Đorđe Popović

****

„Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važiji od kuća, svetiji, opštiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kome se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih gradjevina i ne služe ničem što je tajno i zlo.“
Ivo Andrić

Gazela – najprometniji beogradski most. Dnevno preko njega pređe više od 165.000 vozila iako je most projektovan za oko 40.000. Izgrađen je od 1966. do 1970. kao deo gradskog i autoputa  E75. 40 godina je prošlo a da nije izgrađen ni jedan novi most u Beogradu i ko zna kada će ova vremešna lepotica dobiti „pojačanje“ .  Dočekasmo da dimenzionisani kapacitet mosta bude premašen 4 puta! Mašala.
Mi osuđenici, koji skoro svakodnevno prelazimo Gazelu znamo da postoji tačan tajming kada je gužva na mostu. To je u prepodnevnim i popodnevnim časovima, kada pada kiša ili sneg, za vreme letnjih turističkih špiceva, zimi kada je usporen saobraćaj, za vreme  saobraćajnih nezgoda i ako prelaze neka kola pod pratnjom. Dakle uvek! Nacionalni izgovor za bilo koju vrstu kašnjenja je – Izvini, gužva na Gazeli.
Razni su obećavali izgradnju mostova: jedan gradonačelnik, drugi, peti i deseti, pa oni što grade pre rokova i oni što malo kraduckaju kao i oni pre njih, a verovatno i posle njih. Zašto je to tako? Zašto nijsmo u stanju da napravimo još jedan most, jednu obilaznicu oko glavnog grada? Ko je kriv? Kriv je Grad Beograd…Ne, kriva je Republika …Ne, krivi su JP Putevi Srbije ili lokalno JKP za održavanje puteva, a možda sam i sam kriv? Možda je  razloga to što je  poslednjih 10-ak godina mnogo više na ceni fakultet za ugrađivanje od fakulteta za građenje? Koga briga!
S vremena na vreme u novinama osvanu vesti „Gazela će se srušiti“, „Pukao nosač na gazeli“ i sl. Da li te informacije plasiraju izvođači kako bi dobili posao po hitnom postupku bez javnih nabavki? (Nebi me začudilo da je neko od čelnika vladajućih partija već nabavio opremu za rehabilitaciju mosta).  Ili možda nadležno ministarstvo diže pritisak gradskim vlastima ili je pak obratno? Verovatno niko ne zna odgovore na ova pitanja, a na kraju krajeva nije ni bitno. Koga briga?Mi i dalje strpljivo trošimo naših sat vremena da predjemo jednu ćupriju.
Sa druge strane Srbija je prema uslovima poslovanja i konkurentnosti privrede pala za čak osam mesta u odnosu na prošlu godinu, i sada se nalazi na 93. mestu od ukupno 133 države u kojima je sprovedeno istraživanje Svetskog ekonomskog foruma. Pad rejtinga posledica je monopola i loše infrastrukture. Najgori smo u kategoriji „efikasnost antimonopolske politike“, gde se nalazimo na 130. mestu, a tek malo bolji po kvalitetu celokupne infrastrukture – tu smo 122.Ne znam da li to zna ta sila stranih investitora koja hrli u našu državu da uloži svoj novac? Bar tako javljaju svi mediji.
Možda će proći 12 sati i čarolija nestati? Možda će kočije postati bundeva a konji  miševi?
A možda je to samo u bajci.