Aleksandar Parezanović

* * *

Jeste li primetili da skoro uvek kada zaplivate u nekom manjem, rekreativnom bazenu, tu se nacrta i neki sedamdesetogodišnji brkati ex-ljudina, koji nikako ne želi sebi da prizna da to što ima preko metar i devedeset i to što se vidi da je nekad imao širinu ramena na nivou širine ulaznih vrata – ne znači da mu nije vreme i za sportsku penziju. Tako, bivši pukovnik policije ili vojske stalno sebi postavlja pitanje „Ko, jel ja?“ „Ja ostario?“ „Ja ne mogu?“

U bazenu, odgovor na ova pitanja, otprilike, glasi :

Orlušavi brka skače u mali bazen na glavu i prska dvoje, troje plivača u startu. Onda zauzima dužu ivicu bazena i kreće da sumanuto, kraul stilom, (što bi se reklo – muškim stilom) preplivava bazen, ne mareći za ostale. Tako u trenu ujedinjuje ostale u jedan tim „klub mrzitelja brke“, koji mu u sebi počinju pominjati roditelje uz dodatni, sočni, erotski glagol. Kod nekih nema tog erotskog glagola, ali ima onog „Da Bog da…“ i želje koja se brkatom maratoncu uopšte ne bi svidela.

Ne mrzi ga jedino teta koja je stigla s njim i zbog koje, delimično, ovo i radi. Ta teta, ako mu je žena, ne sme da pisne, jer zna da je to uzalud, a ako mu nije žena, onda mu se divi, ali se i stidi, jer vidi kako ga ostali u bazenu pogledima „vole“.

Stiže brzo i drugo poluvreme. Besmisleno preplivavanje prestaje, on se zaustavlja i okreće leđima teti, da mu ne bi videla lice, pošto je pocrveneo kao rak i pravi bolne grimase, nešto ga oštro seče u predelu srca, ili u nekom mišiću, zbog pomerenog kamenčića u bubregu ili žuči, ili u rani iz neke akcije, dok je bio aktivan u Službi.

Od tog trnutka dobija saveznika u „Klubu mrzitelja“. Proradi u njima griža savesti zbog prethodnih erotskih glagola i onih „Da Bog da..“, pomisle da je Onaj gore počeo da uslišuje njihove želje, a nisu baš toliko ozbiljno mislili. Tako svi prisutni požele da se brkati orao smiri i da lepo ode živ i onoliko zdrav koliko je bio i pre skoka u bazen.

Što bi poodavano (otprilike) rekao Zuko Džumkur „Dao mu Alah određeni broj koraka, a on ih ubrzano troši!“

. . .

Na slici: Legendarni plivač maratonac Veljko Rogošić (ex Jugoslavija, sada Republika Hrvatska), vanredni sportista koji je ušao u anale svih svetskih plivačkih enciklopedija i u naša srca svojom upornošću i voljom da dugo i daleko pliva uprkos svih vremenskih uslova. I da na kraju svakog maratona, nakon kilometara i kilometara iscrpljujućeg plivanja oduševi publiku i sudije završetkom trke plivanjem u delfin stilu.

Veljko Rogošić & Delfini – reklamni spot za Bioforca mlečni napitak

. . .