Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Srpska statistika za 2010-u godinu

Redakcija Bloga

* * *

Jedna velika Srpska poziciona stranka je uradila ispitivanje javnog mnenja gradjana i njihovih glasača kako bi našli ključne stavke mišljenja, ne bi li nastavili da vladaju i dalje. Dobili su interesantne rezultate a mi objavljujemo par činjenica iz njihovog istraživanja, rezultate koji se odnose na stav gradjana prema ekonomiji i zaposlenju.

Želimo da vam pokažemo stvarnu Srpsku statistiku, bez ulepšavanja u medijima.

I da vam predočimo da naši političari i naša vlast zna kakvo je stanje i mišljenje njihovih podanika, ali da to zapravo nama ništa ne znači.

.

Šta kažu Srbi početkom 2010 godine o ekonomiji i poslu

.

Gradjani su za:

68% za socijalizam

8% za kapitalizam

24% neutralni

.

Država brine o:

72%  poslodavcima

3,5% radnicima

24,5% su neopredeljeni

.

Šta je za radnike bolje:

74% država

7% privatnik

8% isto

9% nezna

. . .

11 komentara

 • Nesrećno raspolućeno biće našeg naroda!!
  1. Naravno da su većinom za „socijalizam“, pogotovo oni koji „pamte Tita“. Kao i većina ostatka normalnog sveta na kugli zemaljskoj, koja je usred suočenja sa nakaznošću onoga što je ostalo od pojma „kapitalizam“. Ovi pojmovi moraju stajati pod navodnicima jer su potpuno izgubili prvobitno značenje, a novo im nije dato.
  2. Naša država brine o NN licima: Nekim Neimenovanim poslodavcima (malo njih, al’ moraju), i Neki Nesrećnim radicima (mnogo njih, al’ mora se). Inače je nesposobna da se stara i o samoj sebi, a kamoli o narodu!
  3. Verovatno se odnosi na pitanje „gde biste se radije zaposlili“? Satiričar se nekad zavitlavao da će „u komunizmu svi živeti u Beogradu“. Nije bio Crnogorac, inače bi napisao i da će „svi raditi u državnu službu“.

 • Ovo sve podseca na vreme pred crvenu Oktobarsku revoluciju. Bahati kapitalisti i siromasni proelterijat. Jedino sto smo mi sami krivi sto nismo na vreme napravili Francusku revoluciju i postavili politicare i drzavnike koji ce da brinu o narodu a ne da od njega otimaju. Hocu i ja u drzavnu sluzbu da delim jelke i borove!!!

 • Ovi podaci su ocena (ne)uspeha srpske vlasti.

  Sigurno je da srednja i starija generaciju da imaju priliku da se vrate nazad u prošlo vreme od pre 2 decenije, odmah bi klimnuli glavom bez mnogo razmišljanja. Dok Evropa ide napred i njihova društva osvajaju sve veće slobode i više imaju blagostanja, mi smo u suprotnom smeru, barem za većinu stanovništva. Baš je to apsurdno, zar ne?

 • Osnovna uloga države (u ekonomiji) je da omogući uslove za poslovanje,
  (a ne da se bavi biznisom (PKB)) i da kontroliše zakonitost poslovanja.
  Dakle: uslovi i kontrola. To našadržava (političari) ne radi, na žalost.

 • Tranzicija u Srbiji nije izgleda bila prijatna cim gradjani imaju romantican pogled na blisku komunisticku proslost. Zasto tako ne misle Cesi, Slovaci, Poljaci, Madjari, Slovenci, zemlje bliske Srbiji.

 • Kako su dosli do ovih podataka? koja metoda, koliki uzorak, koja stranka? Na osnovu cega da verujemo u ove tvrdnje? Zanimljive su informacije ali mogu biti i dezinformacije.

 • Komentar zaslužuje prvi podatak – podsećanje na dobre strane socijalizma. Ali ne treba se baviti terminom, jer je svaki sistem bio zloupotrebljen bilo da se zove socijalizam, komunizam, kapitalizam ili nekako drugačije. Posmatrajmo samo rezultate jer su jedino oni bitni. Ne treba mi demokratija koja ima sve odlike diktature, niti diktatura koja se predstavlja demokratijom. Daleko je prethodni sistem bio od idealnog, ali se ipak u njemu kvalitetnije živelo. Bili smo slobodniji, obrazovaniji, zdravstveno zbrinutiji, materijalno uravnoteženiji, poštovaniji. Možda nismo smeli baš otvoreno da psujemo „drugove“, ali sa ove vremenske distance očigledno je da to nije smisao demokratije. Sada smo u demokratskom društvu koje se nalazi na začelju čovečanstva po slobodi medija, po korupciji, po društvenom proizvodu, po izvozu, po standardu gradjana, i svim ostalim tekovinama koje čine kvalitet života. Živimo u sekularnoj državi – republici, koja na grbu ima krunu i ima himnu „bože pravde“. Jadno i besprizorno.

 • @ brankomix

  Podatke smo dobili od poznanika, koji je insider u jednoj od vodećih partija u Srbiji. Napomenućemo da je partija tehnokratsko menadžerski orijentisana, pa su i pristupili istraživanju životnih stilova birača i njihovim vrednosnim stavovima. Istraživanje je radjeno na reprezentativnom uzorku, i radila ga je istraživačka agencija, to je sve što bi mogli detaljnije da vam kažemo.

  Svakako da ni ovaj naš komentar nije pouzdan, ali znate kako je to kada dobijate informacije koje se inače ne dele i ne objavljuju. Preostaje vam da nam ili verujete ili odbacite podatke.

 • Milica Svim Vernicima nek je srecan Vaskrs , NEK HRISTOS VASKRESE ISRECU I ZDRAVLJE IM DONESE.A oni koji imaju i neznaju sta imaju ,nek se zapitaju za one koji danas nisu mozda imali ne za Uskrsnje jaje da kupe.

 • Nije problem u državi već u ljudima – nama samim.
  Svako onaj ko, u b ilo kom sistemu, očekuje da država brine o njemu uvek će biti razočaran. Jer, život ima za cilj upravo da tu osnovnu lekciju naučimo – da odgovorno nosimo svoj život na svojim plećima, da svoje račune i troškove življenja nadoknadjujemo svojim radom.
  Prethodni sistem se raspao iz jedinog razloga: što nije imao uslove da se čovek kao jedinka ispravno i slobodno duhovno razvija, da svojom kreativnošću i svojim radom nosi svoj život. U minulom sistemu ili su pojedinci bili na grbači drugih a u obruču partije ili su druge nosili na svojium plećima bez mogućnosti da slobodno iskazuju sebe i svoju kreativnos i rad adekvatno naplaćuju.
  Sada je drugi problem: Pravac u kojem je trebalo ići zahteva više snage i više ulaganja da bi se stiglo do cilja. Ono je nadživljen i ono je iza a ono kuda se krenulo nije se doseglo pa je tako zaglavilo.
  Živeo i radio jesam u tom sistemu i mogu komotno reći da mi je drago što je iza. Medjutim dodao bih da sve izgleda raspadnuto i da se potpuno zakočilo iz samo jednog razloga; Čovek današnjice neophodno je da otkrije svrhu, smisao i cilj života i da u tome počne graditi nove moralno-etične principe koji će ga poneti napred.
  Zakon čoveka ukoliko je ispravno satkan jeste dobar ali ne i dovoljan. Zakon je samo jedna strana medalje. Druga strana medalje je ono što je neophodno otkriti, sagledati, proučiti i utkati u sistem vrednosti. Bez toga biće samo vrtloženja bez da se zna kuda se ide.
  Ceo život je proces duhovnog izrastanja, proces duhovnog sazrevanja ili proces ekspanzije svesti. A svest jeste duhovna ane intelektualna veličina.
  Nema potrebe deliti se na „oni“ i „mi“. Jer i oni i mi smo isti, nedovoljno odgovorni i nedovoljno svesni i pažljivi za naše odluke, poteze, radnje…
  Život u ovoj zemlji će krenuti na bolje kada u sebe utkamo saznanje i shvatanje da moramo biti krajnje etični ne zbog zakona, zbog društvenom morala ili zbog mogućih kazni već zbog sdamih sebe.
  Da, zbog samih sebe moramo biti etični da naprosto boli pa bilo da smo poslodavac, državnik ili najobičniji radnik.
  Život upravo taj zadatak stavlja ispred nas.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280