Aleksandar Parezanović

* * *

NAPOMENA REDAKCIJE: Današnji post je slučajno objavljen u trenutku kada se desila velika nesreća u Moskvi, eksplozije dve bombe u podzemnoj železnici sa nekoliko desetina mrtvih. Ogorčeni smo dogadjajem i saosećamo sa porodicama poginulih i povredjenih. Bezumno ubistvo nevinih!

Žao nam je što smo našim tekstom nesvesno koincidirali sa brutalnim dogadjajem, i ovim putem se izvinjavamo svim čitaocima kojima ova veza može izgledati degutantnom. Nije nam bila namera da povezujemo tekst sa mučnim dogadjajem u Moskvi.

Neka je večna slava nedužno preminulima u današnjem ubistvu u Moskvi.


Vremeplov: 04.01.1888 godine

.

* … Velike su se teškoće pojavljivale pri docnijim trasiranjima železnica u Engleskoj, geometri su morali raditi ili noću, ili za ono kratko vreme dok je služba božija u crkvi trajala, gde su popovi sa govornice grmeli protivu novog, đavoljeg pronalaska ….

.

…. projekat železničke pruge od Liverpula do Mančestera napadan je svom žestinom i u žurnalistici, koja je uzimala u zaštitu sopstvenike kanala. Dokazivalo se kako je novi način prevoza i pogrešan i opasan. Navodilo se da stoka više ne bi mogla pasti, niti bi kokoši jaja nosile, vazduh otrovan dahom lokomotive potamanio bi ptice …..

.

…. Argumenti investitora : U društvenom životu, kao posledica novog, olakšanog saobraćaja i većeg dodira ljudi, mržnja naroda se počinje gubiti i užasi ratova umanjuju se, vojske će se svuda morati ukinuti, a to će biti zasluga železnice ….

.

* „Železnice i putovi“ – delovi iz uvodnog predavanja Milivoja Josimovića, profesora Velike škole, održanog u Beogradu, 4.januara 1888.godine

. . .

T-Mobile ples na železničkoj stanici u Liverpulu

. . .