Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Hemoroidi – dijagnoza, stadijumi, lečenje

HEMOROIDI I UVEĆANJE ŠULJEVA

Šta su to hemoroidi, kako nastaju i kako se leče šuljevi. Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi – uvećanje, otok, bol, svrab krvavljenje i krv u stolici

 

Još je Hipokrat lečio hemoroide u antičko vreme, ali zbog današnjeg načina života i ishrane, hemoroidi se smatraju savremenom bolešću. Broj osoba sa hemoroidalnim tegobama je u porastu. Predpostavlja se da oko 70% osoba starosti preko 30 godina ima neki od simptoma hemoroidalne bolesti. Možemo reći da skoro svaka četvrta odrasla osoba boluje od ove bolesti.

Pregled hemoroida - Hemoroidi dijagnoza, stadijumi, lečenje
Pregled i lečenje hemoroida nekada

Hemoroidi predstavljaju  bolest samo kada daju simptome. Inače, hemoroidi predstavljaju normalnu anatomsku strukturu i, ispunjeni krvlju, imaju svoju funkciju u očuvanju kontinencije (zadržavanju gasova i tečne stolice). Takođe, tokom pražnjenja, prilikom napinjanja, pune se krvlju i spuštaju u gornji deo analnog (čmarnog) kanala time ga štiteći od mehaničkih povreda. Anatomski njih čine arteriovenske anastomoze (komunikacije arteriola i venula).

Endogeni (unutrašnji-iz samog organizma) razlog nastanka bolesti nalazi se u hiperplaziji (povećanju) unutrašnjeg venskog spleta i slabosti vezivnog tkiva zida vena. Česti zatvor stolice, dugo sedenje u toaletu, naprezanje (kao kod dizanja tegova) i gojaznost su faktori koji doprinose pojavi bolesti.

Pojavi hemoroidalnih tegoba doprinose i nasledni faktori, ishrana, zanimanje, klima, psihički problemi, endokrine (hormonske) promene, neki lekovi, infekcije, trudnoća, slaba fizička aktivnost, zatvor, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa).

Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti su svrab, bol, krvarenje i ispadanje.

Prema težini tegoba ocenjuje se stadijum bolesti i način lečenja:

I STADIJUMhemoroidi ponekad krvare i svrbe. Ne mogu se dijagnostikovati bez anoskopskog (endoskopskog ) pregleda odgovarajućim instrumentom.  Krvarenje je u vidu svetlo crvene krvi iz anusa, obično na kraju stolice koja može biti i poprskana svežom krvlju. Krvarenje može biti i na početku i u toku pražnjenja a ponekad može biti i u tankom mlazu.

II STADIJUM – hemoroidi krvare i postoji manji prolaps čvorova (ispadanje hemoroida) ali on spontano nestaje. Za njihovu dijagnostiku je takođe neophodan anoskopski pregled čmara, tj oni se ne mogu napipati pri digitorektalnom pregledu.  Ponekad hronično krvarenje može dovesti do ozbiljne anemije (malokrvnosti).

III STADIJUM – hemoroidi prolabiraju, ispadaju, i za njihovo vraćanje je potrebna manuelna pomoć, ili se oni spontano povuku  tek u toku spavanja. I oni krvare.

IV STADIJUM – predstavlja poslednji i jako bolan stadijum bolesti. Hemoroidalni čvorovi su stalno prolabirani (van čmarnog kanala), a zbog izraženog venskog zastoja (edema i tromboze) ne mogu se vratiti.

Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi

Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi. Granicu izmedju njih čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na 1,5-2 cm od analne ivice. Unutrašnji hemoroidi se nalaze iznad ove linije. Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod zupčaste linije, u analnom kanalu, ispod tanke analne kože koja je bogata nervnim završecima.

Unutrašnji hemoroidi su najčešći razlog svežeg krvarenja iz anusa, ali, uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Tu treba pre svega misliti na maligne bolesti anorektuma (završnog dela debelog creva).  Zbog toga, kod svih bolesnika sa ¨ hemoroidalnom bolešću¨ i hemoroidalnim tegobama, treba uraditi digitorektalni pregled i rektoskopiju (endoskopski pregled), a kod onih starijih od 50 godina i kolonoskopiju (endoskopski pregled debelog creva aparatom sa optikom).

Spoljašnji hemoroidi su manje važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći razlog njihovog nastanka su trudnoća, zatvor, dugo sedenje pri pražnjenju, neodgovarajuća ishrana (suva hrana, začinjena hrana, manji unos žitarica). Najčešći simptom je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze. Hemoroidi su  bolni, napeti i vide se plavičasti čvororvi različite veličine ispod kože anoderma. Tromboza obično nastaje posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu postojati nezavisno od unutrašnjih hemoroida.

Bolovi su najjači kada se tromb stvara i postepeno prolaze kako se edem smanjuje. Može doći do spontane rupture (pucanja) vene sa izbacivanjem tromba, što je praćeno krvarenjem. Ukoliko ne dolazi do spontanog povlačenja tromboze, može se uraditi hirurška evakuacija tromba i ekscizija čvora. Po povlačenju otečenih hemoroida zaostaju kožni nabori koji predstavljaju samo estetski problem.

Hemoroidi ne zahtevaju lečenje sve dok ne daju tegobe. Različiti su i mnogobrojni načini lečenja. U početku treba uvek konzervativno lečiti hemoroide, a operaciju rezervisati samo za teže slučajeve i one koji ne reaguju na konzervativno lečenje. Pre svega treba obezbediti redovnu i meku stolicu (odgovarajućom ishranom  sa dosta tečnosti, voća i povrća, mekinja, i laksativima ). Treba izbegavati suvu hranu, mesne prerađevine, masnu hranu, začine, biber, sirće, senf, ljutu hranu. Primena masti i čepića ne leči bolest, ali olakšava tegobe.

I i II stadijum bolesti se leče sklerozacijom, koja je najstarija metoda, a podrazumeva ubrizgavanje 5% rastvora Fenola submukozno. Vrlo je uspešna u zaustavljanju krvarenja iz hemoroida. Druga, novija metoda, posebno efikasna za hemoroide koji prolabiraju, je postavljanje elastičnih ligatura po Baronu. U jednoj seansi se podvezuje do tri čvora. Čvor nekrotiše i u roku od 7-10 dana sam otpada. Sledeći čvor se podvezuje za oko mesec dana.

III stadijum se leči kombinacijom navedenih metoda i antihemoroidalnih lekova i supozitorija (čepića).

IV stadijum se leči operacijom. Za olakšanje akutnih tegoba mogu pomoći tople, mlake, kupke i oblozi od kamilice ili Rivanola. Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. U najširoj upotrebi je hemoroidektiomija po metodi Miligan-Morgan. Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova, pa ono što mnogi nazivaju recidivom (ponovnom pojavom ) bolesti, nije to u pravom smislu reči. Naime, preostali čvorovi mogu posle nekog vremena, najčešće posle više godina, da daju tegobe.

Brojne su druge metode lečenja, sa promenljivim rezultatima; laser koagulacija, ligasure hemoroidektomija, doplerski navođeno podvezivanje arterije (THD), koagulacija radio talasima, staplerska hemoroidektomija. Sve ove metode imaju dobre rezultate kada su dobro indikovane i pravilno izvedene.

Većina osoba sa krvarenjem ili bolovima u čmaru, iz raznih razloga, ne odlazi na pregled lekaru, već ¨ na svoju ruku¨ uzima razne preparate za lečenje hemoroida. U većini slučajeva navedene tegobe jesu izazvane hemoroidima, i lečenje je kako kad uspešno, ali ima bolesti koje daju slične tegobe, ali je njihova priroda i lečenje drugačije. To su pre svega analne fisure (ragade), abscesi (čirevi), perianalne fistule, kondilomi, ekcemi.

Posebno treba misliti na sve učestalije karcinome debelog creva, koji mogu dati slične tegobe, pa se sa pravovremenim lečenjem može zakasniti. Najveća je greška pripisivati navedene tegobe hemoroidima a bez prethodnog pregleda.

NE  LEČITI SE SAMOINICIJATIVNO BEZ PRETHODNO ADEKVATNO POSTAVLJENE DIJAGNOZE!

Dr Milena Šćepanović

Proktološki pregled hemoroida: Ako vam je potreban proktološki pregled u Beogradu i pregled analnog kanala, ako vas boli stomak, ako imate probleme sa stolicom, krv u stolici, bol ili svrab u čmaru, bole vas hemoroidi, naglo mršavite, napipavate izrasline na čmaru, onda možete zakazati proktološki pregled ili intervenciju kod Dr Milene Šćepanović našeg vodećeg proktologa.

Termine pregleda ili intervenciju na hemoroidima (stavljanje gumica, podvezivanje, sklerozacija, operacija hemoroida) možete zakazati u u proktološkoj hirurškoj ordinaciji ProktoMed, ulica Mileševska 63, na Crvenom Krstu, Beograd, na sledeće telefone:

+381 64 98000 90

+381 11 244 71 36

Bez mnogo čekanja i stajanja u redovima, u sjajnim uslovima, dobićete pregled savesnog i ozbiljnog lekara i preporuku za terapiju. Savremena infrastruktura, oprema, stručnost medicinskog osoblja i naš proktolog pružiće vam maksimalnu pažnju i posvećenost vašem zdravlju.

www.proktomed.rs

 

 • Postovanje, prije 2 sedmice primjetio sam izrazlinu na pocetku analnog otvora, bolnu bez krvarenja u pocetku. Poslije dva dana bol je trajala i pojavile su se tamno plave, skoro crne tacke. Otisao sam kod doktora koji je rekao da je to spoljasnji hemoroid pod trombozom. Dao neku anesteziju i napravio rez skalperom da ta krv iscuri, i dao mast da mazem. Sada vise ne boli ali konstantno krvari i nije se smanjio. Kako rijesiti taj problem sa krvarenjem? Hvala unaprijed, pozz

 • Poštovana doktorko Milena,
  Ja imam problem sa malim krvarenjem iz anusa nakon vršenja nužde, tj prilikom brisanja na papiru ostaje svetlo crvena krv u malim količinama i peče me unutrašnjost anusa , a ponekad ako je dijareja u pitanju i vršenje nužde na svakih pola sata, brisanje anusa je izuzetno bolno, po nekad sa malo većom količinom krvi na toalet papiru nego posle prvog puta, ali ništa preterano većom količinom. Šta se to dešava po Vašem stručnom mišljenju? Imam 40 godina.

  Hvala unapred na odgovoru.

 • Poštovani Milane,
  iz vašeg opisa nije mi jasno da li je evakuisan tromb, jer ako jeste, hemoroid se odmah smanji. Svakako dolazi u obzir uzimanje tableta protiv hemoroida ili definitivno hirurško lečenje sa opsecanjem celog hemoroida.

 • Postovana doktorka imam pitanje, ostao mi je taj kozni nabor koji kako procitah je samo estetski problem. koja je procedura otklanjanja njega i koliko traje oporavak? hvala unapred na odgovoru

 • postovana doktorko ja sam pre dva meseca osetio i napipao hemorid isla mi je i krv i kupio sam mast i mazao i sve je proslo i cak sam odradio test na okultno krvarenje..i test je bio negativan imam 28 godina..sada me zanima dal da odradim jos neke analize??

 • Poštovani Dimitrije,
  kožni nabor se ukljanja hirurški. Intervencija se radi ambulantno, u lokalnoj anesteziji. Oporavak je uglavnom brz i jednostavan.

  Poštovani Igore,
  za sada vam je dovoljan proktološki pregled koji podrazumeva pregled prstom i anoskopom.

 • draga doktorice ja sam otkrio hemoroid pre mesec dana svrbelo me je i pri nuzdi mi je peckalo video sam i krv pri brisanju odmah sam odradio test na okultno krvarenje i test je bio negativan sada me je proslo nemam hemoroid a inace napipao sam hemoroid na vrhu anusa,sada me zanima kada me je to proslo dal da idem kod lekara posto kapiram da sada nemam hemoroid sta da radim?inace sam promenio ishranu i mnogo mi je bolje i izgleda da je to pomoglo da se povuce pozdrav Nemanja

 • postovana doktorko molim za odgovor,imao sam i napipao mali kvrzic u predelu anusa cak sam i video krv na toalet papiru,vec skoro mesec dana nemam simptome samo me malo svrbi imam 27 godina,cak sam i test na okultno krvarenje odradio i negativno je,sada me zanima dali mogu da odem kod doktora,iako nemam vise simptome niti krv??pozdrav i molim za odgovor milos

 • Postovana doktorka, imam problema sa hemoroidima od porodjaja ali nista ozbiljno do nedavno. Vec mesec dana ne mogu da ih sredim i kada splasnu ostane jedan mali cvrsti deo kao stapic sibice recimo, koji izlazi iz anusa i svrbi. Ne krvare. Sta je to, molim za odgovor. Hvala.

 • Poštovana doktorko,
  pre 20 meseci radio sam kolnoskopiju na Wma kod doktora Dodera.Tom prilikom mi je otkrio analnu fistulu na samom ulasku u rektum,jer sam pre toga imao sigurno 1 godinu curenje neprijatnog žutog sadržaja na donji veš.Uradio sam magnetnu da bi locirali fistulu.Doktor doder mi je prepisao terapiju Ciprocinal i Ovaržil zajedno 15 dana posle toga sam bio miran i nisam imao nikavih tegoba do pre neki dan kada je ponovo krenulo curenje.Šta predlažete?Kako mogu doći kod vas?

  srdačan pozdrav o Nenada Miloševića iz Loznice

 • znaci svako ko vidi krv u stolici mora da radi kolonoskopiju??koliko vidim tako mu dodje,ja sam video krv na toalet papiru i u stolici svetlu krv,odradio sam test na okultno krvarenje bilo je negativno,onda sam otisao kod hirurga i on me pregledao prstom,i ustanovio fisuru,fisulu kako vec 🙂 sad me zanima da li ja mogu da se opustim da ne razmisljam ili da odradim tu kolonoskopiju,imam 28 godina,pozdrab

 • Poštovana doktorke. Zadnjih 5 godina u ovo isto vreme pojavljuje mi se unutrašnji hemoroid koji je baš povelik. Po Nedjelju dana imam velike bolove niti mogu da ležim ni da sedim ni da se krećem niti da imam stolicu niti da mokrim. Ne krvarim već mi posle 7 dana to pukne i samo gnoj izadje.

 • Poštovani Nemanja,
  ukoliko ste dobro, bez tegoba, i imate manje od 40 godina ne morate žuriti sa pregledom. Ukoliko tegobe ponovo počnu, obavezno se javite na pregled.

  Poštovani Miloše,
  uvek je bolje uraditi pregled. Kako opisujete promenu i tegobe, moguće i da imate fisuru, a ne hemoroid, što i jeste razlog pregleda.

  Poštovana Sanja,
  kada se hemoroidi povuku moguće je da zaostane nabor kože. Takođe, možda imate analni polip ili papilu. Svaka od ovih promena može se hirurški jednostavno ukloniti ukoliko vam smeta.

 • Poštovani Nenade,
  ono što vi imate se zove perianalna fistula. Ona se leči operacijom. Pregled možete zakazati u Medigrupu DZ Bulevar.

  Poštovani Igore,
  svako ko primeti krv iz analnog otvora treba da se javi pre svega na pregled. Kolonoskopija se radi kod osoba starijih od 50 godina, a kod mlađih od 50 godina ukoliko lekar posle obavljenog pregleda to indikuje. To što neko samoinicijativno uradi pregled, nije medicinski stav. Takođe, onaj ko krvari iz analnog otvora ne treba da radi pregled stolice na okultno krvarenje. Ovaj test se radi samo u smislu prevencije malignih bolesti kod osoba koje ne krvare.

  Poštovani Darko,
  tegobe koje vi opisujete više odgovaraju perianalnom abscesu ili čiru, a ne hemoroidu, zbog čega bi trebalo da se obavezno javite na pregled.

 • Postovana dr. Milena, nekoliko meseci unazad imam krvavu stolicu u raznim oblicima i prilikom brisanja a i u samoj vc solji. Sobzirom da mi je majka bolovala i operisana od UC obratio sam se lekaru i uradio KKS I KOLONOSKOPIJU. KKS je u svim normama gde spada iAPPT I PV(INR) osim holesterola 6.12, HDL holesterol 1.14, LDL formula 4.21. Sto se tice izvestaja kolonoskopije je sledeci: spoljasnji nalaz i RTuredan. kolonoskopom do dna cekuma koji je ispunjen gustim sadrzajem. Bouchinieva valvula normalnog izgleda. Kolon spastican u svim segmentima. Sluznica svih segmenata kolona i rektuma je normalnih morfoloskih osobina prokrvljenosti, bez defekta epitela. U proksimalnom delu rektuma, oko 15 cm od anokutane linije, dva flat polipa promera 3mm, odstranjeni su omcom, nisu uhvaceni. Losa pripremljenost-BBPS za sve segmente kolona 1-2. druge promene nisu vidjene. Unutrasnji hemoroidalni splet gr. ll-lll.Molim Vas , malo objasnjenje ovog nalaza i sta dalje bar sa ovim hemoroidima. Hvala unapred.

 • draga doktorko ja sam video krv na papiru pre dva meseca otisao sam kod hirurga i on mi ustanovio da imam fisulu ,odradio sam tes na okultno krvarenje bio je negativan odradio sam i krvnu sliku dobra je..imam 28 godina..sad me zanima dal da odradim jos nesto od analiza??kolonoskopiju recimo???molim vas za vas odgovor…

 • Draga doktorice ja sam imao krv na papiru i na vrhu stolice otisao sam kod doktora hirurga on mi je samo gurnuo prst i rekao da imam fisuru i da mazem kremu..odradio sam i na okultno krvarenje test je negativan i krv sam vadaio sve je ok..pa me sad zanima dal da odradim jos nesto..kolonoskopiju…imam 28 godina..ne znam koliko mi je za verovati hirurgu..a mast koju mazem pomogla mi je..a inace i svrab osecam u anusu i kad obavljam nuzdu kao da pece..zanima me vase misljene..i dali fisura moze da se zaustavi ili uvek krvari..

 • postovana doktorice ja sam pre mozda mesec dana video krv na papiru i otisao sam kod hirurga i on mi je samo gurnuo prst i rekao da imam fisuru..i rekao da promenim ishranu i preporucio mi je mast..i rekao da dodjem za mesec dana na kontrolu..odradio sam krvnu sliku dobra je i odradio sam na okultno krvarenje i to je dobro..sad me zanima dal da odradim jos nesto..??svi spominju kolonoskopiju…ne znam sta mi vi savetujete pozdrav..Bogdan

 • danas sam bio kod hirurga na kontrolu povodom analne fisure posto nije radila doktorka koja me je prvi put pregledala rektalno i on mi je rekao ako opet vidim krv da ce da mi rade kolonoskopiju :)imam 27 godina..odradio sam i analizu krvi sve je dobro 🙂 a inace kad vidim krv na papiru nije to nesto mnogoo malo je..i osecam peckanje i kao neku hrapavost dok prolazi stolica..sad bas zbog toga mi nije jasno zasto ta kolonoskopija..pristacu na kolonoskopiju..nije problem..ali ne vidim svrhu..malo me je uplasio da nemam sad neki tumor ili tako nesto :)molim za odgovor..Ivan

 • Postavana doktorko pre nekih par dana dok sam se brisao napipao sam nekakvu povecanu bubuljicu na analnom otvoru takodje me je bolelo (peckalo pomalo) ali je proslo za dva-tri dana ali ta bubuljica nije spasla jos stoji pa me zanima da li ce nestati samo od sebe i jel treba da se javim lekaru,krvi nije bilo uopste ali stolica mi je bukv. ceo zivot tvda i ostajem dugo na wc solji ali na to sam navikao,i primetio sam da zadnjih mesec dana creva krce u nekim trnucima.imam 18 god.

 • draga doktorice ja povremeno na svakih 10 dana vidjam svetlu krv na toalet papiru..imam 28 godina..bio sam kod prvo kod doktora opste prakse ona je rekla da su to hemoroidi..a posle sam otisao kod hirurga i ona je samo odradila rektalni tuse..i rekla da imam fisuru..ja opet vidjam krv na papiru ..sad me zanima da li je to normalno???ili da radim kolonoskopiju???molim za hitan odgovor..ljuba

 • Poštovani Vladice,
  nalaz kolonoskopije je uredan, što je dobro. Krvarenje koje imate je iz hemoroida koje treba da lečite. Javite se proktologu.

  Poštovani Milane,
  ne treba da radite nikakve preglede izuzev pregleda proktologa koji će vam dati terapiju za fisuru ili fistulu; neko slovo ste loše otkucali pa nije jasno.

  Poštovani Bogdane,
  ne treba da radite nikakve druge preglede, izuzev pregleda proktologa. Fisura se dosta uspešno leči odgovarajućim mastima. Kolonoskopija se ne radi dok se fisura ne izleči.

 • Poštovani Ivane,
  fisura se dosta uspešno leči odgovarajućim mastima. Kolonoskopija se ne radi dok se fisura ne izleči, a tek posle bi se procenilo da li vam to uopšte treba.

  Poštovani Srđane,
  promena koju opisujete može biti hemoroid ili papila koja se javlja uz analnu fisuru. Ukoliko se ne bude povlačila, javite se proktologu radi pregleda.

  Poštovani Ljubo,
  sa kolonoskopijom ne treba da žurite. Moguće je da imate fiuru, ali krv mogu dati i hemoroidi. Javite se proktologu na pregled i dalju terapiju.

 • Postovana,
  Pre dva dana su mi se pojavili hemoroidi,4 mes.sam trudnoce,desavalo mi se i pre da imam problema sa zatvorom i da mi se prilikom brisanja pojavi krv,sada sam korigovala ishranu,vise voca i povrca ali problem i dalje postoji,redje ali ga imam i dalje.Sta mi je ciniti,kako da resim ovaj problem,bolno je bas..Hvala unapred.

 • Poštovana Dubravka,
  moguće je da ste sada dobili fisuru koja se drugačije leči od hemoroida. Zbog postavljanja tečne dijagnoze i dobijanja adekvatne terapije, trebalo di da odete na pregled kod proktologa.

 • draga doktorice bio sam kod lekara opste prakse zbog malo krvi na toalet papiru ona je bez pregleda rekla da imam hemoroide onda sam otisao kod hirurga ona je samo odradila rektalni tuse i rekla da imam fisuru na 12 h a medjutim i dalje na svakih desetak dana vidjam malo krvi na papiru,,tvrda mi je stolica sada me zanima sta da radim???mislim da imam ono najgore..druge simptome nemam sem tako malo krvi na toalet papiru pozdrav velja

 • pozzdrav ja na svakih mesec dana vidjam povremeno krv na wc papiru i nekad u wc solji imam 28 godina bio sam kod doktorke i ona mi je rekla pregledom rektalnog tusea da je to fisura ja i dalje vidjam povremeno krv sad me zanima sta dalje dal da odradim kolonoskopiju??nemam drugih simptoma malo sam i promenio ishranu i pijem dosta vode i stolica mi je meksa i ne vidjam krv vec mesec dana 🙂 malo sam uplasen pa me zanima sta mi savetujete pozdrav petar

 • procitao sam clanak da svaka pojava krvi u stolici treba da se tretira ozbiljno i da se odmah odradi kolonoskopski pregled bez obzira na godine,i da sta vise i mladi oboljevaju od raka debelog creva,ja takodje imam 28 godina i vidjao sam do pre mesec dana krv na papiru i na vrhu stolice,nit mrsavim nit nista odradio sam analize krvi i bio kod hirurga gde mi je ustanovljena fisura rektalnim tuseom bez digitalnog pregleda ne znam koliko mi je za verovati ali krenuo sam da unosim dosta tecnosti i bolje mi je ishranu sam promenio takodje,ali opet kad procitam da svi kazu da treba kolonoskopija da se odradi ja ne znam sta da mislim???pzodrav dusan

 • Postovana,
  Pre nekoliko dana osetila sam glatku kvrzicu velicine klikera u predelu anasu. Osecaj se ne moze opisati kao bol, vec pre kao neprijatnost slicna osecaju iziritiranosti usled cestih nuzdi u toku dana. Nema krvarenja. Nemam problem sa zatvorom, gojaznoscu, neaktivnoscu, niti sam se poradjala. Imam 30 godina. Ukoliko se ne povuce u narednih par dana doci cu na kontrolu. Sada me zanima imam li razloga za brigu i da li se radi o hemoroidu ili je u pitanju izrazlina druge vrste?
  Unapred hvala na odgovoru.
  S postovanjem,
  Visnja

 • Poštovani Veljo,
  fisura je, pored hemoroida, najčešći razlog pojave krvi posle pražnjenja, posebno ako imate tvrde stolice. Fisura može dugo da traje, ali se leči. Javite se na kontrolu lekaru, možda treba promeniti lečenje.

  Poštovani Petre,
  ukoliko se krvarenje ne ponovi, znači da je fisura zarasla. Ako ponovo primetite pojavu krvi treba uraditi i anoskopiju. Kolonoskopija vam za sada ne treba.

  Poštovani Dušane,
  protokoli u slučaju pojave krvi posle pražnjenja su jasni. Ni jedan protokol ne savetuje kolonoskopiju kod svake pojave krvi. Vama je dijagnostikovan uzrok krvarenja i koliko shvatam, sa korekcijom ishrane krvarenje vam je prestalo.

  Poštovana Višnja,
  promena koju opisujete najviše odgovara hemoroidu, ali može biti i promena koja prati fisuru. Svakako nemate razloga za brigu. Pregled će razjasniti o čemu se radi i dobićete odgovarajuću terapiju.

 • Poštovana,

  Da li postoji tretman kojim bi se smanjila osetljivost hemoroida na alkohol, začinjenu hranu i napitke? Istakao bih pozitivna iskustva u ublažavanju, pa i nestajanju hemoroidnih tegoba tretmanom sa ruskim aparatom Vitafon.

  Pozdravljam Vas.

 • da li je strasno sto na svakih mesed dana dva vidjam po malo krvi na toalet papiru,cim imam malu tvrdju stolicu tad i vidim,bio sam kod hirurga rektalnim tuseom je utvrdio da se radi u analnoj fisuri,imam 29 godina 🙂 niko u porodici nije imao rak debelog creva sada me zanima dali da odradim jos nesto??ne znam za tu kolonoskopiju iskreno mislim da je mozda rano za to,svakako planiram da u 40 godini odradim kolonoskopiju,zanima me vase misljenje?pozdrav marinko

 • zanima me draga doktorko kada se radi kolonoskopija???negde sam citao da se ne radi kada se vidi krv u stolici ili toalet papiru,nego kada se jave bolovi nadutost,proliv tada se radi?? zanima me vase misljenje ja skoro na svakih dva meseca vidjam krv ali tad se desi da mi je stolica tvrda :)imam 28 godina pa me zanima sta vi mislite,bio sam kod hirurga rektalnim tuseom je rekla da je to fisura na 12h 🙂 pozdrav Strahinja

 • gde god da procitam svi pisu da ko god vidi krv na wc papiru ili stolici to znaci rak :)jedan od simptoma raka je to,tako da ne znam sta da mislim

 • Dobila sam spoljasnje hemoroide u sedmom mesecu trudnoce, u pocetku su boleli i krvarili, ali od nekih mesec dana nakon porodjaja, samo stoje. Nakon nuzde se malo uvecaju, inace lice na smezurane kese od koze. Ne krvare, ne bole, ali uzasno iritiraju jer ne prolaze vec dve godine, toliko mi smetaju da potrosim celu rolnu da bih se lepo ubrisala. Ja vas molim, dajte mi neki savet, kako da ih se resim?
  Hvala unapred!
  P. S. Stolica mi je inace uredna, jedina razlika od zivota pre tog sedmog meseca i sada, jeste prestanak pusenja, a nemam ni odnose od skoro samog pocetka trudnoce.

 • ja vec 9 meseci ali na svakih mesec dana vidim krv na toalet papiru,nemam drugih simptoma,da napomenem da cim vidim krv,mala kolicina je u pitanju,i tvrda je stolica i kao da me nesto proreze kada prolazi stolica,i tada vidim,bio sam kod hiruga rekla mi je da je fisura na 12h,ne znam sta da radim,samo me nervrira sto povremeno vidjam to,da nije polip neki ili ne daj boze tumor??iskreno kolonoskopija mi se ne radi imam 30 godina,pozdrav Vladica

 • Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pri pojavi krvi u stolici, ili nakon stolice. evo ovo sam recimo nasao na internetu :)pise pri svakoj pojavi krvi treba da se odradi kolonoskopija pozdrav Velja

 • draga doktorko ja sam pre 8 meseci zbog krvi na toalet papiru isao kod hirurga,i ustanovljeno mi je da imam analnu fisuru na 12 h,korisitio sam bio balsam kremu ali i dalje vidjam krv povremeno na svakih mesec dana imam osecaj kao da me nesto grebe dok prolazi stolica,imam 29 godina,zanima me sta da radim??ne znam dali da odradim kolonoskopiju??ali nemam drugih simptoma samo ta krv sto se pojavi na mesec dva :)pozdrav nemanja

 • Poštovani Marinko,
  posle tvrde stolice uobičajeno je da se javi manje krvarenje. Kako ste bili na pregledu, za sada vam ništa dalje ne treba. Pokušajte da omekšate stolicu, najbolje korigovanjem ishrane, pa bi krvarenje trebalo da prestane. Pre i posle stolice mošete koristiti neke biljne kreme na bazi kantariona, nevena.

  Poštovani Strahinja,
  kolonoskopija se radi posle 50-te godine ukoliko je neko zdrav i bez tegoba, a ima pozitivan test na okultno krvarenje, FOBT. Pre toga se radi ukoliko neko ima tegobe, najčešće krvarenje, a po pregledu i preporuci lekara, hirurga ili gastroenterologa. Takođe, ukoliko neko ima u porodici obolelog od maligne bolesti debelog creva, kolonoskopiju radi pre 50-te godine.
  Vi za sada ne treba da radite kolonoskopiju. Treba da korigujete ishranu da bi vam stolica bila mekša, posle čega bi krvarenje trebalo da prestane. Možete koristiti pre i posle stolice Biobalzam kremu za fisure.

  Poštovani Milutine,
  jedan od simptoma raka debelog creva jeste pojava krvi pri pražnjenju, ali se takvo krvarenje javlja i kod hemoroidalne bolesti, fisura, fistula, kondiloma…Da ne bilo zabune i bezrazložnog straha, treba se pri pojavi krvi svakako javiti lekaru.

 • Poštovana Lusi,
  višak kože koji opisujete može se ukloniti samo hirurškim putem.

  Poštovani Vladice,
  fisura je čest razlog krvarenja posle pražnjenja. Ona se leči, uglavnom uspešno kremama, a nekada je potrebna i operacija. Vi za sada ne treba da radite kolonoskopiju, već da lečite fisuru. Naravno i da je neophodno da omekšate stolicu, najbolje korekcijom u ishrani.

  Poštovani Nemanja,
  treba da promenite terapiju. Verovatno i dalje imate fisuru. U zavisnosti od lokalnog nalaza, lekar će vam dati odgovarajuću kremu. Fisure koje se ne izleče lekovima, kremama, leče se operacijom. Za sada ne treba da radite kolonoskopiju.

 • draga doktorice ja vec 8 meseci vidjam sluz u stolici i krv i stomak me boli ..smrsao sam 9 kila za mesec dana,zanima me dali da radim kolonoskopiju…imam 22 godine,i u mojoj porodici je moj stric imao rak debelog creva sta mi savetujete pozdrav lazar

 • Po ostovana doktorka molim vas recite mi da li treba da me brine to sto mi je stolica tanka kao olovka vec duzi period vise od dva meseca,ja imam spoljasne hemoroide vec tri godine i nemogu da se vrate pokusavala sam,do sada nisam trazila strucnu pomoc ali u zadnje vreme pocinjem da se brinem da nemam mozda nekih problema sa debelim crevom.10.januara ove godine sam operisala slepo crevo i cini mi se da od tada imam jos tanju stolicu nego pre operacije.unapred zahvalna i ako moze vase misljenje .

 • Poštovani Lazo,
  treba da se javite pre svega gastroenterologu. Vaše tegobe odgovaraju zapaljenju debelog creva (ne tumoru). Lekar će vam po obavljenom pregledu reći šta sve treba od nalaza da uradite. To važi i za kolonoskopiju.

  Poštovana Aleksandra,
  to što vam je stolica tanka samo za sebe nema značaja. Izgled stolice zavisi od toga šta jedete. Zbog operacije ste verovatno i korigovali ishranu, pa se i stolica smanjila. Sačekajte da se sve normalizuje, a ako potraje, ili se jave novi simptomi, svakako se javite radi pregleda.
  Spoljašnji hemoroidi su spoljašnji, i kao takvi i ne mogu da se vrate. Oni se mogu ukloniti samo hirurškim putem.

 • draga doktorice,danas sam odradio kolonoskopiju i debelo crevo je skroz u redu,ali uzeli su mi biopsiju za tanko crevo kao zbog sumnje na kolitis :)sad me zanima da to nije nesto strasno imam 28 godina :)uzeli su mi zbog toga sto cesto idem u wc a ja celog zivota idem po 3 puta u wc pozdrav

 • draga doktorko sta radjena mi je kolonoskopija i sve je super u debelom crevu ali doktor mi je usao u tanko crevo i uzeo biospiju sluznice terminalnog ileuma.zanima me jel to nije nesto strasno?kaze da time moze da se otkrije dali imam kolitis ili kronovu bolest pozdrav miljan

 • Poštovani Gojko,
  biopsije se rutinski uzimaju pri svakoj kolonoskopiji. U vašim godinama malo je indikacija za kolonoskopiju, ali kad ste je već uradili i imate česte stolice, biopsija je rutinska i nemate razloga za brigu.

  Poštovani Miljane,
  biopsije se rutinski uzimaju pri svakoj kolonoskopiji. To jeste način postavljanja dijagnoze kolitisa, ali za to je potrebna i klinička slika, tj postojanje i nekih tegoba.

 • Postovana doktorko stigao mi je nalaz biopsije sluznice terminalnog ileuma i pise HISTOPATOLOSKI NALAZ Opisane promene odgovoraju nodularnoj limfoidnoj hiperziji .doktor kaze da to nije nista strasno..zanima me vase misljenje sta je to.. molim za hitan odgovor inace imam 28 godina pozdrav gojko

 • Inace radio sam kolonoskopiju i debelo crevo je ok,onda mi je doktor zbog cestih stolica uzeo biopsiju tankog creva pozdrav gojko

 • Izvinite pise HISTOPATOLOSKA ANALIZA: Opisane Promene odgovaraju nodularnoj Limfoidnoj Hiperplaziji ..pozz gojko

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter