Aleksandar Parezanović

* * *

Vremeplov: 1985 godina

Dvadeset osmog jula 1985 u 21:00, Moskva je imala priliku da čuje „Bajagu i instruktore“. U parku „Gorki“ okupilo se više od 50.000 ljudi. Ozvučenje je bilo izuzetno, naši muzičari su dovukli 30.000 vati i oborili Moskvu sa nogu. Organizator nije očekivao ovakvu posetu, pa je morao da dovlači pojačanja. Narodna milicija je pokušala da uspostavi kordone na svakih desetak metara, ali to nije lako išlo. Publika je bila fantastična, „la-la-la“ pevanjem je pokušavala da prati svaku pesmu.

Milicija se tu uspaničila, pogotovu kada su čuli da ka parku ide još 400.000 ljudi (!!!), pa je počela da mlati sve redom. Organizator je objavio da ima 40 povređenih i da će se koncert prekinuti, ako se publika ne umiri.

Bajaga je nastavio sa sporim pesmama, a posle „220 u voltima“ mladi su definitivno poludeli i – koncert je prekinut. Publika se jako sporo razilazila, skandirajući „Bajaga, yes, yes !“

Dan kasnije su oni i „Bijelo dugme“ nastupili u nekoj hali „Dinamo“ pred radnicima prve smene i svesnim omladincima, pa je vladala prava kamerna atmosfera.

Treći koncert je održan ponovo u parku „Gorki“, ali u „Zelenom teatru“, pred 20.000 srećnika i puno milicije.

Pojavio se i kritički novinski komentar o „vrućim Jugoslovenima„.

. . .

. . .