Aleksandar Parezanović

* * *

Autor ovog teksta je bio u Crikvenici uvreme Uskrsa, pa evo sa Vama deli neke utiske. Dakle….

. . .

Preporučujem:

– zato što krećete iz Beograda u cca.9:00, a more ugledate već u 14:30

– zato što se uopšte ne umorite na tom putovanju, pošto putujete pristojnim autoputem po Srbiji, još malo boljim do Zagreba, old-timer trasom Zagreb-Karlovac u odličnom stanju (drugi autoput izgrađen u SFRJ, odmah posle deonice Ljubljana-Postojna), a potom bajkovito kvalitetnom trasom ka Rijeci (al su ga napravili Bechtel+Enka+domaća operativa !!!). I tako prođete malo preko 500 km autoputa, još nekih 15 km uskog puta, koji je lep, zato što je more iza svake krivine sve bliže i plavije, i stignete u Crikvenicu, platite benzin tokom puta po ceni kao u Srbiji i putarinu od 21 EUR (105 kuna do Zagreba i 52 kune do iznad Crikvenice, kurs 1 EUR = 7.2 kune).

– da pričate sa Crikveničanima, kako bi razumeli da ste a. Poštovani gost, b. Dobrodošao gost, a nikako c. Nedobrodošao gost, a s druge strane ste im egzotični i nosite u sebi zajedničke sportske, prvenstveno košarkaške i fudbalske priče, koje bi oni rado da obnove sa nekim u ćakulanju.

– vino Žlahtina sa Krka, iz Vinarije Šipun iz Vrbnika, lepog mesta koje se nalazi nekako naspram Crikvenice, Selca ili Novog Vinodolskog, zavisno od toga koliko precizni želite da budete. Ko kaže dane postoji dobro Krčko vinogorje, nije samo zona Istre i Pelješca u ovim krajevima – ona koja daje dobra vina. Mada, nisu uopšte loša porečka vina, a ni ona u zaleđu mora, a u Istri !

– kafanice ispod murvi (dudova), gde možete pronaći „špecije“ koje niste odavno probali !

– izlet na Krk, jer ste na samo par kilometara od čuvenog mosta, dugačkog oko 1.5 km, koji spaja kopno sa ovim. Isparkirate auto, upalite svetla (to se baš lepo kažnjava, ako ih ne upalite) i za 15 min ste na mostu. Platite mostarinu od 30 kn za oba smera i krstarite putevima Krka, vidite Njivice, Malinsku, mesto Krk, pomenuti Vrbnik… Ljudi, domaćini, verovatno ne pomenu uvek Malinsku, a mnogo je slatka, nije ni čudo da je predratni pisac „ljubića“, Mir Jam, baš tu locirala veliku ljubav glavne akterke. Dobro mesto za prvo zaljubljivanje, ili za ponovno zaljubljivanje u osobu koju inače volite i prethodnih godina.

– ako imate dovoljno vremena, prelazak trajektom sa Krka na Cres i Mali i Veli Lošinj.

– umereno kasno buđenje (da Vam baš ne prođe ceo sunčani dan), neko kratko trčanje ili lupanje košarkaške-teniske lopte umerenog intenziteta, pa odlazak na pijacu da kupite lički sir, kukuruzni hleb, šparoge, lepi zeleniš i ribe, koje su prethodnog dana ili noći plivale u Jadranu. Pod uslovom da želite da sami pravite mediteranske špecije.

– izlet u Opatiju, dugu šetnju, kratko sedenje u ekstra skupim kafeterijama, gledanje u Italijane, Nemce, Austrijance,Slovence, Hrvate i Ruse koji čekaju sunce ili otvaranje bazena, kazina, nekihkao lečilišta, masaža. Jaki automobili govore da se ovde ne dolazi preko sindikata,a 15 godina razlike između njegovog i njenog godišta, kada su u paru, govore da,kada on ima puno nasleđenog novca, ta vremenska razlika nije bila ili ni sada nije, tako značajna. Preporučujem i fotografisnje pored one skulpture dame, ali to ne treba da Vam preporučujem, pošto svi putevi vode do skulpture, pa, iakone čujete priču o nesrećnoj ljubavi, slikaćete se tamo, jer se i ostali – tamo slikaju.

– smeštaj u Apartmanu Zdravka (ni blizu ni daleko od mora), ako volitesvoju „prehrambenu“ slobodu (http://www.crikvenica-info.com/app-zdravka/), ili uhotelima „Therapia“ ili „Kaštel“ ako volite šmek Austro-Ugarske, Opatije, Bleda ili verskog, ali katoličkog turizma. Znate ono, izlazak u košulji koja je slična onim koje nosite i na poslu, ali sa otkopčanim jednim dugmetom, (onako kako se nose Boris Tadić i Ivo Josipović kada se, blago neformalno, sretnu u Opatiji, ili kako se nose srpski high biznismeni na Poslovnom forumu na Kopaoniku), ili u patikama koje se kupuju na istim mestima gde i sva drugaoficijelna garderoba, po istim ili još većim cenama

– bazen sa toplom morskom vodom u„Thallasoterapiji“, ako ima manje od 10 plivača, a ako Vi ili neko Vaš ima zdravstvene probleme sa plućima ili ORL zonom, tretmane u ovoj instituciji sa velikom tradicijom i ambicioznim stručnjacima (www.thalasso-ck.hr )

– posetu gradskom akvarijumu, da vidite šta se u jednom malom mestu može uraditi, kada obožavate ono što radite, a niste gladni brzog sticanja novca. Samo tako !

– Crkvi Svetog Antona i Uznesenja Blažene Djevice Marije, kao i Ruske pravoslavane crkve. Preporučujem i slikanje na mostu ispred Crkve Uznesenja, romantično je pred veče !

– da imate „crvenu karticu“ trgovinskog lanca „Konzum“, jer „Konzum“ vlada u Crikvenici, ali je ova preporuka, ustvari,džabe, pošto u Srbiji niste mogli da dobijete „Konzum“ karticu, a „Idea“kartica nije to što oni pitaju.

– da čuvate čistoću svog mesta onako kako to rade Crikveničani

– da pogledate sajtove www.crikvenica.hr, www.kvarner.hr, www.tzg-crikvenice.com, www.tzselce.hr, www.tzm-dramalj.hr, www.tzm-jadranovo.hr i da vidite kakve sve divote možete pronaći u Crikvenici, Selcu, Dramalju, Jadranovu, nisam Vam ja plaćeni promoter hrvatskog turizma, pa da ih režirano hvalim, a i Vi ste, čim ste korisnik eKapije, dovoljno maštoviti i radoznali da sami procenite šta jedobro a šta loše !

. . .

Nepreporučujem :

– pevanje srpskih folk pesama, jer za to nema potrebe, pošto ih domaći još kako pevaju, naročito klinci, jako često se iz mobilnih čuju Seka, Ceca, pa onda pop zvezde kao što je Željko Joksimović, ali sa pesmama koje „nafolkuju“, tipa „Leno, vreteno“, „Lane moje“ i sl. U Srbiji Grašo, Severina, Gibboni, Arsen, u Hrvatskoj Grandovci & Co. Po sistemu „uzimala-davala“.

– dolazak u Crikvenicu u sred sezone, mislim da možete da zatrudnite na plaži od susednog ležača, a da to ne primetite, jer je tako krcato. Zato se vodi velika borba između onih pametnih Crikveničana koji se bore da se zaustavi gradnja apartmana i dalje umnožavanje turista i onih „praktičnih“ neCrikveničana koji se bore za nasipanje plaže, i to kamenom sa buduće gradnje autoputa iznad Crikvenice, kako bi se dobila nova, ravna površina za rastezanje ležaljki i peškira. Prosta je matematika, jedan prozor =jedan peškir, pa ćete videti ko je u pravu, ali je pitanje koja će pamet pobediti. U svakom slučaju, Vi poslušajte pisca ovih redova, pa ako krenete put Crikvenice, krenite malo u „smaknutom“ terminu od 15.07.

– plaćanje putarine u evrima ako je gužva na putu, a Vi ste ono što klinci zovu „blamara“. Kurs je OK, ali službenik naplate tada postaje ovlašćeni menjač, pa izvadi notes, pa Vam zatraži pasoš iliti putovnicu, pa Vam piše hemijskom olovkom račun, i onda oni iza Vas počinju u svojim automobilima verovatno da Vam pominju bližnje, ili momku na naplati. Ako niste „blamara“ ili ako nije gužva, ovaj pasus ide u rubriku „Preporučujemo“

– pevanje srpskih rodoljubivih pesama, ako ih pevate i u Srbiji, verovatno ovde nije baš lekovito.

– bahato i brzo voženje, jer možete biti„bogato nagrađeni“ kaznom od strane MUP Hrvatske. Nisam probao, ali domaćini pričaju. Poštujte ablendovanje šofera, i ovde postoji vozačka solidarnost u najavljivanju neomiljene policijske kontrole. Ablendujte i Vi onim drugima,kada prođete bliski susret sa kontrolom, a preskočite one što voze džipove kao borna kola, ili one što pretiču preko pune linije, jer je njima milina, sevap, stanjiti novčanik.

. . .

Ne mogu da preporučujem, jer nisam probao :

– novi Spa Hotels&Resort u susednom Novom Vinodolskom, sa pet zvezdica (www.novi.hr)

Ajde, zato, put pod noge !

. . .