Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Čovek

Filadelfijski eksperiment i Nikola Tesla – tajni vojni projekat američke vojske

Milan Vidojević


.

Tajni vojni projekat „Rainbow“ ili „Filadelfijski eksperiment“ nestajanja broda

.

 Filadelfijski eksperiment i Nikola Tesla - tajni vojni projekat američke vojske‘S vremena na vreme u retkim intervalima, veliki duh otkrića pohodi zemlju da bi saopštio tajnu koja će unaprediti čovečanstvo. On odabira najsposobnijeg, najzaslužnijeg i šapuće mu tajnu na uvo. Kao blesak svetlosti dragoceno znanje dolazi. Kad uhvati skriveno značenje srećnik vidi magičnu promenu… Čuda koja on vidi, mada udaljena u vremenu, desiće se. On to zna, nema ni trunke sumnje u njegovu umu, u svakom vlaknu tela on oseća – to je Velika ideja.’

Nikola Tesla

. . .

U ovom tekstu pišem o još jednoj ikoni srpskog nacionalnog ponosa, Nikoli Tesli, genijalnom naučniku, sa željom da osmotrimo manje poznate delove njegovog života i aktivnosti, kako bi se ostvarila jedna od bitnih svrha mojih tekstova – buđenje.

.

Neopevana je zabluda iz školskih čitanki, koja se kasnije proširila na opšte mesto, da je Tesla bio izumitelj koji je, eto, „vezivao žice i pravio struju.“ Onda je, kao pravi Srbin, teatralno pocepao ugovor sa Vestinghausom jer ovaj „nije mogao da plati“ dolar po konjskoj snazi instalisane snage! (jadan Vestinghaus, propadala mu je firma i pored stotina milijardi koje su zaradili u proteklih 70 godina, počevši sa Teslom).

.

Nikola Tesla je zadnjih dvadeset godina svog života proveo radeći na projektima, tačnije rečeno teorijama, koje nisu bile za „naše vreme“. Naravno da se i američka armija zainteresovala za ove teorije i bila je jedina koja je mogla da finansira eksperimentalni rad. Jedan od tih eksperimenata bio je i rad na onome što znamo danas kao „Projekat Reinbou“ ili popularno rečeno – Filadelfijski eksperiment.

.

Prva polovina XX veka bila je vreme postavljanja mnogih revolucionarnih naučnih teorija. Jedna je bila i „Levinsonova vremenska jednačina“, koja je trebala teorijski da postavi principe za postizanje nevidljivosti kod velikih, čvrstih objekata. Eksperimenti nevidljivosti otpočeli su tridesetih godina prošlog veka na univerzitetu u Čikagu.

.

Nikola Tesla i Ajnštajn Filadelfijski eksperiment tajni vojni projekat

Na Prinston univerzitetu je 1933. godine formiran Institut za napredne studije, u kome su vodeći naučnici bili Albert Ajnštajn i Džon fon Nojman. Uskoro su i projekti nevidljivosti prebačeni na Prinston. U toku 1936. godine projekat je proširen i Nikola Tesla je postavljen za direktora grupe. S Teslom, slažu se svi autoriteti, projekat je krenuo krupnim koracima napred. Radovi su nastavljeni do 1940. godine, kada je izvršen test u vojnom brodogradilištu Bruklin. Bio je to test na malom plovilu, na kome nije bilo ljudske posade. Brod je dobijao energiju od generatora sa drugih brodova, s kojima je bio povezan kablovima.

.

Do kraja 1941. Tesla je pripremio eksperiment s razaračem „Eldrič“ koji se u to vreme gradio u brodogradilištu. Na brodu su izvršeni dopunski radovi, tako što su navoji žice obmotavali ceo brod, a kalemovi su bili postavljeni na samoj palubi broda. Međutim, kako se projekt razvijao, kako se bližio svom finalu, tako su nesporazumi Tesle i fon Nojmana prerasli u ozbiljno razmimoilaženje oko načina kako eksperiment izvesti. Tesla je bio protiv prisustva posade na brodu u trenutku eksperimenta, fon Nojman je, pod pritiskom američke armije kojoj je trebala protivradarska zaštita za brodove, bio za to da se odmah proba sa ljudima na brodu.

.

Amerikanci su tada bili opčinjeni magijskim konceptom nacističke nauke, čijim su se dometima divili i plašili je se, a čija je bitna dimenzija podrazumevala potpuno zanemarivanje ljudskog faktora koji se u nacističkoj Nemačkoj lako žrtvovao u raznoraznim, često monstruoznim, istraživanjima. Tesla se iz Filadelfijskog eksperimenta povlači posle svađe s fon Nojmanom, u martu 1942. Kako tvrdi Al Bielek, koji je kao mladi saradnik učestvovao u radu na ovom projektu, Tesla je ubijen 7. januara 1943. godine, jer je previše znao. Čak i opskurni Oto Skorceni u svojim memoarima piše da je lično ubio Nikolu Teslu, ugušivši ga jastukom. Ovo je sumnjiva tvrdnja, sem ako se ne poveruje u drugi deo Skorcenijevih tvrdnji, da su on i Gelen dolazili podmornicom u Montok više puta, i tu iskrcavali zlatne poluge, za ono što će uslediti kasnije, za potrebe iluminata IV Rajha.

.

Filadelfijski eksperiment i brod koji nestaje

.

Filadelfijski eksperiment i Nikola Tesla - tajni vojni projekat američke vojskeFon Nojman je, ipak, izveo prvi eksperiment 20. jula 1943. godine, kada su kalemovi uključeni. Brod je prvo bio obavijen izmaglicom a onda je fizički nestao. Dvanaestog avgusta 1943. godine eksperiment je izveden s punom snagom. Preživeli u ovom eksperimentu, braća Kameron, su u naučnofantastičnom maniru opisali šta se desilo. Elektromagnetno polje je bilo tako jako da su ljudi na brodu pretrpeli teške fizičke i psihičke povrede, a mnogi su poginuli. Sve dalje liči na naučnu fantastiku i neću o tome (to sam obradio detaljnije u knjizi IV Rajh). Izabrani datum za eksperiment, 12. avgust, nije slučajan. Tog dana je moguće izvesti tzv. „kolaps talasne dužine,“ jer Zemlja tog dana prolazi kroz svoju najosetljiviju fazu bioritma planete, koji se ponavlja u dvadesetogodišnjim intervalima, i 12. avgusta je moguće otvoriti prostorno-vremenske portale ka hiper svemiru i drugim dimenzijama.

.

Sve ovo je Tesla znao, a posebno šta znači otvaranje Pandorine kutije nekontrolisane zloupotrebe nauke, bez osvrtanja na posledice. Da je bio živ na kraju Drugog svetskog rata suočio bi se s još jednim mračnim projektom Iluminata, „Operacijom Spajalica“, spašavanjem važnih nacističkih naučnika, njih preko 3000, koji su prebačeni u SAD, gde im je dat nov identitet i mogućnost da nastave s eksperimentima započetim u nacističkoj Nemačkoj, što ima kontinuitet do danas.

.

Čemu ova priča, zapitaćete se.Već sam rekao, moramo mnogo ozbiljnije da iščitavamo sopstvenu istoriju, filosofiju, nauku, moramo da prevaziđemo poimanje naše istorije koja nam je servirana na nivou bukvara. Nećemo valjda celog života čitati bukvar?! Nećemo se valjda diviti našim istorijskim veličinama kroz ono što nam drugi nametnu kao debilni diskurs „pronalazača s belim rukavicama“? Nismo valjda toliko nemarni i nekritični prema  „budućnosti“, zato što nam je „prošlost“ tako romantično blesava? Da li ste se zapitali kako to da Tesla nije imao testament? Kako mu „nije palo na pamet“ da svoje patente zavešta svom narodu, nego je milijarde dolara oprostio Morganu i Vestinghausu? Na stranu što ne znamo šta se nalazilo u 80 limenih sanduka(!) koje je zaplenio FBI. Usrećili su nas posle Drugog svetskog rata kad su nam poslali Tesline bele rukavice, štap za šetnju i frak! Šta je Tesla – mađioničar Mandrak? Patente i nacrte su zadržali za sebe, a nama polucilindar, fali još samo beli zec.

.

Daleko ćemo dogurati ako dozvolimo da nam i dalje kradu pamet, kroz decenije i vekove. Ionako je nemamo dovoljno, a i to malo, neke belosvetske (političko-naučne) bitange nam odnesu. Mi smo ravnodušni kao da nismo svesni da se krade budućnost naše dece. Ko nema svoje „pameti“, koristiće tuđu, ma kako bizarna bila. Još će nas ubediti da nam čine uslugu, dajući nam „znanje“, da su naši dobrotvori, a naša blejačka politička elita će podupirati tu kampanju, verujući da su protokolarni susreti u Evropi plodotvorni, samim tim što se dešavaju. Nisu, samo su obična birokratska mrsidba koja nas zamlaćuje dok druga strana „radi radnju.“ Tesla mora da „spinuje“ u grobu, milion obrtaja u sekundi.

. . .

46 komentara

 • Postovanje,
  Jednom ste, cini mi se, napisali kako je ideja eksperimenta bila u tome da se stvori jako EM polje koje bi skrenulo svetlost ili radarski signal, i tako brod ucinilo opticki, odnosno radarki ‘nevidljivim’. Molio bih vas ako mozete da mi objasnite to.

 • Urbana legenda koju teoreticari zavera eksploatisu za ovakve i slicne tekstove i knjige.

  Na primer u americkim i engleskim tekstovima umesto Tesle glavni junak je Einstein koji je sve to vodio i osmislio i koji se na kraju pokajao i prekinuo saradnju sa US NAVY jer je shvatio da covecanstvo nije spremno za to znanje.

  Isti koncept misljenja i zakljucaka ali sa drugim likovima bas kao kod viceva.

 • Bashta mi je drag blog. Nekada znate da promasite sa temom, cesto ste na ivici provokacije i ironije, nekada se zabavljate i sve u svemu ste interesantni.
  Ali clanci sa naucno neutemeljenim hipotezama i hiper pricama su potpuno tabloidne, sto mislim da vam ne treba, rusite sebi reputaciju.
  Obecao sam da necu da komentarisem vise Tesliana community.

 • Ne shvatam zasto citati nesto sto te ne zanima, i jos na to ostavljati komentare? Na stranu teorije zavjere, ali cak i ako nas ne zanima ili ne vjerujuemo u te eksperimente – zar nije jako sumnjivo sto je njegova zaostavstina nestala? Ovaj tekst je jako dobro napisan, i ima jaku poruku – nasa pamet vijekovima gradi neciju drugu bolju buducnost, zbog politicke fukare koja je iz sebicnih, pljackaskih interesa napravila sistem koji kontinuirano tjera strucnjake svih vrsta u bijeg… a to je najbitniji resurs, a mi se ponasamo kao da imamo nepresusan izvor ljudskih resursa, a nemamo…

 • Vidite ljudi,

  To sto je Tesla vanvremenski genije, on je to postao zahvaljujuci svojim izvanrednim KONTROLISANIM mentalnm mostovima i sa OVOstranim i sa ONOstranim mostovima (nije tajna da je imao redovne kontakte sa pokojnicima), tj. neprestano je imao svoje slikovite kreativne vizije zahvaljujuci cemu je ostvario OGROMAN broj pronalazaka.

  Pitanje se postavlja KAKO USPOSTAVITI MOST SA ONOSTRANIM da bi smo bili kreativni u idejama i dali mnostvo inopvacija u korist COVECANSTVA a ne pojedinacnim licnim interesima?

 • U jednoj od biografija Tesle je lepo napisano da bi danasnja moderna medicina tiopve koji imaju ,kao tad Tesla ,-`slikovite kreativne vizije` uspela da vrati medju obicne ,`normalne` gradjane lekovima i drugim terapijama…Mislim da su naucnici manje mislili o covecanstvu kad su stvarali svoja dela , vise su bili zagledani u svoje naucnicke vizije i nisu mislili o tom da ce jednog dana njihov izum biti zloupotrebljen za elektricnu stolicu,atomsku bombu…Onaj ko uspostavi most sa onostranim moze samo biti proglasen za ludaka u danasnjem svetu.Zamislite pojavi se neko i kaze na primer sedite svaki dan po deset minuta i ponavljajte te i te reci i doci cete u stanje da uspostavite vezu sa vanzemaljcima.Vecina ljudi bi ga ignorisal zauzeti svojim problemima oko ovostranog, jedan deo bi ga ismejao a ostatak lincovao…

 • “…….Vecina ljudi bi ga ignorisal zauzeti svojim problemima oko ovostranog, jedan deo bi ga ismejao a ostatak lincovao…“

  Dragi gospodine, razmislite kakvim ste se ljudima okružili i da li vaš krut um ne dozvoljava vašoj svesti da dopre do vas.

  Takođe porazmislite da nije vaš um napravio žestoku barijeru putem straha tako da vi sami sebi onemogućavate provid a hranite privid.Još jedan od savet bi bio da postavite sami sebi pitanje: postoji li neka osoba osim vas samih koja bi mogla da vas sprečida tiho u dubini sopstvenog sopstva sami birate koje ćete informacije iskoristiti,koje ćete ciljeve odabrati i da li ćete biti uporni u njihovom ostvarenju .A najvažnije od svih pitanja jeste sledeće-da li ste primetili način koji je Tesla koristio pri radu, da li ste shvatili da se on nikome nije pravdao, nikoga nije za mišljenje pitao u vezi svojih spoznaja i patenata, već je u sebi i na sebi radio, bez upotrebe pomagala, isključivo u svom umu.Tako da ne mogu da verujem ovome svetu koji ne prestaje da misli tuđim glavama i kontinuirano se boji da u sebi makar gaji sopstvenu viziju ovoga sveta.Ako se bojite da primate uvid u stvarnost ljudskog postojanja makar u sopstvenoj glavi i da makar sa sobom raščistite šta je to istina-samo zato što vam je neko veštački usadio strah da će vas proglasiti ludim,onda sigurno nema nade da ćete doći do spoznaja koje će promeniti svet.
  Još uvek ne postoji metoda kojom mogu da se čitaju tuđe misli , ali postoji metoda da se od rođenja neprestano usađuju u kolektivni um.Zašto ne pogledate Rotšilda na fotografiji, videćete besskrupuloznu zver koja se ne boji da vas posmatra sa slike
  ne krijući svoje zlo lice podsmeha.On se ne boji , jer ne postoji zakon koji će da ga osudi za držanje mase potlačenom i to korišćenjem okultističkih metoda putem mas medija.Ako ne postoji zakon za njega, još manje postoji zakon koji će vas osuditi za vaše misli -pogotovo dok ihh držite za sebe.Zašto ne pročitate sve u vezi pojma morfogenetskog polja-shvatićete koliko je važno da radite u vašem umu-možda važnije nego javno-drugo ima nas mnogo koji uspostavljamo vezu sa onostranim, ali vi niste imali hrabrosti da krenete da tražite takve ljude,kao što i vaše aspiracije očigledno nisu takve već ste sami izabrali da živite u tom svetu u kojem živite ne želeći da vidite DALJE OD TOGA.

 • @Angel
  Ima vas mnogo koji koji uspostavljate vezu sa onostranim!!!! Ko ste to VI, šta je to ONOSTRANO i zašto bi vas neko uopšte tražio? Na osnovu čega tvrdite da je Tesla radio na način kako ste naveli? Je li to spoznaja onostranog ili ste isto pročitali u nekom od radova mnogobrojnih „dobrih“ poznavaoca lika i dela Nikole Tesle?

 • @Angel…
  Pogledaj dom svoj angel-e…
  Ja bih zaista voleo da sretnem coveka koji ce me svojom pojavom i pricom ubediti da ima veza sa onostranim…Na zalost , svi koje sa sreo su bili u kontaktu ili sa flasom ili iglom ili sarlatani ili prevaranti kojima su iz ociju virili evri ili su bili prirodno „onostrani„…Znam da cete reci da mi `prosti` ne mozemo razumeti te `visine` , ali cemu u ovom i ovakvom svetu biti povezan sa `onostranim` osim da se pobegne od onog sto je ovde i sada…Dovedite `onostrano` ovde , ubedite svetog duha ili vec s kim ste na `vezi` da je krajnje vreme da nesto uradi …inace ste svi samo obicne kukavice koje lazu sebe i zamlacuju ostale …Amin !

 • Nigde nije rečeno da se ljudi dele na proste ili ovakve i onakve.

  Dele se na one koji hoće da vide i koji neće.

  A to što vi mislite da treba da se uradi – je vaš rezon agresivne politike

  zaostao iz ko zna kojeg vremena.

  I ako bi se uradilo na način na koji vi to očekujete-

  bilo bi previše kolateralne štete samo zato da bi se nekom

  neverniku ili ti nevernom Tomi dokazivalo da se nešto radi.

 • @Angel…
  Ja ne igram loto – ne verujem u tu vrstu srece , ja igram kladionicu na sitno…
  Zar sam ja i jednom pomenuo novac ili bilo sta materijalno ?

 • P.S.

  Što očekuješ među narkomanima i alkoholičarima da nađeš ljude koji su imali uvide?

  Dezinformisao te je NEWAGE koji je u startu imao zadatak da izvrši diverziju.

  Kao simbol mira koristili su izvrnuti Runski simbol koji označava smrt.

  Kako se usuđuješ da ljude koji o tim stvarima po 20 godina uče i istražuju,

  stavljajući ponekad i svoju glavu u torbu, blatiš.

 • Ova vasa me podseca na jednu moju dragu prijateljicu koja mi je objasnjavala da ce tamo neki nasi `specijalci` svpjim mozdanim aktivnostima napraviti nekakav zid i da nas nece bombardovati onomad.Kad je sve proslo pitao sam je gde je zakazala njihova `odbrana` a odgovorila mi je : a ko kaze da je zakazala,sta mislis kako bismo tek prosli da oni nisu delovali svojim `talasima`…
  I kad vec pomenuste neverne Tome…
  Jedan za koga tvrde da je istinski bio onostrani je ucinio to da se pojavi i dokaze nevernom Tomi , tako da svi ostali `bozji advokati` koji tvrdite `zasto bi se ON ili ONO smarao da dokazuje nevernom Tomi` niste u pravu….

 • Meni se pokazao jer je zatraženo sa moje strane.
  A ti se sam zapitaj šta je sa tobom.
  Podsećaš me na mene u izvesnim fazama.

  Ja sam se zapitala po hiljaditi put i zatražila.
  I dobila.

 • Besmisleno je govoriti ovako.
  na ljude je red da naprave promene.
  Ako ti nije bilo dosta što je matematika došla do
  formula kako se kreira čak i materija univerzuma,
  i to po “Božanskom“ planu,
  onda ne znam šta je to što je potrebno tebi.

 • I vidim da si ogorčen pa se istresaš na drugome.
  Samo ne vidim da si išta istraživao na tom planu,
  kao što ne vidim da si uložio energiju u to.
  Vidim da si uložio energiju da dobiješ suprotne dokaze,
  tj. da sebi nahraniš neveru.

  Tesla je bio i genije i vizionar, a prevashodno prozorljiv.
  To je tako i ti ništa po tom pitanju nećeš moći da učiniš
  da bi tu činjenicu pobio.

 • Od kad smo na ti ?
  Znaci jos moram da izucavam formule o kreiranu univerzuma da bi stigao do onostranog ? Znaci ONAJ je lagao kad je rekao `podigni kamen i naci ces me` ? O moj boze , zasto si me ostavio ?

  Nego,ja vas podsecam na vas u nekim fazama.Rad sam znati kako opisujete te faze i kako ste ih nadisli .

 • @Zlatko Šćepanović

  Medijumstvo je pogrešan izraz.
  Sve uvide dobila sam širom otvorenih očiju.

  Samo su retki oni koji će vam reći da je to moguće i jedino preporučljivo.
  Samo u totalnoj svesnosti.I obavezno uz zahtev da se traži provid a ne privid ili ti iluzija.

  Na žalost informaciju kako se primljena informacija može transformisati-način za to
  kasno sam dobila.Mesec dana pred požare u Rusiji primila sam takvu sliku.
  Šteta što tad nisam znala kako se to može transformisati i poslati drugačija slika.
  Ali u tim trenutcima savestan čovek ne želi u to da poveruje, jer nije sto posto
  siguran u svoje sposobnosti i onda takvu sliku uma često automatski odbacuje.
  A da je teško nositi to kao balast jeste.Teško jeste , ali nije afektovalo na moj
  život koji se u svakodnevnim ispunjienjima mojih obaveza nije promenio.

 • @Vojsije

  drag si mi.
  Takvi su umovi čistiji i sadrže snagu da se baš sa ovim stvarima suoče na ispravan način.
  Okreni drugu stranu motke i shvatićeš da to uopšte nije motka.

 • @ Angel

  Bolje se molite da vam se zatvore astralni kanali ka onostranom. Iskidaće vas emotivno i pokupiti vašu energiju. Malo vam daju, puno uzmu entiteti koji vam pružaju uvide. Davno je u poukama kod pravoslavnih staraca opisano šta se dešava u medijumstvu, prozorljivosti i vizijama. Svesnost vam neće pomoći kada se suviše otvorite ka tome, jer će onda krenuti armija vizija koje su i lažne i istinite, i teške. Bolje se manite posla sa vragovima.

 • @Zlatko Šćepanović
  To je samo faza.
  Čovek sam sebe kreira.
  To je sledeća faza koja je u toku.
  Vidim da ste u toku.
  Ali mi imamo jednog poput Tesle
  baš ovde, na sreću njega ima i te kako
  ko da razume.

 • @ Angel

  Ne da nisam u toku, nego sam se iskopčao iz svih medija, ovakvih ili onakvih. Nemam ni znanja, ni saznanja, ni uvida, ni vizija, niti potreba za napredovanjem ili samokreacijom, uzdizanjem svesti ili uma. Imam samo jedno – veru. I to je sasvim dovoljno za ceo život.

 • Blago vama što možete da se iskopčate,
  što imate gde da se iskopčate,
  što ste završili sa svim obavezama
  prema drugima vama bliskim
  i što ste u stanju da se iskopčate.
  Samo ne zaboravite,
  da ste se iskopčali ne bi ste ostavljali
  ovakve tragove koje ostavljate
  drugima kao smernice šta treba
  da rade u životu.
  I još da dodam,
  to i liči na neke stare generacije
  koje će sve uraditi da osuđuju nove
  a da pri tom niti jedan argumentovan
  razlog ne daju s kojim bi se moglo raditi
  i postići to vaše stanje smirenja.
  Gubitak identiteta mladih ljudi na ovim
  prostorima uzrokovan je pređašnjim
  generacijama koje sad sebe sebično
  samoproklamuju asketama i isključuju
  se iz medija.Nemojte da mislite da se
  ne sećamo kako ste nas obrazovali i vaspitavali.
  A sada smo generacija koju treba takođe iskopčati.
  Po vama mi smo ti koji smo nesposobni ikoje
  treba baciti u vodu kao prve mačiće.
  Gadi mi se vaš egoizam pri kojem
  zaboravljate da ove nove generacije imaju
  mladenačko iskustvo kakvo vi nikada nećete
  imati jer ga niste imali kao mladi .
  Napravljene su rupe u identitetima.
  Svako sada može to da zloupotrebljava.
  Zato je upravo potrebno otkriti i stvarati
  metodologiju kako čovek gradi sam sebe.
  E pa dragi moj nikako mi nećete ovu stvar
  osporiti , jer upravo vaš gest isključenja
  i disciplinovanog zaobilaženja medija
  jeste gest kako sebe kreirate i način
  kako čuvate svoj identitet.
  Zar nije pomalo sebično sa vaše strane
  što druge pokušavate indirektno da
  osudite kao neadekvatne i na neki
  dogmatičan način se otuđe od ostatka
  sveta.Samo bih vam napomenula da ne postoji
  kubni centimetar vazduha na ovoj plaeti
  da ga nije udahnulo više desetina osoba.
  Na žalost u vašem isključenju upravo i vidin
  taj akt uzdizanja protiv kojeg se vi toliko borite.

 • P.S.

  Ovaj svet je trenutno u slojevima.
  Mnogo toga treba da se demistifikuje.
  Naročito zbog toga što se kroz vekove
  zloupotrebljavalo neznanje ljudi.
  Sada trenutno sa svih strana sveta
  pa i kod nas podiže se glas mladih
  ljudi koji propagiraju mir,propagiraju
  jednakost među raznolikostima,
  propagiraju razumevanje među ljudima,
  propagiraju ono što neminovno sledi,
  i svi imaju isti osećaj pripadnosti
  tom novom pokretu jer u dubini svoga
  srca osećaju to kao jedino ispravno.
  Takva nova liga ljudi na zemlji
  svakodnevno nosi težak balast
  ljudske zaostavštine prethodnih
  generacija koja predstavlja materijalistički
  pogled na svet,dok one generacije kojie su imale
  privilegiju da žive u vremenu u kom nisu
  osećale ugroženost sopstvenog identiteta,
  sada odlaze u asketizam i pokušavaju da se
  izvuku iz sopstvene odgovornosti.
  Da bar hoće da se izvuku pa ruku na srce,
  već iz prikrajka posmatraju šta se dešava
  i nemilosrdno čekaju na svaku i najmanju
  greškicu da osuđuju.To je dokaz da takve
  osobe nisu u stanju ni sebe da stave u stanje
  amnestije a kamo li druge, zaboravljajući
  da su i oni donešeni na ovaj svet na isti načina
  na koji su i doneli sledeće generacije.
  I svaki pokušaj da se međusobno poštovanje
  ljudi i njihovih prava na različitost distribuira
  kao jedina istina na ovoj planeti, čijim
  ćemo posredstvom izbeći sve dalje sukobe
  i polako izvršiti tranziciju u novi bolji svet,
  stare generacije miniraju zamenivši STARU DOGMU NOVOM.
  Ne zaboravimo da ne postoji DOGMA na ovoj planeti
  koja nije donela rat i masovna pogubljenja.
  Mi smo generacia koja to više ne želi
  i od toga joj je MUKA, zato svako
  ima pravo da sebe kreira , jer tada stavlja fokus
  na sebe a ne na druge.Svi su se ratovi vodili
  da bi se raširila nečija ideja kako treba da se živi.
  Mi smo generacija koja će istom merom
  poštovati i đubretara i nekog visokog funkcionera
  neke ustanove.Mi smo generacija koja će uvesti
  samopoštovanje preko gradnje sebe, a ne preko
  metode ucena zastrašivanja i primoravanja
  drugih da se odreknu sopstvenih vrednosti
  i prava na različitost.

 • @ Angel

  „Mače moje maleno“, moje lično isključenje sa medija i medijumstva, što je preporuka i vama, nema nikakve veze ni sa asketizmom, ni sa sukobom generacije, ni sa dogmama. Dao sam vam veoma praktičan savet – isključite se sa astralnih ravni i snovidjenja, štetiće vam. Isto tako, slušate li mnogo crnih hronika u novinama, internetu ili na TV-u, neće vam biti dobro. Ovo je gest moje dobre volje, pa ga vi shvatite kako hoćete, ali vam moram reći da nikakve veze nema sa vašim mladalačkim i revolucionarnim zanosom da stvarate bolji svet, barem ne u smislu da vas tim savetom sputavam. Naprotiv. Go ahead 🙂

 • Mislim da je pogrešno aktuelne probleme tumačiti generacijskim sukobom. Taj sukob, ako postoji, odnosi se na manje važna životna pitanja i to u sferi nadgradnje, a ne osnove. Svaka generacija ima svoj progresivni deo, radikalni, konzervativni, neupotrebljivi, kao i nepošteni i ekstremni.
  Svaki progresivni deo bilo koje generacije bez rezerve će težiti promenama i ne može se uopštiti generacijski cilj, jer pojedinci imaju različite startne osnove, različite ciljeve i sredstva za njihovo ostvarivanje.
  Mlada generacija će dokazati svoju zrelost i spremnost da promeni ovaj kriminalni poredak onog momenta kad bude prepoznala u svojim redovima svoje vršnjake čija je ideologija lični interes, i čiji će „revolucionarni“ zanos trajati do prve plaćene funkcije, kao i sposobnošću da se obračuna sa „mangupima“ u svojim redovima. Takvih su pune partije na vlasti, pogotovu DS i LDP.
  Svoju zrelost mlada generacija će pokazati ne samo uklanjanjem sa vlasti lopova i prevarana, nego i sa jasno definisanim pravcem u kom treba da se kreće ova država.
  I nemojte kriviti starije generacije za sistem obrazovanja. Postojeći je tekovina tranzicije i demokratije.
  U komentaru @Angela mnogo je srdžbe, besa, nezadovoljstva. Budi sigurna da to isto osećaju i prethodne generacije.

 • ‚‚Sada trenutno sa svih strana sveta
  pa i kod nas podiže se glas mladih
  ljudi koji propagiraju mir,propagiraju
  jednakost među raznolikostima,
  propagiraju razumevanje među ljudima‚‚

  Ovo isto su propagirali i hipici i mladi komunisti („Al doci ce nova mladost,doneti bolje dane….“ ) , ovo isto je propagirala mladost u svakoj generaciji i to su svi izdali kao sto cete i vi …

 • Vidim da bi mnogi želeli da vide neuspeh današnjeg pokreta da bi opravdali neuspeh prethodne generacije.
  Ali moraću da vam otkrijem jednu malu tajnu-u našim redovima postoji prilična raznolikost i šarenolikost.
  Kako po godinama, tako po intelektualnom statusu, da ne govorimnacionalnom i religijskom.
  Nikada u istoriji civilizacije nije postojala ta mogućnost dostupnosti informacijama koje razbijaju sve
  moguće tabue.U šumama Amazona njihovi nativni amerikanci koriste laptopove da bi se školovali iz
  ekologije i ostalih tehnologija, otišli su u google da bi dobili saradnju i dobili su je, pošumljavaju
  pluća sveta nesebično i ostali su da žive po svojim kulturološkim običajima.
  Ova revolucija neće pojesti svoju decu, duh pravde je posejan širom sveta i potrebni su nam svi
  čak i oni koji drže prst na okidaču , da bi jednoga dana kada to bude bilo potrebno uradili upravo
  suprotno, odložili oružje i sprečili .Zato nam i nisu potrebni ljudi koje ćemo nazivati
  autsajderima.Ova revolucija nosi duh amnestije za čitavo čovečanstvo, i tu stoji naša neminovnost.
  Tvrdokorni ste i uživate po strani da vidite naš neuspeh,ali imam jednu vest za vas-
  ova generacija to ne radi da bi se nekom dokazivala i ispoljavala moć, jer to je upravo ono
  protiv čega se i zalažemo, pa samim tim nećemo se koristiti zastarelim metodama.
  Koliko su zastarela vaša shvatanja vidi se po tome što nemate pojma o čemu se ovde
  radi niti ste se trudili da saznate nešto više.Uzimate ulogu posmatrača, no dobro to je
  vaše pravo na izbor.Sve zavere su izašle na videlo., ali te informacije nećete dobiti
  na tacni od strane vlasti , već ćete morati malo više da se otvorite i potrudite.
  Sve su revolucije nameštene, dovoljno sam vam rekla činjenicom da se za
  pokret “PEACE“ koristio runski simbol koji su izvrnuli naopačke da bi pedstavljao simbol
  smrti.Ali vi kao da namerno prenebegavate informaciju koja vam je iznesena-
  tako da mi dođe da se zapitam a u čiju korist vi ovde propagirate propast
  nečijih dobrih namera.
  Komunizam je isto nameštaljka, a to su svi trebali da se zapitaju onda kada su videli
  da se ne propagira pravo na različitost već – uniformisanost u smislu da nisi
  imao nikakva prava na različitost.Komunizam je jedna od najvećih zavera ovga sveta.
  Podjednako kao i Liberalizam.Sve što se dešavalo do sada imalo je teoriju zavere u pozadini.
  Ali i sama sam sebe iznenadila zadnjih meseci koliko je ljudi informisano o svim tim zaverama.
  Naravno i pored pokušaja da se energija SHIFT-a koja je pokrenuta ponovo zloupotrebi
  došlo je do neverovatne promene kod ljudi- sada je zaista teško svim tim ljudima koji su se
  informisali , ponovo podmetnuti kukavičje jaje – i to je doslovno tako.
  Doslovno se širi informacija koja će korigovati unapred preduprediti još jedan pokušaj
  zloupotrebe i manipulatorstva.Tako da bi mogli malo da spustite loptu spram svih tih
  ljudi širom planete , jer neki od njih ozbiljno stavljaju glavu u torbu samo da bi što bolje
  raširili informaciju.A da se nešto ozbiljno dešava i da su se neki ozbiljno preplašili za svoje
  fotelje mogli bi da vidite iz informacije da se u Americi mnogi Rokfeleri odriču više od
  polovine svog stečenog bogatstva u nadi da će uspeti da potkupe JAVNOST, međutim
  uveravam vas da nam je svima koji smo dovoljno informisani , svima odmah zazvučalo
  kao potkupljivanje i pokušaj korupcije.Ova revolucija je više specifična od svih ostalih
  zato što jedino oružje kojim se koristi jeste INFORMACIJA , nema imenovanja, nema onih koji
  će kupiti zasluge, nema onih kojima će se deliti medalje, jedina nagrada koju ovakvi ljudi očekuju
  jeste u Teslinom smislu-“Njihova je sadašnjost, a naša je budućnost“.Mi ovo zaista radimo
  samo zbog naše dece, zato imenovanje ne postoji .Sve što radimo je sprovođenje informacija,
  a na drugima je da sami provere ispravnost takve informacije, jer se uče da veruju svojoj
  duši i svome srcu proveravaju,Izneseni su osnovni principi kako se čovečanstvo manipulisalo više milenijuma.
  Ti se principi mogu uočiti u svakodnevnom životu, svako može naći način da proveri te principe.
  Danas više nego ikada ima mnogo osvešćenih ljudi koji prenose informacije.
  Ne postoji lična materijalna korist od takve vrste rada,ali zato postoji ogromna nada koja raste iz dana
  u dan .Oni koji su smislili način kako da manipulišu medijima, izmislili su jedno sredstvo koje će na kraju
  krajeva potpuno minirati njihov metod manipulacije a zove se internet.I ja sam kao i vi mesecima pre bila
  na ivici očaja, ali sam rešila da se posvetim istraživanju pre nego što potpuno odbacim bilo kakvu nadu
  da će biti bolje.Otkrila sam čitav jedan novi svet koji se iz dana u dan širi , mogu vam reći da sam prvih mesec dana
  mnogo plakala.Pokušavaju da brišu informacije koje ljudi postavljaju na internet, međutim sadašnji sistem
  interneta je doživeo toliku ekspanziju da je i njima nemoguće da prate sve kanale kojima se informacije distribuiraju,
  da su morali da izađu i javno prete.Čuli ste i vi u vestima kako danas mladi moraju da paze šta piskaraju po Facebook,
  jer će to jednog dana uticati na njihov ugled u društvu i na njihove karijere u budućnosti.Dragi moji , to nije bilo upućeno
  prosečnom tinejdžeru , već onima koji su iskoristili Facebook kao jednu od poslednjih mogućnosti da na svojim nalozima
  postavljaju video snimke , pošto im na Youtube i sa drugih servera redovno brišu i skidaju.
  Niste informisani, kao što nisam bila ni ja, ali ako razmislite da su ti snimci bili dostupni , i da su opet pronađeni kanali
  da se opet distribuiraju, to znači da su mnoge stranice obišle ceo svet.Ako sutradan potraže ponovo te iste i zaključe da ih
  je neko cenzurisao, sigurno je već pohranjena informacija da se odozgo dešava manipulacija.
  Tako da sumnjam da ova sadašnja revolucija uopšte može da bude imalo nalik svim prethodnim.

 • Ja ne propagiram propast vase dobre namere,niti je prizeljkujem.Naprotiv , ako pobedite bice bolje i nama , kako rekoste – autsajderima . Samo govorim iz licnog iskustva a i iz poznavanja istorije . Pre nekoliko komentara ste me optuzili da sam zarazen NEW AGE-om , ali ,koliko vidim , vi ste `zagrizli` jednu od modifikovanih verzija…
  `Bio sam siguran u sebe,kao svi koji se js nisu okusali`-tako nekako rece Mesa Selimovic.
  Ne pomaze ovom svetu nikakva revolucija , vec da se dovrsi evolucija…

 • @Aleksandar Zlatar

  Ne sasvim, zato što samo ukazuju na metode manipulacije,
  ali ne i na moguće mirno razrešenje situacije.

  @Vojsije

  Ili-“ nije tačno da niste uspeli, ali je verovatno tačno da ste pre vremena odustali“

  Mislim da je sasvim korektno:)))

  Ne brini se za evoluciju.Ako sam ja u stanju da predvidim i primim slike iz budućnosti,
  evolucija je tu mili moj.Ja sam običan čovek, a to mogu-drugim rečima svi mogu i svi će
  moći.O evoluciji se i radi , to je prvi korak ka mirnoj revoluciji.

 • @Angel
  Neozbiljno i nezrelo pristupate – ako je na sajtu (http://www.ivonazivkovic.net/) rezonski i argumentovano (po mom mišljenju) komentarisana većina neuralgičnih tema koje su srž globalne politike i manipulacije, što i sami priznajete, pa ne očekujete valjda da vam isti autor(i) i predloži način „mirnog razrešenja situacije“ u odnosima sa svetskim silama, multinacionalnim kompanijama, svetskim institucijama i drugima koji su oblikovali ovakvo stanje na planeti. Zar nije dovoljno za početak saznati bar deo tajni duboko sakrivenih od javnosti, a koje itekako utiču na svakodnevni život svih nas.
  U jednom momentu sam čak bio i prijatno iznenadjen da se dešava nešto medju mladjom populacijom što ima potencijal da stane na put „crnim oblacima“ koji nas svakim danom sve više zaklanjaju, medjutim ovakav pristup mi je promenio mišljenje.

 • Da , zašto da ne???
  Zbog čega očekujete pojavu mitskog bića
  koje će vam doneti to razrešenje.
  I primetno je na koji način lako gubite živce.
  Kada vam neko iznese informaciju koja
  daje jednu vrlo lošu sliku sadašnjosti,
  podrazumeva se da je stigla na pola puta.
  Mi moramo ići do kraja puta,
  jer ni u kuću se ne useljava ako nije stavljena
  pod krov.Lepo je to što ste naveli i slažem se
  sa vašim besom.Tako sam i ja reagovala
  često puta,ali daću vam jedan potpuno
  neočekivan odgovor .
  Zašto da ne očekujemo da drugi možda
  imaju rešenje???Vi morate shvatiti
  da će se promena desiti onog momenta
  kada broj ljudi koji imaju odgovor na to
  iz dubine svoje duše bude dostigao
  kritičnu masu.Ja ništa nisam negirala,
  već napomenula da je to samo deo posla.
  Ja bih volela da su postavljene informacije
  koje ukazuju na koji način deo ljudske
  populacije već radi na iznalaženju
  načina kako da se izvrši mirna tranzicija.
  Ni mi nismo uvučeni u sve ovo metodom
  haosa već jedne vrsne sistematizacije.
  Na tome danas rade probuđeni ljudi,
  upravo sam vam u par postova unazad
  naglasila da se koristimo jednom od
  metoda samog MATRIX-a da raširimo
  informaciju, tako da nam je u planu
  da upotrebimo već postojeće segmente
  starog sistema da ne bi došlo do
  nepotrebnog kolapsa, haosa i nus pojava
  zvanih kolateralnom štetom.Napišite
  pismo dotičnoj dami da ,kad je već uložila
  trud da prenese takve vrste informacija-
  na koji se sve način vrši manipulacija,
  neka se potrudi da pronađe informacije koje
  ukazuju na pomaljanje novog pokreta
  u kome su aktivni i vrlo obrazovani ljudi
  ne mislim samo na naučnike već i na ljude
  koji su studirali ekonomiju a imaju tu svest
  da se SVE MORA MENJATI.Ne govorim
  o dogmatičnim ljudima već prilično pragmatičnim,
  koje svakodnevno ruše sa servera, tako da je jako
  teško pronaći ih po google, dok se informacije o
  zloupotrebama sve češće mogu naći i namerno
  distribuirane da bi ljude što čvršće držale
  u stanju straha i očaja sa što većim nedostatkom
  vere i nade – pri tom ne mislim na one dogmatične
  pandane navedenim prirodnim ljudskim stanjima svesti.
  Lepo je rečeno da je na pola, i tako i mora biti-
  mora se postići dovoljna kritična masa koja će
  prekoračiti i tu drugu polovinu.A to dragi moj,
  i način na koji odmah skačete na svaku moju, a da se niste
  zamislili duboko šta sam htela reći, neka ostane vaše lično pravo
  na lično mišljenje.Ne može jedan čovek da stvori klimu preobražaja,
  ona se mora dogoditi u ko-kreaciji, a za svaku kreaciju je potrebna volja.
  A što se vi ne priključite toj mladeži , pa lepo preskočite vaše predrasude
  u vezi godina i godišta???Čini mi se da sam lepo rekla da ne postoje
  autsajderi u tom pokretu.Vi se ne morate čak ni mentalno priključiti,
  ova ko-kreacija se sve više širi.I u njoj jedinka koja je uključena,
  još uvek nije niti jedna promenila svoje mišljenje.
  Ja sam vam iznela činjenicu koja jeste takva,
  ništa ja tu nisam pogrešila.Samo sam htela da vam skrenem pažnju
  da je fokus stavljen na problem a ne i na njeogovo razrešenje.
  Znači lepo i jasno sam naznačila da nedostaje – nastavak,
  KOJEG IMA ALI NIJE TAMO IZNESEN.

 • Zašto se bavite mojim besom, živcima ili očekivanjima (mitskog bića ) – to bi verovatno trebale da budu neke slabosti ili loše osobine, koje mi zamagljuju um i ne dozvoljavaju da pravilno sagledam vaše načine i pravce delovanja? Ili je to odgovor na moju konstataciju da neozbiljno i nezrelo pristupate ozbiljnim pitanjima?
  U svemu što ste do sada napisali sve se svodi na širenje informacija i povezivanje što većeg broja ljudi – ali to je povezivanje oko problema – gde su rešenja, gde su metodi tranzicije i razrešenja? Gde su i na koji način ti aktivni i obrazovani ljudi koje pominjete prikazali svoje ideje? Rado ću preskočiti nepostojeće predrasude i priključiti se mladeži u naporima da ovaj svet bude bolji za sve.

 • Evo ovako da ne bi dolazilo do ovakvih verbalnih duela i smicalica koje savremena verbalna komunikacija
  može da donese i uzurpira naše dragoceno vreme i našu energiju koja nam je potrebnija za neke pametne
  stvari bićete ljubazni da me sačekate da za tačno mesec dana od današnjeg dana sakupim dovoljno informacija
  kako bi slika koja treba da predstavi tu ideju bila što kompletnija i koherentnija.
  Bićete blagovremeno obavešteni-postaviću link za blog tačno za mesec dana.
  Možda je tako i najbolje da onaj ko je skupljao informacije i stvorio sliku u glavi šta se dešava,
  i napravi tako nešto.Očogledno je da svoje vreme smatrate skupljim nego mi koji smo trenutno
  najzauzetiji.No ništa zato – ovo će mi pričiniti enormno zadovoljstvo.

  Pozdrav…do 08.10.2010.

 • Dodji profesore , dodaj malo magle da se u njoj lepo izgubimo , ova(j) Angel nudi da sami nesto konkretno uradimo … a mi , naravno , ne zelimo to – mi hocemo da nas Tesla spase …ABRAKA-DABRA…

 • to sto znaci sa onom stranom sveta. mislim da je to u stvari svoj um. samo treba biti iskren prema sebi i stvari da posmatras logicki. i mislim da je veoma bitno pravilno pricati u sebi. a ne aha, aee, mmm. sve ima objasnjenje sto i zasto. a svet nije mogao da nastane tek tako, ni prasak nit bilo sto. uvek cemo biti dio od necega. kao sto mi koristimo mjeru za jedinicu brojeve. e pa zamisli milijardu milijardi… mozes samo da dodajes cifre. nikad nema kraja… i td i td da smanjim pricu. sve ukazuje na to da je ovo neka inluzija, mi da se ne pomeramo u opste. nebi smo zivjeli. mi na taj nacin proizvodimo energiju i nastaje ziva sila. sve je moguce, samo treba smisliti kako! i oni madjionicarski trikovi.. kad ih znas. sve su to resenja otkrivanja nekih zamrsenih resenja. samo raditi figurativno. eto, to je neko moje misljenje. i price o vjerovanju i bogu. to su price koje su silom unete u glave nasim pra,pradjedovima. krstaski ratovi su sve tjerali da vjeruje u boga. ko se suprostavio, spaljen je na lomaci…. i td i td. da ne ulazim dublje u temu, daleko je kraj.

 • И на крају, можда је и сам Тесла имао одговор на твоје питање @centar. Ако нађеш мало времена и посветиш се Теслиној аутобиографији, која се лако ишчитава за само један дан, наћи ћеш одговор у 6. и последњем одломку (чланку, пошто је његова аутобиографија излазила у 6 наставака у америчком часопису „Electrical Experimenter“ 1919. године под називом „Моји изуми“). А, ево извучено, да се не мучиш:

  […] Непотпуно запажање је само облик незнања и одговорно је за многа болесна схватања и победе лудих идеја. Само свака десета особа не верује у телепатију и друге психичке манифестације, спиритуализам и комуникацију са мртвима и одбија да слуша намерне или ненамерне варалице…
  …Од када су ми највећи људи тога времена, водећи људи у науци, чија су имена бесмртна, рекли да сам обдарен необичним умом, усредсредио сам све своје умне способности на решавање великих проблема без обзира на жртве. Много година сам покушавао да решим енигму смрти и помно сам мотрио сваку врсту духовног упозорења. Али, само једном у току свога живота доживео сам нешто што је за мене тренутно оставило утисак натприродног. Било је то у време мајчине смрти. Био сам потпуно исцрпљен од бола и дугог бдења и једне ноћи су ме одвели у неку зграду, два блока од наше куће. Док сам тамо беспомоћно лежао, помислио сам да је моја мајка умрла, док сам ја био далеко од њене постеље, сигурно би ми послала неки знак. Два, три месеца пре тога био сам у Лондону са својим сада покојним пријатељем сер Виљемом Круксом (Sir William Croockes) у друштву у коме се расправљало о
  спиритуализму па сам био потпуно обузет тим мислима. Можда нисам обратио пажњу на остале, јер сам пажљиво слушао његове аргументе, пошто ме је то његово епохално дело о зрачењу, које сам читао као студент, подстакло да се посветим електротехници. Размишљао сам да су сада најповољније прилике за сагледавање енигме загробног живота, пошто је моја мајка била геније и нарочито ненадмашна у снажној интуицији. Целе ноћи сваки нерв у мозгу ми је био напет у ишчекивању, али ништа се није догодило до раног јутра, када сам заспао или се можда онесвестио и угледао облак са ликовима анђела чудесне лепоте и једног од њих како ме посматра са пуно љубави, а који постепено поприма изглед моје мајке. Привиђење је полако лебдело кроз собу и нестало, а мене је пробудила неописиво мила песма коју је певало много гласова. У том часу, био сам сигуран, не знам како, да је моја мајка умрла баш тада. И то је била истина. Нисам био у стању да појмим огромну тежину болног сазнања које сам унапред осетио и написао сам писмо сер Виљему Круксу док сам још био под тим утисцима и слабог здравља. Када сам се опоравио дуго сам тражио спољњи узрок овечудне појаве и на моје велико олакшање успео сам у томе, после много месеци
  безуспешних напора. Видео сам слику прослављеног уметника која представља једно од годишњих доба у облику облака са групом анђела који су, како се чинило заиста лебдели у ваздуху и то ме је снажно погодило. Све се то исто појавило у мом сну, осим привида моје мајке. Музика је допирала од хора из оближње цркве, у току ране ускршње службе, објашњавајући успешно све у сагласности са научним чињеницама.
  Догодило се то давно, и никада од тада нисам имао ни најмањи разлог да
  променим своје погледе у односу на психичке и духовне феномене, јер за то апсолутно
  није било никаквих основа. Вера у њих је природна последица интелектуалног развоја.
  Религиозне догме се више не прихватају у своме ортодоксном значењу, али сваки човек је склон да верује у неку врсту више силе. Сви морамо имати неки идеал који ће управљати нашим понашањем и који ће нас задовољити али није важно да ли је то вероисповест, уметност, наука или нешто друго, све док делује као нематеријална сила. За мирољубив опстанак човечанства у целини је битно да преовлада једно заједничко схватање. […]

Ostavite komentar