KADA DEKAN GOVORI

Neobična beseda dekana diplomcima Pravnog fakulteta u Beogradu na dan Svetog Save. Šta je dekan poručio studentima na kraju studija

 

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Mirko Vasiljević  održao je 27. januara, na Svetog Savu, besedu diplomcima tog fakulteta, čiji smisao je daleko nadvisio prigodu otvorivši neka od najbolnijih pitanja današnje Srbije.

Beseda dekana diplomcima studenti diplomci

Beseda dekana diplomcima Pravnog fakulteta u Beogradu

 

Poštovane koleginice i kolege,

Dragi prijatelji,

Dragi gosti,

Poštovani diplomci,

Dan Svetog Save je najsvetiji dan u istoriji i državnosti Srbije. Simbolika dodele diploma našim studentima upravo ovog dana trajno je time neizbrisiva. Diplomirali ste, uvaženi diplomci, na Fakultetu koji baštini tradiciju od 202 godine, s osloncem na pravni studij Dositejeve Velike škole (1808), Fakultetu koji je temelj srpske pravne kulture, temelj i vekovni nosilac slobodarstva, hram pravne nauke, hram prava i večni simbol tragač pravde kao stoletne vrline. Diplomirali ste u pomalo isrpljenoj i umornoj Srbiji, koja od vas očekuje da je izvedete iz stanja dugotrajne letargije i večnih razmeđa.

Srbija je umorna od dugotrajnog predizbornog stanja koje sudeći po fenomenu obećanja traje od uvođenja višestranačja!

Srbija je umorna od propovedanja siromaštva kao modela-uzora, posebno „siromaštva“ srpskih „roleks“  ministara i političkih funkcionera!

Srbija je umorna od izlizanosti i ispraznosti reformi i reformatora!

Srbija je umorna od vidljivih manifestacija pretvaranja visokoplanetarne ideje slobode u njenu karikaturu!

Srbija je umorna od zaštite pogrešnih „vrednosti“, poput sindikalnog i stranačkog članstva i nezaštite pravih vrednosti, poput svojine i privatnosti!

Srbija je umorna od dugotrajnog traženja odgovora na pitanje kuda ide, zašto ide i kako ide – naslućujem ispašće u stilu onog aforizma „ludo smo se tamo proveli – niti znamo gde smo bili, niti šta smo tamo radili“!

Srbija je umorna od jednostranosti svog jelovnika: doručak – politika, ručak – politika, večera – politika, spavanje – politika, ustajanje – politika!

Srbija je umorna od vremena nepromišljenih privatizacija koje unesrećuje ljude, a državu, privredu i pravo čini privatnim posedima!

Srbija je umorna od univerziteta i fakulteta koji fabrikuju prekonoćne doktorate polupismenih doktora nauka koji treba da uče struci od njih daleko pametnije studente!

Srbija je umorna od dugotrajnog iščekivanja do dođe vreme u kome pravo neće biti nevreme!

Srbija je umorna…

Vi, uvaženi diplomci, danas nudite Srbiji, tako umornoj, svoje najveće vrednosti: mladost i znanje stečeno na Univerzitetu i Fakultetu koji svoju utemeljenost broje istim brojem vekova kao što novi univerziteti i fakulteti, nastali na talasu nesrećnog doba promocije forme bez sadržaja, promocije nekulture znanja i agresije filozofije obrazovanja kao biznisa, broje dana. Srbiji ostaje da to samo prepozna i zarad svoje budućnosti pravoj, a ne lažnoj vrednosti da šansu! Čestitam i srećno!

Prof dr Mirko Vasiljević

 

Pripremio: Đorđe Popović