Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Sweden bitter – Švedska grančica – Švedska gorčica

Schwedenbitter

 

SWEDEN BITTER – ŠVEDSKA GRANČICA – ŠVEDSKA GORČICA

Švedska tinktura i biljni eliksir Švedska grančica ili gorčica – eliksir zdravlja i dugovečnosti Švedenbiter

 

Zlatni veliki Šveden biter eliksir - Golden Grosse Schwedenbitter elixire
Zlatni veliki Šveden biter eliksir po formuli Paracelzusa

Švedenbiter. Švedska gorčica. Švedska tinktura. Švedska grančica. Švedski amaro. Sweden bitter. Schweden bitter. Sve različiti nazivi za jednu te istu tinkturu.

Decenijama već moja porodica koristi eliksir koji se kod nas zove Švedska grančica, mada je adekvatnij naziv Švedska gorčica, jer se radi o gorkom toniku, a zapravo najpoznatiji je internacionalni naziv Sweden Bitter. Recept za eliksir su po predanju pronašli nakon smrti poznatog švedskog lekara, rektora medicine dr. Samsta, u njegovim beleškama, to jest recepturu i opis delovanja na bolesti, i to se vodi kao „Stari rukopis“ koji dajemo na kraju teksta. Navodno je Dr. Samst stradao tako što je pao jašući konja i to u svojoj 104. godini života. Time se ističe snaga eliksira i njegovo dejstvo na zdravlje i dug život. Takođe, po predanju i njegovi roditelji i praroditelji su doživeli tako duboku starost zahvaljujući eliksiru koji je bio porodična tradicija. Tako se eliksir predstavlja savremenoj publici, što zvuči obećavajuće, ali razumna mera opreza treba postojati kod vas kada pristupate ovom preparatu.

Radi se o gorkom toniku, zapravo srednjovekovnoj formuli kombinacije lekovitog bilja i venecijanskog terijaka, (terijak – smesa eteričnih ulja, minerala i biljnog praha) receptura koju je popularisala nakon II Svetskog rata austrijska isceliteljka i travarka Marija Treben.  Tonik u sebi sadrži 24 ili čak i 34 razne lekovite biljke, zavisno od proizvodjača. Po mom rasudjivanju i znanju neke biljke su možda i suvišne u kombinaciji, ali mešavina je takva kakva je i daje rezultate, pa je ne treba menjati kao što je to uradio hrvatski proizvodjač Encian sa svojim proizvodom, po tvrdnji forumaša sa interneta.

U nastavku ću preneti tekst austrijske isceliteljke Marije Treben o lekovitim svojstvima Švedske grančice, mada vas upozoravam da budete zdravo sumnjičavi i skeptični oko zaključivanja o univerzalnosti delovanja eliksira. Sama Marija Treben je i promovisala Švedsku grančicu i stvorila joj svetsku popularnost. I nabrojala je dosta primera gde je Švedska grančica delovala, medjutim ne i slučajeve gde eliksir nije delovao. A toga je sigurno bilo i mi ne možemo proceniti da li je bilo više uspeha ili neuspeha, što je inače vrlo uočljivo u sferi alternativnog lečenja gde svi ističu uspehe a ne i neuspehe, pa se često ima utisak da se nudi svemogući preparat za sve bolesti i svakoga.

Mi u porodici cenimo eliksir i koristimo ga decenijama u najrazličitije svrhe, ali to radimo po potrebi, ne stalno. Slovenci koje prave jednu verziju Švedske grančice upozoravaju u opisu dejstva eliksira da se tonik pije 7 ili 14 dana pa da se pravi pauza od nedelju dve, iz zdravstvenih razloga, jer njihova verzija Šveden bitera podstiče rad debelog creva. Svaki preparat ma koliko bio dobar, suštinski ozbiljno utiče na vaš prirodni metabolizam i imunitet.

Medjutim, ima jedan preparat koji se može i treba piti stalno, tim pre što se pije mnogo manje nego obični Šveden biteri. To je preparat Golden Sweden Bitter koji je radjen po originalnoj formulaciji Paracelzusa. Uzima se 2 puta samo po 20 kapi i deluje kao elksir dugovečnosti. To je jedini preparat za koji znam da u sebi ima terijak, jasenak, tamjan, glinu, vino baš kao što je i u originalnoj formuli iz srednjeg veka, pa je samim tim sadržajniji, kvalitetniji i bolji od svega ostalog na tržištu

.

Navedimo naše iskustvo sa preparatom:

– ubrzava zarastanje rana i smanjivanje ožiljka

– podstiče apetit i rad creva – brzo se ogladni nakon uzimanja eliksira i ubrzava pražnjenje creva, što nekada zna da bude problematično ako ga često pijete u toku dana, jer imate više stolica, što vas iscrpljuje i gubite minerale

– snažan je diuretik, nakon konzumacije sledi vam toalet u svakom slučaju. Neki fanatični alternativci bi rekli da je to odlično jer vas detoxinira, medjutim to znači da može i da vam optereti bubrege ako ga često uzimate i istera kalijum iz organizma

– ubrzava metabolizam, deluje kao biostimulator untrašnjih organa. Obratite pažnju na to ako imate kancer, ciste ili visok krvni pritisak, jer može da pogorša stanje

– razredjuje krv i poboljšava prokrvljenost što može biti korisno kod reuma i slabe prokrvljenosti kapilara. Specifično stanje kod dužeg korišćenja Švedske grančice je da vam se svojstvo krvi menja, ona postaje svetlija i fluidinija. Na primer, kada se posečete, krv će vam zbog toga duže teći, zbog čega ne smete da pijete eliksir pre operacija, u trudnoći i ako ste hemofiličar. Krasta koja vam se stvori na rani je svetlo crvena, nije klasično braon boje, i glatka je, nije hrapava. Interesantno, zar ne?

– obloge od Švedske grančice greju i ubrzavaju oporavak upalnih ili udarenih mesta. Kod išijasa mnogo brže umiruje bol i leči upalu nerava od bilo koje farmaceutske kreme (izuzimam inekcije protiv bolova).

– kod upale grla, u početnoj fazi nekoliko kapi Švedske grančice na samo grlo vrlo često (ali ne baš i uvek, da se precizno razumemo) smiruje upalu.

– rešava vas zatvora, nekada i na spektakularan način, tako da budite oprezni oko porcije eliksira koji uzimate, zna da vas iznenadi više nego sok od šljiva.

Kao posledica i svojstvo eliksira da svojom gorčinom tonizira unutrašnje organe i da razredjuje krv, sigurno je da može pomoći mnogima u različitim vidovima bolesti, pa i ponekad da napravi čudo. Mišljenja smo da eliksir ne treba piti stalno, jer kao što rekoh svojim diuretičnim svojstvima izbacuje pored otrova iz vašeg organizma i gomilu potrebnih supstanci i minerala, što može dovesti do slabosti organizma i nekih organa, pa u tom smislu valja biti oprezan.

Takodje, u svakom slučaju pre unutrašnje upotrebe Švedske grančice se treba obavezno posavetovati sa lekarom, da ne bi sebi naneli nepopravljivu zdravstvenu štetu. Švedska grančica svakako nije za decu, trudnice i doilje, za bubrežne bolesnike, za bolesnike sa problemima jetre, hemofiličare, itd.

Na tržištu postoji mnogo proizvodjača Sweden bittera. Odmah da kažemo jasno i glasno da tražite gotov eliksir ili čajnu mešavinu Švedske grenčice, koji proizvode slovenci i Mariborske lekarne. Možete uzeti i čajnu mešavinu pa sami napraviti, ali znajte da je mnogo lošijeg ukusa nego gotov proizvod. Izbegavajte Pervivo Sweden Bitter jer po nama nema veze sa originalnim eliksirom, ni po izgledu, ukusu a ni po dejstvu, već predstavlja blagu rakiju travaricu. Izbegavajte i domaće srpske Grančice, kao i neke austrijske, jer ukusom i gorčinom ne deluju ubedljivo. S obzirom da smo probali razne varijante, jer nekada nije bilo da se kupi slovenačka verzija, nalazili smo ponekad dobre madjarske i nemačke varijante. Kada probate slovence, lako će vam biti da ocenite kvalitet ostalih proizvodjača kojih ima dosta, jer je eliksir popularan širom sveta.

Zlatko Šćepanović

. . .

Švedska gorčica ili tinktura – ispovest Marije Treben iz knjige „Božija apoteka“

Maria Treben slika Švedska tinktura Sweden bitter Švedska grančica Švedska gorčica
Maria Treben

Zvuči kao bajka, ali sve se to zaista dogodilo. Kao mlada devojka, teško bolesna sam došla u blizinu Lembaha u Mihlvirtel. Iz nemačko – studentskog područja bila sam proterana, pa sam u nekom bavarskom logoru obolela od trbušnog tifusa, zbog trovanja mesom. Toj bolesti pridružule su se još žutica i zatvor creva. Više od pola godine provela sam u bolnici. Kad sam s detetom i majkom došla kod supruga u Austriju, bila sam u vrlo lošem zdravstvenom stanju. U noći su se javili bolovi koji su mi kao mačem probadali telo. U tim trenucima nisam mogla da sedim, ležim ili stojim. Ujedno su započeli i grčevi sa povraćanjem i prolivom. Bila sam nemoćna gomila čovečjeg mesa i kostiju. Lekar je u tome prepoznao posledice tifusa, koje se često mogu osećati godinama.

Jednog dana mi je jedna žena donela teglu s nekakvom tamnosmeđom, izrazito mirisnom tečnošću. Saznala je za moju bolest i htela je da mi pomogne. Rekla je da je to švedska mešavine bilja, koja je i njoj pomogla kod teške bolesti. Sa sobom je donela prepis nekog ’’Starog rukopisa’’, u kojem je u 46 tačaka bilo objašnjeno kako te kapljice ozdrave svaku bolest, navodeći kako je recept pronađen u ostavštini nekog slavnog švedskog lekara. Svi članovi porodice, kako je pisano, doživeli su neuobičajeno duboku starost. Švedska grenčica bi po navodima u receptu, iz 43. tačke ozdravila čak ’’zarazne čireve i izrasline koji se nalaze i u vratu’’.

Kapljice sam u prvi mah pospremila u kućnu apoteku. Jednostavno nisam verovala da bi mi te skromne kapljice mogle vratiti zdravlje kad mi ni lekari nisu mogli pomoći. Uskoro sam dobila bolju pouku. Toga trenutka sam sedela pored ogromne korpe prezrelih krušaka, koje je što pre trebalo upotrebiti, kad je ponovo počeo napad. Upozorili su me da se kapljice slobodno koriste za spoljnu i unutrašnju upotrebu , zato sam bez puno razmišljanja napravila oblog od vate, namočila ga kapljicama grenčice i zavila u najlon kesicu. Položila sam je na stomak i pričvrstila je pojasom za čarape i vratila se poslu. Neopisivo dobar i topao osećaj je prožeo moje telo i iznenada mi je bilo kao kada bi neko jednim pokretom ruke potegao svu bol iz mog tela. Verujte mi, samo s tom oblogom koju sam nosila pod pojasom za čarape, nestale su sve zdravstvene teškoće iz proteklih meseci. Bolest je isčezla i napad se više nikad nije ponovio.

Našeg, tada šestogodišnjeg sina, napao je vučjak i teško ga je ranio po obrazu. Otekline tamno crvenih ogrebotina su kasnije pokrile njegov obraz od nosa prema gore. U ’’Starom rukopisu’’ pod tačkom 33 čitamo da nestaju sve ogrebotine i otvorene rane, čak i starije ako ih natopimo grenčicom do 40 puta. Dakle, ogrebotine na licu našeg sina natapali smo svako veče pre spavanja. Uskoro su bez traga nestale, kao i one koje su dosezale duboko u nos. S tim iskustvima sam 1953. godine došla u Griskirhen. Pri poseti jednog seoskog imanja, upoznala sam mladu seljanku, majku dvoje male dečice. Bila sam u staji usred muže. Umesto pozdrava, rekla je : ’’ Ako me postaviš pred zid, dozvoli ću ti da me ustreliš.’’ Već nekoliko sedmica imala je nesnošljivu glavobolju, i zbog bojazni lekara da se radi o tumoru u glavi, trebala je da ide u Linc na rentgen. Još iste večeri sam joj poslala svog sina sa teglom švedske grenčice, da bi s oblogom, bar preko noći, nestala glavobolja. Kako sam bila iznenađena kad se sledeći dan već u sedam ujutru ispred naših vrata pojavio seljanin. ’’Šta si to poslala mojoj ženi?’’ Kad je natopljenu vatu položila na glavu, već kroz dva minuta je glavobolja prestala. Ujutro su joj iz nosa izašla dva kao prst debela sivo smeđa čepa, koje je iskašljala. Bilo je to staro oboljenje čeonih udubina, koje je bilo odstranjeno samo jednim oblogom. Ta seljanka i dan danas poseže za švedskom grenčicom. Pre godinu – dve, takođe je oblogom pomogla svojoj kćeri, koja je imala tešku upalu pluća, a kapljice su uvek u rezervi u porodičnoj apoteci.

Neka je žena više meseci trpela zbog bolnog gnojenja u čeonoj udubini. Disanje kroz nos nije bilo moguće, a uz to je imala i nesnosnu glavobolju. Jaki antibiotici i zračenje nisu joj pomagali. Tada je preko noći stavila obloge sa švedskom grenčicom na nos, čelo i oči. Već posle prve upotrebe osetila je olakšanje. Nakon tri noći, upotrebljavajući obloge, disajni putevi su bili prohodni, a kroz nos su izašli veliki gnojni čepovi.

Iz viđenja sam poznavala mladu ženu koja je po rođenju svojeg šestog deteta bila senka nekadašnje žene. Pozdravila sam je i saznala da sada ništa više ne može da jede. Svu decu je morala da pošalje na čuvanje van kuće. Savetovla sam joj švedsku mešavinu bilja. Približno tri nedelje kasnije, ponovo sam je srela, ali sada kao zdravu, svežu ženu. Kapljice su napravile čudo. Sada je s apetitom sve jela i deca su ponovo bila u svom domu. ’’Bilo je kao kada bi iz mene iskočila neka životinja.’’ rekla je i nastavila da je njena majka ležala u bolinici s jako otečenom nogom, a već dugo vremena unatrag upotrebljavala štap. 75 inekcija nije donelo uspeh. Majci je poslala rukopis i savetovala joj švedsku grenčicu koja je i ovaj put brzo delovala. Noga je ponovo bila normalna, a štap suvišan.

Jednog dana sam primila pismo u kojem me poznanica moli da se s dušom zauzmem za njenu nećaku, koje je tada bila na lečenju u Galspaku. Kada je mlada žena prvi put došla kod mene, jako sam se uplašila. Iz automobila su je digli, dali su joj dva pomoćna štapa, pogrbljenom telu je uprkos pomoći trebalo više od petnaest minuta do moga stana na prvom spratu. Članci na obe noge su bili deformisani, prsti na rukama zgrčeni i nesposobni za držanje bilo čega. Kod hodanja je vukla noge za sobom, dok se gornji deo tela s trzajima bacao napred. Stajala sam na vratima stana, obe ruke sam pritisnula na srcu i nisam mogla reći ništa drugo osim: ’’Mlada gospođo, kako ste nakopali taku tešku bolest?’’ ’’Preko noći, nakon četvrtog porođaja’’ rekla je. Dakle iznenada, tako reći preko noći, ta žena je ostala pogurena da leži u krevetu. U Nemačkoj su je slali od lekara do lekara. Niko joj nije mogao pomoći. Već četiri puta je dolazila kod dr. Zejlisa, koji je morao reći da joj može samo ublažiti stanje, ali pomoći ne. Kada sam videla kako je s spoljnim stranama zgrčenih ruku uhvatila šoljicu kafe, srce mi se steglo. Savetovala sam joj švedsku grenčicu, koja se tada u Nemačkoj mogla dobiti pod imenom CRANCAMPO. Danas u mnogim apotekama i drogerijama možete dobiti po navedenom receptu napravljenu grenčicu. Mog saveta se prihvatila kao utopljenik slamnate biljke. To je bilo u februaru 1964. godine.

U septembar iste godine, mlada gospođa me je nazvala iz Galspaka da dođem po nju na autobusku stanicu u Griskirhenu. U prvom trenutku nisam znala što da mislim, kasnije sam bila beskrajno iznenađena kada je iz autobusa izašla mlada nasmešena žena pomažući se samo jednim štapom. Ukočenost i zgrčenost su nestali, kao i veći deo deformacija na nogama. Samo je još na levoj nozi imala otečeno koleno i članak. I to je do 3.avgusta godinu kasnije potpuno nestalo. Tada je zadnji put došla u Galspak, bez pomoći štapova i potpuno zdrava. Kod rođenja četvrtog deteta su bubrezi tako stradali da je to preko noći prouzrokovalo teške deformacije. Svaki dan je tri puta dnevno u mlaku vodu stavila jednu kašiku švedske grenčice i to je pila po gutljaj pre i posle jela. Iako je bilo namočeno u žitnoj rakiji, bubrezi su podneli alkohol.

Golden Sweden bitter 1200 x 628

Navela bih i druga iskustva o neverovatnoj delotvornosti švedske grenčice.

Od svoje sestre koja je živela u Nemačkoj saznala sam da je neka poznanica već skoro petnaest godina u invalidskim kolicima. Ta žena je za vreme rata živela u Pragu i godine 1945. ju je zadesila sudbina, na hiljade Nemaca – morala je da se skloni u podrumu kuće. Tamo je ostala više sedmica bez slame ili bilo koje druge podloge. Kasnije je sa svojim mužem došla u Lajpcig. Uskoro su se pojavile vrlo teške deformacije članaka. Na kraju joj je preostao život u invalidskim kolicima. O njenoj sudbini sam saznala tek kada joj je iznenada umro suprug, ostavivši smilovanja vrednu ženu samu, a sirotica skrhana je morala da napusti stan i preseliti se u nameštenu sobu.

U ono vreme nije bilo dozvoljeno slanje lekovitog bilja ili lekovima sličnih stvari iz Austrije u tadašnju istočnu Nemačku. Zato sam morala svaki drugi mesec slati švedsku mešavinu bilja iz pograničnog bavarskog kraja u Lajpcig. Uskoro sam dobila poverljiva pisma. Bolesnica je svaki dan tri puta uzela po jednu kašiku grenčice razređene u malo vode, razdeljenu u dva dela: polovinu pre jela i polovinu posle jela. Postupno su se deformacije smanjile i članci su postali bolje pokretni. Molile smo obe, ona u Lajpcigu, ja u Griskirhenu. Kroz 9 meseci je toliko ojačala da je nakon 51 godine invalidskih kolica, prvi put mogla otići iz svog prebivališta. Bilo joj je sve bolje. Opet je mogla sama da pere prozore i radi svakodnevne poslove, koje su joj do tada radili dobri ljudi. Kako je jaka bila njena vera u Boga, iako je bila teško bolesna, govori i ovaj događaj: drvo lipe pred njenim prozorom je za vreme bolesti postalo njena radost života. Zelenilo drveća, cvetanje, požutelost lišća i veselo skakanje ptica među ogolelim krošnjama u zimskim mesecima, bili su za nju veliki izvor veselja. Svaki dan je zahvaljivala Bogu za tu milost.

Jednom smo se kupali na jezeru Ofens. Za sedenje na obali upotrebljavali smo kockasti panj. Jednog dana taj panj je bio naslonjen na ogradi za stoku. U neposrednoj blizini odložila sam torbu za kupanje. Kada smo se spremali kući, napola nagnuta nad torbom sam spremala kupaće potrepštine. Iznenada me je pogodilo kao munja iz vedrog neba. Teški panj je pao tačno na moju nogu. Od kolena na niže nastale su dve tamno plavo crvene, kao pesnica velike otekline. Odneli su me do vozila i kasnije u sobu. Moj suprug je hteo da pozove lekara iz područja Ebens, ali sam ga ja zamolila da mi napravi oblog od mešavine švedskog bilja. Kroz približno pola sata već sam sama mogla ići stepenicama u trpezariju, a sledećeg dana noga je bila glatka kao pre nesreće. Nije se mogao videti ni najmanji krvavi podliv, a otekline velike kao pesnice su nestale.

Još jedna nezgoda se dogodila u Ofensu. Četvorogodišnju devojčicu je za vreme kupanja u nadlakticu ubo stršljen. Ruka je jako otekla. Uzela sam švedsku grenčicu. Pre nego što su se roditelji i dete obukli, ja sam donela oblog. Krenuli smo prema autu, a ja sam oblog od vate stavila na otečeno mesto. Kada smo stigli do auta, približno nakon tri minute hodanja, oteklina se smanjila. Lekarska pomoć nije bila potrebna.

Prilikom branja malina u palac me je ubola neka otrovna buba. Palac mi je preko noći otekao da je izgledao kao safalada. Žena koja se zatekla pokraj mene panično je rekla: ’’Odmah morate u bolnicu, takva infekcija može da pruzrokuje smrt.’’ Preko noći sam na palac stavila vatu natopljenu švedskom grenčicom i ujutro je palac bio kao i pre uboda.

Jednom sam imala nezgodu u praonici. To je bilo još u vreme kada je mašina za pranje rublja prala, a nije ispirala. Dosta izgužvane komade rublja bilo je potrebno drvenim kleštima izvući iz vode. Po običaju sam to uradila sama sa jakim trzajem. Klešta su mi iskliznula i sa svom snagom me pogodila u desno oko. Omamljena od bola i napola slepa, doteturala sam se na prvi sprat. Tek što sam stavila mokru oblogu sa švedskom grenčicom na oko, u trenutku su bolovi počeli prestajati. Kroz nekoliko trenutaka sam se pogledala u ogledalo. Mesto oko oka, od gore prema dole, bilo je podliveno krvlju. Natoplenu vatu, zaštićenu s plastičnom kesicom, pričvrstila sam povezom na oko. Tako povezana, četvrt sata kasnije sam ponovo otišla u praonicu. Nekoliko sledećih dana sam preko noći stavljala obloge za svaku sigurnost.

Kao i svake godine bila sam na lečenju po Kneipovoj metodi u toplicama Mihlakena. Glavna sestra je u moju sobu dovela od bola zgrčenu ženu. Trpela je jake žučne napade i od mene je htela savet. Nikakvi lekovi, kao što je pričala, nisu joj pomagali a lekar joj je savetovao operaciju. Zamolila sam je da se skine i u okolini žuči položila oblog od švedske mešavine bilja (kod takvih obloga kožu moramo pre namazati svinjskom mašću ili mašću od cvetova lekovitog nevena, jer inače alkohol previše isuši kožu). Na bolno mesto stavimo navlaženu, dobro isceđenu vatu, preko nje suvu vatu i plastičnu foliju kao toplotnu zaštitu i to sve pričvrstimo povezom – krpom, zavojem. Kada oblog odstranimo, kožu napuderišemo da sprečimo crvenilo ili svrab. U trenutku kada sam ženi htela oblog pričvrstiti pojasom za čarape, uspravila se s uzvikom: ’’Sada me više ne boli.’’ U najkraćem mogućem vremenu bila je oslobođena svih teškoća. Uz obloge je kasnije upotrebljavala i kapljice, tri puta dnevno jednu čajnu kašičicu u malo vode ili biljnom čaju. Nikada više nije osetila žučne napade.

Već nekoliko godina brinula sam se za usamljenu ženu. Naše sporazumevanje bilo je otežano zbog njene nagluvosti. U ’’Starom rukopisu’’ piše: ’’Vrate takođe i izgubljeni sluh.’’ Zbor toga je morala na moj zahtev poslušno da vlaži slušni kanal švedskom grenčicom. S kapljicama grenčice namočenim kažiprstom je natopila slušni kanal. I u tom primeru je potrebno u uho staviti malo ulja da sprečimo svrab. Žena je usput ovlažila i mesto oko uha, oko očiju po slepoočnicama i čelo. Iznenađujuće je ponovo dobro čula i istovremeno dobila mlado, sveže lice. Kad je kod silaska iz autobusa na nju naleteo automobil, licem je udarila u zemlju, a švedsko bilje je ponovo pomoglo izlečiti oštećeno tamno-plavo-crveno lice. Prvog februara proslavila je 89. rođendan. Sada ponovo čuje i možemo da se dobro sporazumevamo. Često mi poručuju ljudi, koji su slušali moja predavanja, da su posle upotrebe švedske grenčice slobodno odložili slušni aparat i ponovo dobro čuli. Kapljice dakle pomažu i kod nagluvosti i svugde gde osećamo spoljne ili unutrašnje bolove. Dobra prokrvljenost, koju prouzrokuju kapljice iz bolnih mesta vrlo brzo odstrani bolove. Zato je preporučljivo da se i padavičarima na potiljak stavljaju obloge. Uzrok za te napade je u većini slučajeva daleko u prošlosti; možda kod pada na glavu ili u šoku u dečjoj sobi.

Na predavanju u Galspaku prišao mi je mladi muškarac koji je preživeo tešku saobraćajnu nesreću – dvostruki prelom moždanog dna. Nakon isceljenja rane, svaki dan su se pojavljivali napadi padavice. Savetovala sam mu da na potiljak stavlja obloge od švedske grenčice i da svaki dan popije četiri šoljice čaja od koprive sa po dve kašike švedske grenčice. Kod jakih napada padavice je važno da se, uz obloge na potiljku, pije i čaj od koprive. Nekoliko meseci kasnije, prolazio je kraj ograde moje kuće i rekao mi da su napadi padavice prestali.

Upala moždane opne, povrede glave zbog udarca ili pada, mucanje i teškoće u govoru, mogu se uspešno lečiti s oblozima od švedske grenčice, stavljajući ih na potiljak. I kod upala polipa su ti oblozi uspešni. Ne treba ponavljati da se kod svih teških bolesti pre svega treba da se ode kod lekara. Kako sam shvatila iz pisama, oblozi od mešavine švedskog bilja su po mojem savetovanju, uspešno delovali na oči – pri ’’ODSTUPANJU MREŽNICE, KRVARENJU MREŽNICE i kod POROZNE MREŽNICE’’. Svi ti ljudi su bili blizu oslepljenju. Oblozi se polažu na zatvorene oči jedan sat dnevno. Ne smemo zaboraviti, da i kod zdravih, pre svega prenapregnutih očiju, oblozi deluju preventivno. Uz navedeno, ujutru i naveče namažemo očne kapke švedskom grenčicom, i pomažući se kažiprstom grenčicu dovodimo do očnih uglova. Na taj način dobar vid možemo sačuvati do duboke starosti.

Zdravlje iz Bozije apoteke - Marija Treben
Zdravlje iz Bozije apoteke – Marija Treben

Zbog svoje svestrane korisnosti za naše zdravlje, švedska grančica ne bi smela faliti ni u jednoj kućnoj apoteci. Ne samo to da bi je morali imati u teglicama uvek pri ruci, već i na putovanjima bi morala biti naša pratilja. Više puta se razočaramo hranom van našeg doma i potrebno nam je nešto za aktiviranje rada želuca i žuči. Ili se osećamo oslabljeni i omamljeni – tu je švedska grenčica, pravi eliksir. Uzmemo malu količinu švedske grenčice razređenu s malo vode, namažemo slepoočnice, čelo, delove oko očiju, iza ušiju i odmah ćemo osetiti osvežavajući učinak u celome telu.

Ako se iznenada pojavi osećaj sa svim propratnim pojavama, kao što su umor, iscrpljenost, pritisak u delu čela i želuca, trebalo bi da pritisnemo na nos komadić vate namočen u švedsku grenčicu i pri tome duboko dišemo. Odmah ćete osetiti olakšanje u okolini čela i nosa. Ako je prehlada napredovala i napadnute su bronhije, udišemo kapljice sa otvorenim ustima. I tako ćete osetiti brzo olakšanje. Kada vlada grip, dnevno uzmemo jednu kafenu kašičicu, ponekad možda jednu kašiku kapljice sa malo vode i tako ćemo se svakako zaštiti od gripa. Bilo gde osetimo bolove, švedsko bilje pomaže svuda: unutrašnjom upotrebom, spoljnim mazanjem ili oblogama.

Pre nekoliko godina imala sam bubrežne napade. Lekar je za vreme rada izašao iz svoje ordinacije. U međuvremenu sam sama položila oblog od švedske grenčice u blizini bubrega i dok je došao lekar, bolovi su prestali. Bilo mi je neugodno, jer sam nepotrebno utrošila njegovo dragoceno vreme. A on je hteo da zna kako je napad tako iznenada prestao. Kad je čuo da je pomogao oblog, rekao je: ’’Odlično, tu bi inekcija bila nepotrebna.’’ Dakako, on je i sam bio zagovornik švedskog bilja. Kad bih i došla u njegovu ordinaciju, čula bih samo: ’’Tebi neću ništa prepisati jer imaš svoje švedsko bilje.’’ Objasnio mi je i mnoga druga lekovita bilja i njihovo značenje. Jednom je kod mene došla stara žena, koja je godinama hodala uz štap zbog gihta (upala zglobova) i reume sva je bila povijena, nikakva medicina joj nije pomogla i bila je na rubu živčanog sloma. Tri puta dnevno je popila kafenu kašičicu švedske grenčice u čaju od koprive i nakon tri sedmice sam čula da već hoda bez štapa.

Poznato je da za ’’Sliječnicu’’ ima više pogreba. Jedna članica iz crkvenog pevačkog zbora se je u to vreme povredila na klizanju. Pošto nas je u zboru bilo malo, jako nam je falila. Kada sam se vraćala iz crkve, srela sam je u gradu. Zbog nepokretnog kolena nije mogla da se popne strmim stepenicama na hor. Malo kasnije sam navratila kod nje sa svojom opremom za obloge. Kao žena lekara, moje pripreme je gledala sa nepoverenjem koje je nestalo kad je već nakon nekoliko trenutaka mogla bez napora da savije koleno i sledeći dan je takođe bez napora savladala stepenice do crkvenog hora. Nažalost, falila je još jedna pevačica, koja je na klizanju uganula članak. Saznali smo da se već nalazi na lečenju u bolnici. Poznanica, koju sam izlečila zamolila me je da pomognem i kod tog uganuća. Zbog bolničkog lečenja to nisam želela da uradim, ali kako ne bi ostala sama u crkvenom zboru, konačno sam odlučila da pomognem. Povređena je ležala s jako natečenim člankom na kauču. U bolnici su joj savetovali samo da drži podignutu nogu. Osećala je jake bolove. Oblog od švedske grenčice je skoro u trenutku doneo olakšanje. Sledećeg dana je došla na hor, iako je na ulicama bila jaka poledica. Bolovi su nestali, otekli članak je bio normalan a naš rekvijem je bio spašen.

Za vreme posete mestu Mihlvirtelu, u gostionici sam kod susednog stola opazila muškarca koji se svijao od bolova. Takve napade je imao više puta a lekovi mu nisu pomagali. Uzela sam svoje kapljice, izlila jednu kašiku grenčice u malo mlake vode i dala mu da popije. Dok je ispijao iz čaše, na njegovo lice se vraćala boja i uskoro je osetio da su bolovi popustili. Kroz pola godine ponovo sam boravila u tom kraju. Slučaj sam skoro zaboravila i tek me je na njega potsetio jedan gospodin, neizmerno mi zahvaljujući. Na očigled se je podmladio za nekoliko godina… Koristio je švedsku grenčicu u kapljicama i upotrebljavao obloge. Sve teškoće zbog trbušne slinavke i akutnog gastritrisa (upala želudačne sluznice) su nestale. Pored toga što izleče slinavku, kapljice preporučujemo i bolesnicima od šećerne bolesti. Takođe nestaju mladeži, bradavice i pege, nestaju i jagodasti mladeži i lojne bradavice, ako ih više puta namočimo kapljicama, čak što više s švedskom grenčicom možemo lečiti kurje oči i hemoroide. Nestaje šum i zvonjenje u ušima, ako u njih uložimo komadić vate natopljen kapljicama. Kapljice osvežavaju pamćenje, ako s njima namažemo teme na glavi, pročišćavaju krv i pospešuju krvotok, leče kolike i slabu probavu, glavobolje, sva dugotrajna oboljenja želuca i teškoće s žuči, oboljenja jetre i bubrega (takođe, ako je zabranjeno uživanje alkohola). Kod tromboze i upale vena namažemo za debljinu noža mast od nevena i preko toga stavimo obloge od švedske grenčice. Po ozdravljenju, zbog bolje prokrvljenosti, radimo kupke za noge od koprive. Kapljice ozdravljuju lenjost creva, nesvestice, čak oduzetost. Kod svih bolesti su dragocena pomoć. Pomažu čak kod oboljenja od raka. Kod akutnih bolova uzmemo kašiku kapljica s malo vode ili biljnog čaja. Ako tri puta dnevno, ujutro, u podne i uveče popijemo kafenu kašičicu kapljica s malo vode ili biljnog čaja, očuva ćemo zdravlje i stvaralaštvo do duboke starosti. Zbog toga što ih bez izuzetaka koristimo kod svih vrsta oboljenja, slobodno možemo govoriti o ponovnom uspostavljanju ili održavanju čovekovog zdravlja. Obnavljaju životni duh i jačaju životnu snagu, koja nam u današnje vreme itekako treba. Očuvajte svoje zdravlje tim čudotvornim eliksirom, očuvajte radni elan, radost do vašeg radnog zanimanja, do svoje porodice i ostalih ljudi.

Prilikom posete nekom seoskom imanju saznala sam da bi dvanaestogodišnji vlasnikov sin trebao da ide na operaciju uha. Iza bubnjača se zbog upale, stvorila gnojno žarište. Bila sam protiv operacije, jer je u sličnim primerima ponekad došlo i do gubljenja sluha. Komadić vate natopljen švedskom grenčicom smo mladiću ugurali u uho. Tako smo iz uha svaki dan izvadili toliko gnoja da su bolovi uskoro prestali i operacija nije bila potrebna.

Kod neizlečivog raka na crevima, radilo se o mladoj majci petoro dece – lekar joj je predvideo samo još nekoliko dana života. Savetovala sam joj obloge u blizini creva ujedno i čaj od podanaka iđirota (mirišljivi šaš), koji napravimo preko noći (šoljica hladne vode, poravnana kafena kašičica podanka mirišljevog šaša), procedimo i popijemo po jedan gutljaj pre i posle jela. Savetovala sam joj i čaj za pročišćavanje krvi: neven, stolisnik i koprive pomešamo u jednakim delovima; kroz dan u gutljajima popijemo bar dve litre tog čaja. Danas je ženi toliko dobro da se nadamo potpunom ozdravljenju.

Neka žena iz Hejilborna (Nemačka) piše: Moj četrdesetjednogodišnji nećak mi je pre približno deset meseci pisao iz Sakrementa u Kaliforniji, da svaki dan krvari iz creva i da je lekarska dijagnoza sigurna: rak na crevima. Zbog toga bi bio potreban izlaz blata sa strane. Odmah sam mu poslala Vašu knjigu ’’Božja apoteka’’, švedsku grenčicu, podanke mirišljavog šaša i druga bilja kao što su neven i kopriva. Poslušao je savete iz Vaše knjige. Nakon jedne godine je moj nećak mogao normalno raditi. Jaka krvarenja iz creva su prestala četvrti dan nakon što je počeo uzimati navedeno bilje. Takođe umor i mršavljenje su polagano nestali.

Jednog 52-godišnjeg muškarca su već deset godina lečili od srčane astme. Dnevno je trošio po osam tableta, već više od deset godina je mogao da spava samo sedeći, kod svakog koraka je morao ruke da podigne visoko u vazduh da dođe do daha pri čemu je hroptao. Zaključila sam da teškoće prilikom disanja ne izviru zbog srca, već od jetre. Muškarcu sam iznad jetre položila oblog od švedskog bilja. Svako jutro i svako veče je morao da pije čaj od lisičjaka (zmijina mahovina) s kafenom kašičicom švedske grenčice. Koliko je tačna bila moja dijagnoza pokazalo se već prve noći. Konačno je ponovo mogao da spava ležeći. Jake teškoće kod disanja mu već dosta godina nisu dozvoljavale da izađe pred kućna vrata. Švedske grenčica i lisičjak su tako brzo prouzrokovali poboljšanje da je tri dana kasnije već dva puta na dan šetao vrtom oko svoje kuće. Sada se polako oporavlja.

Rana, koja nakon operacije nije mogla da zaraste, preko noći je zarasla kada je pacijent popio dobar gutljaj švedske grenčice. Taj jedini gutljaj je uticao je na zaceljenje rane, koja je bila otvorena tri godine uz svakodnevnu brigu i pomoć.

I druge višegodišnje upale s gnojenjem, do kojih je često došlo zbog nesreća, a lečili su ih operacijama ili punktiranjem, su nestale s unutrašnjom ili spoljnom upotrebom švedske grenčice kao što su me izveštavali. Jedna piljarka iz komšiluka u Gradišću ispričala mi je kako njena 23-godišnja nećaka ima slušnu manu još od rođenja. Po razgovoru na univerzitetskoj klinici objasnili su joj da u tom slučaju operacija ne bi donela uspeh. Zato je nećaki savetovala upotrebu švedske grenčice u slušnom kanalu. Svi su bili jako iznenađeni kada je nakon četrnaest dana upotrebe (švedska grančica) nećaka dobro čula.

Dragi moji čitaoci, ne smem da vas uskratim za sledeće pismo iz Graca: ’’sasvim slučajno, ili još bolje zbog Božje predvidivosti sam razgovarala u autobusu s presrećnim 74-godišnjim muškarcem. Njemu se preko noći povratio sluh, jer je upotrebljavao švedsku grenčicu. Sluh je izgubio 1944. godine za vreme rata nakon teške povrede glave i mozga. U uho je tri puta stavljao komadić vate namočenu švedsku grenčicu.

Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti - Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam
Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti – Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam

. . .

’’STARI RUKOPIS – Švedska Grančica’’

Prepis o lekovitim dejstvima Švedske gorčice

1 Ako ih više puta udišemo ili pomirišemo, ovlažimo teme glave, na glavu stavimo navlaženu krpu, nestaju bolovi i vrtoglavica, osvežavaju pamćenje i mozak.

2 Pomažu kod mutnih očiju, smanjuju crvenilo i bolove. Pomažu čak i kod upaljenih, mutnih i zalivenih očiju. Nestaju takođe pege i siva mrena, ako pravovremeno navlažimo uglove očiju ili stavimo namočenu krpu na zatvorene oči.

3 Izleče boginjavost i različite izrastke, takođe kraste u nosu i bilo gde na telu, ako ih više puta dobro navlažimo.

4 Kod zubobolje dodamo jednu kašiku kapljica u malo vode, te tu rastopinu zadržimo nekoliko trenutaka u ustima ili bolni zub namočimo ovlaženom krpom. Bol prestaje i dalje gnojenje s vremenom takođe.

5 Mehuriće na jeziku ili druge povrede, često vlažimo a kapljicama i ozdravljenje će biti brzo.

6 Ako imamo upaljeno ili ranjeno grlo, toliko da hranu i piće teško gutamo, uzmemo kapljice ujutru, u podne i naveče, te ih lagano gutamo.

7 Ako imamo grčeve u želucu, uzmemo kod napada jednu kašiku kapljica.

8 Kod kolika uzmemo tri pune kašike kapljica lagano jednu za drugom i uskoro ćemo osetiti olakšanje.

9 Kapljice nam u telu rasteraju vetrove i hlade jetra, rasteraju sve želučane teškoće i teškoće creva i pomažu kod zatvora creva.

10 Odlično su sredstvo za želudac, kada taj slabo probavlja i ne zadržava hranu.

11 Pomažu kod bolova žuči. Ujutru i naveče uzmemo punu kašiku kapljica, preko noći stavimo obloge s kapljcama i bolovi nestaju.

12 Kod zadržavanja vode u raznim delovima tela, šest nedelja za redom uzimamo ujutro i naveče po jednu kašiku kapljica u belom vinu.

13 Kod bolova i šuma u ušima s kapljicama navlažimo komadić vate i stavimo ga u uho. Jako dobro pomažu i ponekad vraćaju izgubljeni sluh.

14 Ako žena ima bolove u materici, tri dana uzastopno joj ujutru dajemo kašiku kapljica u crvenom vinu, nakon toga pola sata šetnje, sledi doručak bez mleka. Kapljice ne uzimamo s mlekom niti na mleko.

15 U zadnjih 14 dana trudnoće uzmite ujutro i naveče i po jednu kašiku kapljica, što će ublažiti i ubrzati porođaj. Rodilji dajemo svakih dva sata malu kašiku grenčice, toliko dugo da lakše i bez bolova izađe posteljica.

16 Ako se posle porođaja kod dojenja pojave upale, one će nakon vlažnih obloga iz grenčice brzo nestati.

17 Deci pospešuju izbijanje vodenih kozica. Deci dajemo kapljice u zavisnosti od starosti, razređene s vodom. Kad se kozice počnu sušiti, češče ih navlažimo s kapljicama i ožiljci neće ostati.

18 Deci i odraslima isteraju gliste, čak i trakavicu. Deci ih dajemo u zavisnosti od starosti. Na pupak pričvrstimo navlaženu krpu i brinemo da bude uvek vlažna.

19 Kod žutice će sve teškoće brzo nestati ako uzimamo tri puta dnevno po jednu kašiku kapljica, a na otečenu jetru stavljamo obloge.

20 Leče sve hemoroide, leče bubrege, pomažu kod umišljenih bolesnika bez dodatnih kura, oslobode vas depresija i melanholije i pospešuju i metabolizam.

21 Takođe leči i unutrašnje hemoroide, ako ih na početku češće ovlažimo i popijemo švedsku grenčicu, posebno pre spavanja, na spoljnoj strani treba položiti navlažen komad vate. Suvišnu krv potisne u opticaj i smanji osećaj pečenja.

22 Ako čovek leži u nesvesti, po potrebi mu otvorimo usta, ulijemo kašiku kapljica i bolesnik će doći k sebi.

23 To sredstvo ako ga popijemo odstrani i bolove kod tihe padavice (grčevi). Grčevi će brzo nestati.

24 Kod plućne tuberkuloze uzimamo kapljice ujutro na prazan želudac. Kura nek traje šest nedelja

25 Ako je ženi izostao mesečni ciklus ili ako je preobilan, uzima kapljice tri dana i to ponovi dvadeset puta. Kapljice uspostave pravilnu ravnotežu.

26 To sredstvo pomaže i kod belog pranja.

27 Ako ga muči padavica (epilepsija), kapljce mu se moraju dati odmah. Bolesnik neka potom uzima samo taj lek, jer okrepljuje napadnuti živčani sastav kao i telo i čuva nas pred svim bolestima.

28 Leče oduzetost, odstranjuju vrtoglavicu i slabost.

29 Leče takođe vodene kozice i šen.

30 Ako čovek ima groznicu, vruću ili hladnu, i potpuno je slab damo mu jednu kašiku kapljica i bolesnik će ubrzo doći k sebi, ako nije telo opteretio drugim sredstvima. Puls će postati normalan. Ako je groznica bila i previsoka, bolesnik će se osećati bolje.

31 Kapljice leče takođe i rak, stare vodene kozice i bradavice, kao i ispucale ruke. Ako je rana stara i gnojna ili ako ima izraslina, sve dobro isperemo belim vinom i pokrijemo krpom omočenom kapljicama. Odstrane čireve, bolove i izrasline i rana počinje da zaceljuje.

32 Bez opasnosti zaceljuju sve rane, posekotine i ogrebotine, ako ih češće navlažimo s kapljicama. Uzmemo krpu, namočimo je u kapljice i njom prekrijemo rane. Kroz kratko vreme bol nestane, spreče nastanak infekcije i gnojenja, leče takođe stare prostrelne rane. Ako su u tkivu rupe, nalijemo kapljice u ranu, koju pre toga nije obavezno očistiti. Redovnim stavljanjem obloga, doći će do ozdravljenja u kratkom vremenu.

33 Odsrtanjuje sve ogrebotine, iako su stare, i zastarele otvorene rane, ako ih namočimo 40 puta. Posle rana koje izlečimo tim kapljicama, ne ostaju ožiljci.

34 Do kraja leče i sve fistule, iako se čine neizlečive. Povreda može biti neograničeno stara.

35 Leče sve povrede zbog opekotina koje su nastale zbog vatre, vrele vode ili masti ako povređeno mesto istajno mažemo s kapljicama. Ne nastaju plikovi, oduzimaju vrelinu i gnojni mehuri u potpunosti nestaju.

36 Odstranjuju kvrge i pege, koje su nastale zbog različitih udaraca.

37 Ako čovek nema apetita, kapljice mu vrate izgubljen čulo ukusa.

38 Kod teške slabokrvnosti, kapljice vrate izgubljenu boju ako ih jedno vreme uzimamo svako jutro. Čiste krv i stvaraju novu i pospešuju krvotok.

39 Reumatski bolovi u zglobovima nestaju ako kapljice uzimamo ujutro i naveče i ako na bolno mesto polažemo krpu ovlaženu kapljicama.

40 Leče ozebline na rukama i stopalima ako su i otvorene rane. Ako je moguće, što češće stavljamo ovlaženu krpu, posebno preko noći.

41 Na kurje oči položimo kapljicama omočen komadić vate i brinemo da je vata na bolnom mestu uvek vlažna. Kroz tri dana oči ispadaju ili ih bez bolova izljuštimo.

42 Leče i ugrize besnih pasa i drugih životinja. Koprive popijemo i tako deluju lekovito unštavajući sve otrove. Rane prekrijemo vlažnom krpom.

43 Kod kuge i drugih zaraznih bolesti je dobro da više puta na dan uzimamo kapljice, jer leče zarazne tvorevine i izraslilne ako su već i prisutne u vratu.

44 Ko po noći ne može da spava, neka uzme kapljice pre spavanja. Kod nervozne nesanice položimo krpu namočenu s razređenim kapljicama na srce.

45 Pijanog čoveka s dve kašike tih kapljica možemo u trenutku otrezniti.

46 Ko svaki dan ujutro i naveče uzima te kapljice, ne trebaju mu nikakvi drugi lekovi. Kapljice krepe telo, osvežavaju živce i krv, sprečavaju tremor ruku i nogu. Ukratko, deluju protiv svih bolesti. Telo ostaje čvrsto, lice mladoliko i lepo.

*** Važno: Sve navedene količine kapljica koje pijemo moraju biti razređene s vodom ili čajem.

NAČIN UPOTREBE Švedenbiter

Unutrašnja:

Za sprečavanje bolesti (preventiva) uzimamo po receptu iz ’’Strarog rukopisa’’ ujutro i naveče po jednu kafenu kašičicu razređenih kapljica. Kod raznovrsnih bolesti uzimamo po tri kašike dnevno ovako: po jednu kašiku kapljica razređenih u 1,8 litre biljnog čaja, razdeljeno na pola sata pre svakog jela.

Oblozi iz mešavina švedskog bilja

Uzimajući u obzir bolno mesto, uzmemo veći ili manji komadić vate ili krpu koju namočimo švedskom grenčicom i položimo na lečeno mesto koje smo pre toga namazali svinjskom mašću ili mašću od nevena. Preko toga stavimo plastičnu foliju da se ne umažemo rublje. Nakon toga povežemo krpom ili zavijemo zavojem. Oblog pustimo da deluje dva do četiri sata, u zavisnosi od bolesti. Ako pacijent izdrži, slobodno pustimo oblog i preko noći. Nakon odstranjenja obloga, kožu napuderišemo. Ako bi se kod osetljivih osoba uprkos tome pojavile kožne upale ili crvenilo, trebalo bi obloge držati kraće vreme ili ih za potrebno vreme potpuno odstraniti.

Osobe koje su alergične neka odstrane foliju i upotrebljavaju samo krpu. Nikako ne smemo zaboraviti na mazanje kože! Ako bi se pojavio svrab, trebalo bi da se namažemo mašću od nevena.

Iz knjige Marije Treben: ‚‚Zdravlje iz Božje apoteke‚‚

Cena za Golden Grosse Schweden bitter eliksir za dugovečnost je: 1700 dinara + standardni ptt troškovi dostave brzom poštom.

 

Golden Grosse Schweden bitter eliksir za dugovečnost može se kupiti u apoteci Mediflora u Beogradu na sledećoj adresi:

Apoteka „Mediflora“, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd

ili

Naručite artikal pozećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065-970-7777

E mail za naručivanje:  [email protected]

http://prirodanadar.rs/

. . .

 

 • Možete li mi molim Vas reći gdje se može kupiti u Hrvatskoj švedska grenčica od Marie Treben? Ili molim za link gdje mogu naručiti online. Hvala 🙂

 • Sad sam malo bolje proučila na internetu, voljela bih nabaviti švedsku grenčicu od proizvođača riviera – original sweden bitter. Ako bi mi mogli reći gdje mogu kupiti u Hrvatskoj ili ostaviti link za kupnju online. Hvala!

 • Švedska grenčica se može kupiti u svakoj ljekarni u Hrvatskoj,a i knjiga po knjižarama.Ne vidim nikakav problem.

 • Zna li neko imali li distributer u Srbiji ili kakva radnja koja ga prodaje jer i ovde ga traze, al ga nema nigde. Unapred hvala!

 • ja imam fantasticno iskustvo sa svedskom grancicom,nekad bilo da se kupi od mariborske lekarne-u Srbiji. Odavno pokusavam kupiti a kazu ne prave vise.Opet bi kupila samo da saznam gde. Bilo nekih srpskih varijanti al nije isto.Ako neko zna nek objavi.

 • Dakle da i ja nesto kazem o Swedskoj grancici.Procitali smo raznorazna iznosenja , predloge.
  Dakle dipl.Farmaciju a zivot sam posveti bilju i 37 godina proucam Carcinom.Nepostoji ni jedna ustanova niti autoritet koji je napredniji u oblasti Carcinoma.Ali da se vratimo na nas komentar.
  Dakle Swedska grancica nepostoji nigde za kupiti naravno samoi u Svedskoj i ima astronomsku cenu.Moze se nabaviti i okruzenju ali svi ama bas svi se bave prodajom plagijata , koji nije kompletan i nedostaje nekoikoliko komponenti.Jedna od njih a i veoma bitna je Myrrha izlucevina iz biljke Balsamodendron m.Nees a koji nemozete nigde nabaviti osim samo u Mozambiku od starijih domorodaca koji u kucnoj radinosti pripremaju *Mamanar* jedna vrsta liker pica inace lokalnog stanovnistva.Muka sam se namucijo dok nisam preko jedne gospodje iz Bosanskog Petrovaca cija sestra je udata za nekog njihovog pesnika i zivi u Pembi preko koje sam konacno uspeo nabaiti.
  Takodje Venecijanski Terijak je veoma tesko nabaviti dobijao sam ga u raznoraznim oblicima usitnjenja pa ga je bilo tesko identifikovati ,onda Kamfor je industrijski a bitan je prirodni i to je cista prevara pa ma ko to bijo.U mesavini cajeva koja se prodaje kao Svedska gramcica u bivsim JY republikama nema Pravog Kamfora pa ni ovog industrijskog.Da proizvodi i prodaje kao takvu jedna veoma ozbiljna kuca iz Meribora i zove se *Lekarna* Maribor.Takodje oni proizvode neuspelu kopiju Swedskw grancice vec godinama i oni su poznati kao plagiatori, pod nazivom*Pervivo*.Sve su to obicne komercijalne prevare a o cenama i da ne govorim .
  Istina je da Pervivo povecava samo laksi protok krvi (iskrvavljenje) i nista vise, sve ostalo je obicna obmana.

  Rasa

 • @ Borisav Rašović

  U tekstu je i navedeno da je najkvalitetnija švedska gorčica iz „Mariborskih lekarni“, kao i da je „Pervivo“ loš preparat. Mada vaša tvrdnja da Pervivo proizvode Mariborske lekarne mislim da nije ispravna, austrijski proizvodjač pravi Pervivo.

  Terijak Mariborskih lekarni je dobrog kvaliteta.

  Originalnu Švedsku grančicu nećete naći ni u Švedskoj, jer su u originalnom receptu učestvovalo pored Myrrhe i delovi afričkog guštera, zmijski otrov i još ponešto egzotično, što je izbačeno i za šta je farmakopeja dokazala da ne služi ničemu. Mada, i da su svi sastojci na broju, Švedska grančica ipak nije čudotvorni eliksir i lek za sve bolesti kako ljudi veruju.

  U Austriji postoji još jedna kvalitetna verzija švedske grančice koju proizvod firma „Kottas“.

 • Postovani Gospodine Zlatko! Da ja Vama nesto kazem.Kao prvo ako niste znali Lekarna u Mariboru proizvodi Pervivo po licenci Austrije imate zastupnika na Novom Beogradu.I sa sigurnoscu mogu da tvrdim da je Pervivo neuspela kopija Svedske Grancice.Nije tacno da je Terijak dorog kvaliteta.Za njih je uvoznik kompanija iz Grcke *Kosaridis* cijeg vlasnika licno znam kao i poreklo Terijaka.Takodje nisam cuo Vas o komentar o pravom Kamforu.S postovanjem Vas pozdravljam Raso

 • Slažem se sa vama oko Perviva, to je i napisano u mom tekstu i komentarima.

  Nisam znao da Mariborske lekarne prave Pervivo, izvinjavam se.

  Ne znam o kamforu, nisam uključen u tu vrstu posla sa nabavkom sirovina za eliksir.

 • Postovani Zlatko !
  Recept Swdske grancice nije izum Marije Treben kao ni cudesni *Brojsov * sok (navodno preporuka za Carcinom) koji se kod nas po bio-spajzevima nabavlja po cudesnim cenama,ali da se ne otudjimo.Kamfor koji nudi Zapadno trziste pa i malo sire industriski proizveden.Dakle o prirodnom nema ni govora.
  Prema saznanjima Britanske Farmakopeje iz 1757 , Rolo i Langerhans su preneli u Evropu prepis recepta Swdskee grancice.Origina nema niko, najobicnija neistina pa ma to da kaze.Postoji vernija kopija od ove i cuva se u Iranu.
  Prica oko zmijskog otrova i africkog gustera je samo prica o Crvenkapi.
  Lepo ste razumeli da Swedska grancica nije cudesni lek,samo je dobro marketinski obradjena.
  I Bendokxin kapi koje kod nas zdusno preporucuje pf.Milojevic su takodje neuspela kopija Swedske grancice.
  Za vasu iskrenost s postovanjem Vas pozdravljam Raso

 • @ Borisav Rasoivic

  Poštovani gospodine Rašo, s obzirom da vidim da ste se bavili Švedskom grančicom, sigurno više od mene, pozivam vas da vaša iskustva podelite sa čitaocima.

  Napišite text o Švedskoj Grančici i pošaljite na mail redakcije bloga pa da ga objavimo. Tema je zanimljiva mnogima. A što više znanja delimo to bolje 🙂

 • Alo mogu vam reci da svecku grancicu upotrebljavm vec skoro 26god, m0gu va reci da boljeg lijeka danas ne postoji.Podjem kod doktora da vidim o kojoj se bolesti radi a onda se lecim sveckom grancicom.Ovim lijekom se moze lijeciti ckoro sve bolesti samo treba znati keko,razlicite bolesti razicita terapija.Star sam 67god .ai igam fusbal.M Ddrobnjak

 • Moj komentar i iskustvo svecke grancice je veliko,preko 20god.Kao prvo navescu ,zahvaljujuci ovome lijeku imam potpmstvo,to jest dvoje dece,hladne noge,zeludac,masnocu u krvi i jos neke sitnije bolsti. Takode sam pomogao i drugima,kao na pr:klimavi zubi,upala crijeva,migrenu itd.Sveden biter nabavljam iz Nemacke jer je najbolji i orginal je.ovo sto se prodaje po hrvackoj nije orginal.Ovo pisem jer sam u nemacku proveo 40god.pa sam sve iskusio.To bi bilo toliko za sada.

 • Kao prvo da bih imao naslestvo upotrijebio sam svecku grancicu ovako ,namazao sam kremom oko polnih organa da nebi se koza isusila pa da svrbi,pa sam uzeo lanenu krpu i ovlazio sveckom grancicom i obavio polne organe,tako sam radio 40 dana,i pio sest puta dnevno po kasiku svecke grancice to jest jedan prema osam tople vode.Za zeludac sam pio kapi tri puta dnevno to jest jedna kasika ove tecnosto sa osam mlake vode.

 • Postovani gospodine Drobnjak.
  Nemojte biti neozbiljni i pisati stvari o kojima nemate pojma.Prvo polni organ i funkcionise na bazi iskrvljenosti,pa ste tako mogli samo povecati potentnost.
  Drugo,Svedski biter ne proizvodi Nemacka vec Svajcarska kompanija „Ansler“ i za nemacko trziste.I niste njime sigurno mogli napraviti bebu,to je cista glupost.To sto radite u nemackoj cetrdeset i neku godinu Vam ide u prilog da bar procitate upustvo i ime proizvodjaca na etiketi Svedskog bitera.
  S postovanjem Vas pozdravljam.Raso

 • Postovana Marijana!
  Nemojte ali ako zelite moj savet,kada bih ja bio Vi, ja nebih trazio nikakve informacije o Svedskom biteru ili Svedskoj grancici.Nemojte zaboraviti da najkvalitetniji biter ili grancicu mozete dobiti ako imate strpljenja nabavite sve komponente i napravite sami.Tako cete jedino biti sigurni da ste dobili pravu stvar.Sve price oko nabavke i informacije o ovom proizvodu su uglavnom obmana.Komponente mozete nabaviti kod svakog ozbiljnijeg travara.Ako pak nenadjete napisite mi dopis da niste nasli i posaljite na imejl; [email protected] i ja cu Vam pokloniti sve sto Vam je potrebno za izradu.S postovanjem Vas pozdravljam.Raso

 • Postovani Zlatko !
  Redovno citam Vase komentare i mogu vam reci da ste veoma korektni u iznosenju skoro svih objava.Cenim Vasu iskrenost,mozda kada bih bilo malo vise takvih ljudi Srbija bih mozda jednog dana imala drugojaciji ugled.
  S postovanjem Vas pozdravljam i zelim puno uspeha u radu.Raso

 • @ Borisav Rasoivic

  Nisam bas siguran da je Svedsku grancicu lako napraviti kod kuce, jer dosta biljaka se tesko nalazi, posebno one egzoticne. A tek Terijak napraviti a bez njega i nema dobrog Sweden bittner-a 🙂
  Hvala na pohvalama.

  @ smart

  Eh kad bi postojala ta carobna biljka koja leci te teske bolesti.

 • @ Zlatko Scepanovic

  https://www.youtube.com/watch?v=qgEP9FdIzT8

  Neko ko veruje u postojanje Boga vrlo cesto bude okrivljen za nedostatak lako proverljivih dokaza za svoj stav, u smislu naucnih mogucnosti danasnjice. Nauka sa druge strane ne moze da dokaze nepostojanje Boga niti to treba da joj bude cilj. Ali svaki vernik mora da postuje istinu kao neprikosnovenu vrednost. Pa i naucnu istinu koja se potvrdjuje procesima u nauci. Mora li bas Bog da sidje sa nebesa svaki put da bi jedan vernik prihvatio naucnu istinu kao istinu, i pored toga sto njegovi intelektualni kapaciteti dozvoljavaju da istu razume bez naprezanja? Zar je put prihvatanja naucnih cinjenica da je zemlja okrugla morao da bude tako trnovit? O lekovitim svojstvima konoplje su ljudi znali hiljadama godina pre Hrista. Industrijska svojstva biljke su omogucila otkrivanje novih kontinenata. Ja sam ubedjen da nije bogougodno zatvarati oci pred istinom jer to kroz istoriju nikome dobro nije donelo. U ovom slucaju nanosi se steta obolelima od teskih bolesti i zdravima da unaprede svoje fizicko stanje. Kako ce svako od vas svome Bogu reci da nije znao za istinu kad sam vam ja poslao linkove? Nezainteresovanost za istinu i spasenje je takodje greh. Nije li cudna povezanost industrije i korporacija koja se bave proizvodnjom GMO sa kampanjom o demonizaciji konoplje iz 30tih godina proslog veka? Zar je moguce da neko ko nam potura osmog putnika u jelovnik zeli da nas zastiti od teskih posledica konzumacije konoplje? Konoplja nema halucinogena dejstva dok se ne zagreje i promeni molekularni sastav pa THC kiselina postane THC. Kompletna biljka jeste nezamenjiva povrtarska biljka sa nevidjenim nutritivnim vrednostima. Postaje lek tek kada se zagrevanjem menja molekularni sastav i kao takva se rado koristi i kod onih kojima nije potrebna kao lek. Na kraju ce pusenje i dozvoliti jer se pusenjem iskoriscava samo 1% potencijala. Amerikanci su patentirali CBD koji ni kao CBD kiselina ni kao CBD posle zagrevanja nema halucinogeno dejstvo. Patent na CBD? Odakle tolika zelja za suzenjem svesti i zbog cega se odbacuju ocigledne cinjenice??? Samo molim Vas bez fraza i bez pogresnog koriscenja narodnih umotvorina. Koriscenje konoplje je narodna umotvorina vec hiljadama godina pa ako smo to od nje oduzeli onda necemo iste ni koristiti protiv nje.

 • @ Smart

  Upotreba marihuane ili kanabisa u medicinske i terapeutske svrhe me stvarno ne zanima, pa ću izbeći dalju raspravu. Kao što ste vi vernik kanabisa i njegovih svojstava tako ćete naći i naučnike koji će biti vernici te iste ideje, i od svih vas zejdno i potiče legalizacija marihuane i pokret njenog priznavanja.

  Ranije su ljudi bili pošteniji i odgovorniji pa su stoga zabranili droge kao: marihuana, kokain, hašiš, opijum, koji su se koristili kao zvaničan i to uspešan lek u nekim slučajevima i kod nekih bolesti.

  Ali su posledice po pacijente bile strašne, počev od ovisnosti do teške narkomanije. Zato je i zabranjena slobodna upotreba narkotika.

  Niko ne brani farmaceutskim kompanijama širom sveta da stvore čudotvoran lek i preprata od marihuane. Ako leči a ne stvara zavisnost, naći će svoje mesto u apotekama. AKo ne u Americi i Evropi, a onda u nizu „slobodnih zemalja“ kje ne robuju svetskom kapitalizmu i dominaciji kartela.

 • Egocentricno razmisljanje. Vas ne zanima upotreba kanabisa u medicinske svrhe pa zbog toga treba da pati par milijardi ljudi? A sta vas zanima ako ne mogucnost poboljsanja kvaliteta zivota bolesnih i zdravih ljudi? Zar vi sebe nazivate bogobojazljivim covekom i borcem za istinu? Nikada se niste zapitali zasto je marihuana zabranjena bas razvojem hemijske industrije i bas kampanjom hemijske korporacije DuPont uz pomoc Williama Ranpdolpha Hursta, Harry J. Anslingera i visokog politicara Andrew Mellona? Zasto je zabranjena????? Kako je zabranjena??? Jeste li ikada culi svedocenje Harry J. Anslingera pred americkim kongresom potvrdjujuci izmisljene price o konoplji iz zute stampe Williama Randolpha Hursta??? On je ismilio tabloide i zutu stampu bas taj vlasnik miliona hektara shuma koje su zabranom konoplje pocele da se seku zbog papira. Uz pomoc lobista koji proizvode pamuk koji je u tekstilnoj industriji bio zastupljen sa 5%. A ciji uzgoj i norma upotrebe pesticida uporopastava oranice. Zasto je GMO dozvoljen? Medju kakvima ste vi nasli vernike za vas projekat u kome nesvesno ucestvujete? Strah jeste smrtni greh. Ali zasto je vas strah od istine??? Zasto vas je strah od pacijenata koji zele da im bude bolje uz konoplju? Nije li vas strah da su vam isprali mozak smesnim filmovima i propagandom iz 30tih godina proslog veka? Svi vasi argumenti su izmisljeni kao celokupan povezani koncept koji se ponavlja vec 80 godina kao pesma. Jel vas problem nepoznavanje engleskog, pa nista od price u linkovima koje sam poslao niste razumeli? Mozda u vasem obrazovanju nikada niste imali sistematski i metodoloski pristup problemu pa i ne razumete koncept dokazivanja cinjenica. Mozda mislite da su metodoloski i sistematski pristupi problemima „djavolja rabota“ i da je Zemlja jos uvek jedna ploca te da i nije okrugla. Mnogo je lakse doci do istine o marihuani nego shvatiti da je zemlja okrugla. Istina je Bog onoliko koliko je Bog istina. Zato samo jedna istina od dva minuta u ovom linku brise milione izgovorenih lazi Williama Randolpha Hursta i Harry J. Anslingera. Dobro obratite paznju i odvojite dva minuta za spasenje vase duse

  http://www.youtube.com/watch?v=tEtpxPWjcrw

  Hajde posle ovog linka ponovo zabijte glavu u pesak i ne obazirite se na argumente. Ja sam za razliku od vas neverovatno tuzan posle gledanja istog. I ne znam kako da pomognem ljudima cije patnje mogu da budu obrisane kao gumicom. Tek tako. Samo da nije ljudi koji okrecu glavu kad su u pitanju ocigledne cinjenice i koji ne zele da istrazuju istinu vec gutaju ono sto im „autoritet“ servira.

 • Jel Vi radite za neku farmaceutsku kompaniju ili imate deonice? Hocu da svoj lek uzgajam u svom dvoristu i da me ne kosta nista. Naucna je cinjenica da konoplja ne stvara zavisnost sto pise i u prirucniku MUP. Nema halucinogena dejstva dok se ne zagreje i promeni homijska veza. Sve do tada je pozeljna zdrava povrtarska biljka. Sta nije jasno?

  https://www.youtube.com/watch?v=qgEP9FdIzT8

  Ko finansira ovaj sajt? Samo pitam nikakve insinuacije nemam. Eto takav sam neki covek sve preispitujem.

 • Posto postujem stavove gospodina Zlatka, evo je cu sebi (trenutno) dati za pravo da Vam odgovorim.

  „Hajde posle ovog linka ponovo zabijte glavu u pesak i ne obazirite se na argumente. Ja sam za razliku od vas neverovatno tuzan posle gledanja istog. I ne znam kako da pomognem ljudima cije patnje mogu da budu obrisane kao gumicom. Tek tako. Samo da nije ljudi koji okrecu glavu kad su u pitanju ocigledne cinjenice i koji ne zele da istrazuju istinu vec gutaju ono sto im „autoritet“ servira“

  Na ovom portalu sam ostavio link koji o kanabisu govori nesto sasvim drugo (Ivona Zivkovic-Ko se boji marihuane jos), medjutim zasto je moja trenutna reakcija ovakva. Umesto navodjenja nekih medjunarodnih „nacnika“ koji pokusavaju da zarade za zivot, napisite nesto iz Vaseg licnog okruzenja. Ko u Vasem okruzenju koristi kanabis (iz razlicitih razloga) i kakvi su efekti.
  Copy-paste varijanta sa neta ko je sta rekao ili napisao ne doprinosi da pojedinac izvuce adekvatan zakljucak.
  Nemojte se ljutiti jer je to ozbiljna tema kojoj ljudi prilaze olako.

  Pozdrav

 • @ Smart

  Ne, ne zanima me legalizacija marihuane a ni svojstva kanabisa u industrijske svrhe.

  Halucinogene droge menjaju svest ljudi. To je dovoljno značajno i loše da me ne zanimaju ostali aspekti priče. Tako da mene nemojte spašavati.

  A i rekoh vam, da je lek od kanabisa upotrebljiv, bio bi u apotekama odavno. To niko ne bi sprečio. Kao što ni ja ne mogu da vas sprečim da verujete u revolucionarna i skrivena svojstva marihuane. Ne znam samo odakle vam tolika neodgovornost i strast da promovišete nešto sa čim nemate direktna iskustva.

 • Gradjani Kolorada i Vasingtona nisu drogirani zato sto su legalizovali konoplju pre nepunih mesec dana kad je prosao referendum na I-502 . Informisanost i obrazovanje gradjana u dve razvijene americke drzave sigurno da ne moze da se meri sa svescu i obrazovanjem naroda sa ovog prostora. Ja samo hocu da uzmete u razmatranje ko tu pokusava da zaradi za zivot a ko pokusava da drzi planetu pod kontrolom lekovima od kojih je pacijentu sve gore i koje mora da koristi celog zivota. Spasu vas bolova u ledjima i upropaste vam sistem organa za varenje.

  https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=oR2DqbKV_UI&NR=1

 • @ Smart

  Mala molba da vaše komentare o legalizaciji marihuani ne ostavljate na temi koja se bavi dokazanim preparatima kao što je Švedska gorčica. Nadjite adekvatniju temu, ima na blogu tekst o tome:

  http://www.bastabalkana.com/2012/10/legalizacija-marihuane-indijska-konoplja-kanabis-trava-za-medicinsku-i-licnu-upotrebu-razlozi-za-i-protiv/

  Tim pre što za vaš zadnji link i prilog mislim nedvosmileno: „Čega se mudar stidi tome se budala raduje“.

  Ništa lično protiv vas ovim komentarom, već protiv ideja i mračnih sila koje pokreću aktiviste Vašingtona i Kolorada da izglasaju legalizaciju marihuane.

 • Moje dete ima cvrstu Bekerovu cistu na oba kolena. Da li je moguce lecenje ovog poremecaja Svedskom grancicom?
  Unapred hvala

 • @ Lana

  Ne znam zaista, nisam imao tih iskustava. Ali generalno ne verujem da Švedska grančica može da ukloni takvu cistu s obzirom da je čvrsta cista u pitanju i to na kolenima. Verovatno ćete morati na operaciju jer je tkivo očvrslo, to nisu više meke ciste koje se mogu same izgubiti i koje telo upije.

  I ako pokušate sa Švedskom grančicom, pored obloga, dete bi trebalo i da pije minimalne doze švedske grančice, i da izbaci bukvalno svu industrijsku hranu, meso, mleko i jaja iz ishrane da bi se cista povukla. Imali smo jedan slučaj ogromnih cisti doduše na jajnicima, koje su bile odmah za operaciju, ali ih je devojka uspela potpuno skinuti strogom dijetom od par nedelja – zobena ili ovsena kaša, bareno povrće – sve neslano i bez masti i skoro bez ulja, jer so i ulje pune cistu. Izgubila je 5 kilograma ali i ciste.

  Sad, da li je to moguće kod deteta i kod takve vrste cisti, pitanje je sad.

 • zanima me dal svedska grancice moze pomoci da mi se dekokte i vrat ociste od sitnih madezica,keratoza,virusnih bradavica i fibroma..pred godinu i po sam pila neke lijekove za heliko bakteryi imala neku operacoju i nakon toga imunitet pao i samo se to pocelo javljat po kozi

 • Toliko teksta, na ovim stranicama, sam procitala o dobrobiti svedske grancice pa Vas molim da mi odgovorite da li moze da pomogne kod izlecenja granuloma anulare.Unapred vam zahvaljujem.

 • @ Antea

  Nisam imao iskustva sa tim. Trebalo bi da može da pomogne oko bradavca, ali ako se koristi onda je treba stavljati kao zavoj preko noći. Problem je što to treba raditi dugo i što će vam vrat stalno biti obojen od tinkture i kao sasušen, jer se koža dosta promeni od držanja zavoja sa tinkturom. Ne znam stvarno, bolje idite na lasersko skidanje.

  @ Kovačevic Vera

  Ne bih znao reći ali mislim da ne. Vaša bolest je neka vrsta upale nepoznatog porekla od koje se stvaraju papilomi, a švedska grančica ima alkohola u sebi koji isušuje kožu.

  Bolje koristite neki prirodni melem ili kremu od nevena.

 • Da li se moze moze koristiti svedska grancica i ako moze kako i nakoji nacin ,kod pacijenta ( starija osoba ,74 god. ) koji je imao mozdani udar i ima oduzetu desnu stranu tjela ( noga i ruka )i nemoze da govori .Unaprijed zahvalna .

 • Da li se moze moze koristiti svedska grancica i ako moze kako i nakoji nacin ,kod pacijenta ( starija osoba ,74 god. ) koji je imao mozdani udar i ima oduzetu desnu stranu tjela ( noga i ruka )i nemoze da govori ? Unaprijed zahvalna .

 • @ Rosa

  Mislim da osoba ne treba da uzima Švedsku grančicu ako je imala izliv krvi u mozak, jer ukoliko se to ponovi tinktura može da pospeši posledice, pošto se krv slabo zgrušava u tom slučaju.

 • Postovani da li smeju da se stavljaju obloge na tumor,predeo izmedju vrata i ramena,malo veci, da li ta osoba sme i da pije eliksir,s obzirom da prima hemoterapiju,a od nedavno se usled pucanja krvnih sudova pluca pune krvlju.
  Hvala unapred

 • @ Jana

  Mozete staviti obloge na vrat ali morate znati da swedenbitter boji i donekle stavi kozu, pa predeo treba namazati kremom pre stavljanja. I posle.

  Ne sme da se svedenbiter pije u slucaju krvarenja i pucanja kapilara.

 • Postovani
  Nas problem je detetov nosic tj.treci krajnik.Dobili smo sve razlicite odgovore,da nediramo nista ako dete napreduje,cuje,da vadimo treci,da vadimo sva tri,sve specijalisti a sve razliciti odgovori.Detetu curi nos,nekad se zacepi,koristimo sladnu vodu tj marisol,nocu hrce,prica kroz nos.
  Molimo za vase misljenje.
  Hvala

 • Mala deca bi švedsku grančicu morala da konzumiraju razblaženu sa 1/3 vode, i da se 5 kapi takvog rastvora stavi direktno na grlo 3 puta dnevno. Ukus nije baš prijatan i podnošljiv deci, pa je po meni bolje da detetu skuvate čaj od biljke Petrovac (latinski Agrimonija) i da ga pomalo pije u toku dana a da obavezno tri puta dnevno grgolji po minut dva čaj i ispira grlo.

  Ako ne možete u biljnoj apoteci da nadjete Petrovac, može i majkina dušica, vranilovka, rtanjski čaj,divizma, bokvica. Ako imate negde blizu da uberete čistu i nezagadjenu bokvicu,mdajte detetu par opranih listova da sažvaće, dva tri puta dnevno, bokvica podstiče izbacivanje sluzi i toksina, i još neke dobre stvari. To mu dodje meficinska salata 🙂

  Izbacite detetu iz ishrane potpuno slatkiše i mlečne proizvode par nedelja, jer slatko i mlečno podstiče lučenje sluzi.

  I proverite kod alergologa da dete nije alergično na nešto, uradige alergo test, i pregledajte stan, možda u njemu ima prašine, boja, premaza, tkanina, stvari koje iritiraju dete. Ako detetu simptomi prestaju kada boravi van kuće, verovatno je problem u kući,

 • Pozdrav iz Tuzle. Da li se Švedska grančica može koristiti i da li pomaže kod gljivica na nožnim noktima (oba palca)ili je bolje ih tretirati uljem divljeg origana? Da li se mogu mazati područja zahvaćena psorijazom? Da li pomaže kod popucalih kapilara na nogama? Hvala.

 • @ Filipović

  Gljivice na nogama – možete pokušati, sumnjam u neki efekat, bolje sredstvo za to je petrolej. Utrljati petrolej dnevno jedanput.

  I za Origano ulje sumnjam da može da ukloni gljivice.

  Ne mažite psorijazu švedskom grančicom, pijte čaj za psorijazu i tinkturu, mažite nevenovom kremom. Imate ovde opis čaja koji pomaže:

  http://www.bastabalkana.com/2012/01/psorijaza-prirodno-lecenje-psorijaze/

  Kod popucalih kapilara pomaže delimično – smanjuje dalja pucanja, kada se pije i tu se može i mazati na kožu da potpomogne razgradnju ugrušaka.

 • Gospodine Šćepanoviću hvala vam na (brzom) odgovoru. Prijatelj iz Zemuna će mi kupiti kremu i čaj za psorijazu pa vam javim rezultate. A ovdje (Tuzla) sam nabavio „Dr. Theiss-Švedska gorčica A“ -proizvodjač „Dr.Theiss Naturwaren GmbH“ iz Homburga/Njemačka…..da li imate kakvih informacija u vezi kvalitete ove gorčice? Još jedanput vam hvala i šaljem vam puno dobrih vibracija 🙂 .

 • Gospodine Šćepanoviću hvala vam na (brzom) odgovoru. Prijatelj iz Zemuna će mi kupiti kremu i čaj za psorijazu pa vam javim rezultate. A ovdje (Tuzla) sam nabavio \"Dr. Theiss-Švedska gorčica A\" -proizvodjač \"Dr.Theiss Naturwaren GmbH\" iz Homburga/Njemačka…..da li imate kakvih informacija u vezi kvalitete ove gorčice? Još jedanput vam hvala i šaljem vam puno dobrih vibracija 🙂 .

Ostavite komentar