MATIČNI MLEČ

Kako kraljevski žele ili matični mleč utiče na rad unutrašnjih žlezda kao što su hipofiza i hipotalamus

 

Kraljevski žele za kraljeve – Matični mleč za imunitet

 

Matični mleč ili Kraljevski žele jedan je od najsavršenijih proizvoda prirode. Kao najsnažniji prirodni biostimulator i bioregenerator, dragoceno je sredstvo za očuvanje zdravlja i ubrzanje procesa izlečenja – adaptogen.

Biološka i nutriciona vrednost mleča pominju se i u najstarijim pisanim dokumentima nastalim pre 3000 do 5000 godina. Milenijumsko iskustvo o upotrebi mleča ukazuje da je reč o supstanci na granici između hrane i leka.

Uprkos odvajkada poznatog dejstva mleča na ljudski organizam on je dugo predstavljao privilegiju malobrojnih. Razloge za ovo treba tražiti kako u visokoj ceni i retkosti matičnog mleča, tako i u činjenici da nativni matični mleč svoja bioaktivna svojstva zadržava samo 48 sati od momenta sakupljanja iz košnica.

Zato su privilegiju da koriste matični mleč u aktivnom stanju osim pčelara imali samo kraljevi i bogati ljudi, zbog čega je i dobio naziv „Kraljevski žele“.

Izvor: www.revitaplus.com

Hipotalamus – naš moždani „termostat“ i hipofiza – njegova „produžena ruka“ ili „izvršna direktorka“ za naše najvažnije životne funkcije predstavljaju kralja i kraljicu. Matični mleč – kraljevski žele – je zaista adekvatna hrana za njih.

Primarne, fiziološke potrebe čoveka regulišu se pomoću „kraljevskog para“ u mozgu. Prvi deo para je hipotalamus, poznatiji kao moždani primopredajnik ili „termostat“. On je zadužen za osmatranje situacije u čovekovom okruženju i podešavanju unutrašnje biohemije i fiziologije tako da organizam najbolje odgovori na nju i prilagodi se. Kada hipotalamus odluči kako će da podesi vitalne funkcije, on te naredbe prosleđuje svojoj partnerki – kraljici svih žlezda, hipofizi.

Matični mleč u košnici

Matični mleč u košnici

Matični mleč – da mozak „donese prave odluke“

Zahvaljujući matičnom mleču i njegovom unosu, dolazi do brže regeneracije i detoksikacije (čišćenja organizma od toksina) i stimulisanja imuniteta, ali najveća korist od redovnog konzumiranja „kraljevskog želea“ je u tome što pomaže organizmu da ponovo preuzme kontrolu nad svojim najvažnijim funkcijama. Mleč to čini tako što pomaže hipotalamusu da „donosi pravilne odluke“, najkorisnije za organizam, i hipofizi da adekvatnim tempom stimuliše ili smiruje druge vitalne žlezde i organe i normalizuje lučenje hormona rasta, polnih hormona, insulina, glukagona, kortizola i adrenalina, kao i neurotransmitera – serotonina, dopamina i endorfina koji kontrolišu naše mentalno i duševno zdravlje, san i raspoloženje.

Ovo posebno dolazi do izražaja za vreme akutnog i hroničnog stresa kada se, usled prevelike aktivnosti hipotalamusa i hipofize non-stop uzbunjuju i drže u stanju pripravnosti štitasta žlezda, pankreas, srce, imunitet, jajnici i jetra. Posledice su nam dobro poznate: dijabetes, gojaznost, sterilitet, podložnost infekcijama. Zato redovno konzumiranje bilo kog oblika matičnog mleča dovodi do postepene normalizacije odgovora tela na stres i smanjenja količine stresnog hormona kotizola u organizmu. Tako se smanjuje pritisak i na vitalne organe i oni se brže oporavljaju – antistres efekat.

Ako je u pitanju poremećena funkcija pankreasa (dijabetes), metabolizma (gojaznost) ili srca i krvnih sudova (angina pektoris, hipertenzija, povišen šećer, holesterol i trigliceridi) matični mleč u obliku bez šećera je najbolji izbor, dok je u slučajevima većih krvavljenja, čira, gastritisa, neadekvatne ishrane, operativnih zahvata i anemija matični mleč sa gvoždjem najadekvatniji dodatak ishrani zbog prisustva dvovalentnog helatnog gvožđa koje utiče na brzo popravljanje krvne slike i nadoknadu gvožđa, bez ikakvih propratnih tegoba prilikom konzumiranja.

 

Bjanka Matić