Redakcija Bloga

* * *

Dragi čitaoci, komentatori i autori,

Napravili smo krug od 365 dana i danas slavimo prvu godišnjicu postojanja Bašte Balkana.

8 Maja 2009-e godine smo zvanično krenuli sa radom i objavljivanjem tekstova naših autora. Nama samima deluje da postojimo mnogo duže, valjda zbog obimnog posla koji je iza nas. Srećni smo i zadovoljni što smo se na internetu okupili oko jedne društveno angažovane i neprofitne ideje da učinimo naše društvo makar malo boljim, obrazovanijim, kulturnijim. Nadamo se da nam to ponekad i uspeva.

Ko nas je redovno pratio zna koliko je zanimljivog, korisnog, ponekad i intrigantnog bilo na našem blogu. Uočili ste da je svako od naših autora priča za sebe, kako po stilu pisanja, idejama, temama pa do obima produkcije i samog ritma objavljivanja tekstova. Svako od njih je stvorio svoj krug čitalaca koji ga prate. Medjutim, ono što je značajnije od svega, autori su se dobro zabavljali, stekli nove prijatelje i reputaciju medju pametnim svetom koji nas čita. I sami smo često iznenadjeni ko sve čita i prati Baštu Balkana širom sveta, što nas veoma motiviše, iako smo kao blog dosta umereni prema popularnosti i namerno nismo išli ni ka komercijalizaciji, ni ka borbenoj agresivnosti da internet marketingom, twiterom, facebook-om i ostalim alatkama oglašavanja širimo poznatost i privlačimo posete. Ko nas prepozna na idejnom planu i oseti sličan senzibilitet, pratiće nas stalno.

Od početka smo bili otvoren projekat za širu web zajednicu. Koristili smo svaku priliku da objavimo i tekstove čitalaca koji su nam pisali i poslali zanimljive članke, kao i da prenesemo zanimljiva pisanja sa nekih drugih medija, kako bi održali misaonu tenziju medju čitaocima. U tom smislu smo u početku objavljivali po jedan tekst dnevno, da bi vremenom uočili da je ljudima koji nas prate to prebrzo, pa smo usvojili ritam od jednog teksta u dva dana, kako bi neka tema dobila više komentara. Ušli smo u zbirke blogova na internetu, prenošeni smo kroz druge medije, stekli mesto na listama najpopopularnijih blogova u regionu, linkovali su nas po forumima i drugim blogovima, prijatelji su nas promovisali na njihovim site-ovima, i tako redom. Hteli mi to ili ne, ali imamo već izgradjenu reputaciju u web svetu, kao konzervativan, koristan i umeren blog. Kada bi nas samo poznavali lično, možda bi slika bila drugačija.

Hteli bi da se ovom prilikom iskreno zahvalimo svim onim našim prijateljima koji su nas pomogli na bilo koji način i koji su nas preporučivali dalje. Hvala vam od srca!

Stoga, u čast prve godišnjice bloga uskoro će se ekipa autora i čitalaca okupljena oko Bašte Balkana videti i zabavljati na rodjendanskoj žurci Bloga koju ćemo organizovati u nekom lepom cvetnom ambijentu, na sunčanoj strani ulice. Uz klasičnu muziku, opersko pevanje osoba o kojima smo pisali i dobro vino koje smo preporučivali.

Nastavljamo blogovanje i dalje mirno, lepršavo i vedro.

.

Statistika bloga

A sada malo statistike, šta se dešavalo sa Baštom tokom prve godine postojanja:

.

Objavili smo ukupno 292 posta.

Primili smo 2.530 komentara.

Imali smo 24.268 poseta iz 93 zemlje sveta.

Prosečno provedeno vreme na blogu je 3,10 minuta.

Novih posetilaca je 37,26%

. . .