадни…”

. . .