Đorđe Popović

****

Svake godine početkom leta čekaju nas vesti: „Poizvođači malina blokirali puteve zbog niske otkupne cene malina.“ „Malinari traže od države subvencije zbog….“ ili „Vlasnici hladnjača spustili cenu sveže maline“. Zašto malinari uvek i u isto vreme blokiraju puteve i maltretiraju sve ostale? Fjučersi, šta je to?

Ove godine učestali su štrajkovi (loše) privatizovanih preduzeća. Većina od njih su bila u jadnom stanju i pre privatizacije. Za veliki broj je isplaćen sav licitacioni iznos nakon čega su iz kojekakvih razloga ta preduzeća postala nelikvidna. I šta  sad? Ponovo blokada puteva, ponovo za Beograd. Dobro, možda nisam dobro informisan ali dokle?

Pa onda taksisti i advokati – neće fiskalne kase! Pa i tata (ne)bi sine. Ali i država ima u svojim redovima par desetina hiljada partijskih vojnika i poslušnika koje treba namiriti. Odakle nego iz budžeta, a kako se puni budžet to je već viša matematika.

U poslednje vreme i javna preduzeća ulaze u štrajkove. Jedni od države traže više plate zato što su dobro poslovali. Imaju monopolski položaj pa im je verovatno to teško uspelo. Drugi traže veće plate a za uzvrat će da povećaju cenu svojih usluga? Super!  U Novom Sadu smeće „kipi“ iz kontejnera, a autobusi nešto proredili na ovoj zimi.   Jedino se parking uredno naplaćuje, a i kazne ne jenjavaju. Gledam na televiziji, reporter pita jednog komunalca štrajkača kolika mu je plata, a on ‘ladno „manje od sto hiljada“! I osta živ. Ovde sam već shvatio da sa mnom verovatno nešto nije u redu.

A, onda naletim i na ovaj tekst o najavi najnovijeg štrajka i ozbiljno se zabrinem:

Preuzeto sa sajta 021 od 22.01.2010.

Novosadski bioenergetičari najavljuju štrajk

Predsednik štrajkačkog odbora bioenergetičara Novog Sada, Vasilije Teslić zvani Grom, gostujući u programu Radija 021 naveo je nekoliko razloga koji su uzroci njihovog nezadovoljstva.

Prvi od zahteva koje će ovaj odbor podneti skupštini grada je da se ukine fiskalizacija bioenergetičara. „Bioenergija je prirodna stvar i ne mogu oni da nam obračunaju PDV na nešto što ne može da se izmeri. Još jedan od razloga je što u našoj profesiji usluge naplaćuju po sistemu koliko date. Kako neko može da naplati PDV na koliko date? To je nemoguće“, pojašnjava Teslić. Ukoliko budemo odlazili kod knjigovođe naša energija će oslabiti usled stresa i nećemo biti u mogućnosti da obavljamo naš posao, tvrdi predsednik ovog štrajkačkog odbora.

Ukoliko gradska vlast ne bude izašla u susret štrajkačkom odboru bioenergetičara Novog Sada, oni će kao prvi korak obustaviti rad. „Nakon toga radikalizovaćemo proteste i preusmerićemo našu energiju na skupštinu grada“, potvrdio je Teslić za 021.

To znači da, zahvaljujući njihovom retkom talentu, mogu da izazovu osećaj hladnoće kod svih odbornika skupštine grada. „Oni će imati osećaj kao da sede u prostoriji koja je potpuno rashladjena iako su radijatori topli“, otkriva Teslić.

Novosadjani nemaju razloga za brigu. Ovo preusmerenje bioenergije neće uticati na njih i potpuno je bezbedno. „Imamo mogućnosti da ozračimo čitavu Vojvodinu, ali se nadamo da to nećemo morati da učinimo kako bismo naterali gradsku vlast da razume naše probleme“, zaključuje Teslić.

Odo’ ja kod lekara. Nadam se da ne štrajkuju.