Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Istorija

Nova zemlja u EU …

Aleksandar Parezanović

* * *

Vremeplov: 1985 godina.

Tog 30.03.1985 zabeleženo je nekoliko detalja koji su obeležile te (i neke buduće) dane. Procenite kako je tada bilo :

„Španija i Portugalija su primljene u Evropsku ekonomsku zajednicu. Sada ih je dvanaest i jedan od najvažnijih ciljeva im je stvaranje „Ekua“ – zajedničke valute koja će biti protivteža dolaru.

Na Sajmu automobila u Beogradu je izložen „Yugo 55“ za američko tržište. Potpuno novi auto.

U Beogradu je otvoren prvi „Benetton“ butik.

Fudbaleri SFRJ su ostvarili podvig, pobedivši Luksemburg sa 1:0. Košarkaši „Cibone“ su u superfinalu Kupa evropskih šampiona i igraju protiv madridskog „Reala“.

U JNA je uveden status profesionalnog vojnika, na period od 3.godine.

U Evropi se postepeno uvodi novi, bezolovni benzin …“

. . .

. . .

4 komentara

 • FK Sarajevo prvo na tabeli, i kasnije uzima titulu sampiona YU u fudbalu, ostavivi veliku cetvorku iza sebe…

  1988 C. ZVEZDA
  1987 PARTIZAN
  1986 PARTIZAN
  1985 Sarajevo
  1984 C. ZVEZDA
  1983 PARTIZAN
  1982 Dinamo
  1981 C. ZVEZDA
  1980 C. ZVEZDA
  1979 Hajduk
  1978 PARTIZAN
  1977 C. ZVEZDA
  1976 PARTIZAN
  1975 Hajduk
  1974 Hajduk
  1973 C. ZVEZDA

 • 1972 Zeljeznicar ! (Janjus,Kojovic,Becirspahic,Bratic,Katalinski,Hadziabdic,Jelusic,Jankovic,Bukal,Spreco i Derakovic )

 • Da, u Evropi se uvodio bezolovni, u SAD-u je te godine mislimzabranjen običan benzin. Gorbačov postao poslednji predsednik SSSR-a. Ima sigurno još tih trenutaka koji obeležavaju istoriju, a koje često zaboravimo. Ali ovakvi osvrti su nam jako znaimljivi. VIdimo gde smo bili, gde stigli, ili gde smo mogli da stignemo! Vreme teče, prolazi, ali mi ponkad stojimo, bez očitog razloga!

 • „Na pobedonosnom putu kroz Evropu (u sezoni 1984/85) da su bolji Šapčanima su morali da priznaju Škoda iz Plezna (Čehoslovačka), Steaua iz Bukurešta, FH iz Rejkjavika (Island) i u finalu Atletiko iz Madrida.
  Efektne i atraktivne igre Metaloplastike zadivile su ljubitelje rukometa i sporta i doprinele još većoj popularizaciji ove dinamične igre. Pred 14.000 gledalaca u revanšu finala u Madridu Metaloplastika je pobedila Atletiko sa 30:20 i pokazala superiornost koja nije zabeležena u finalima Kupa evropskih šampiona. Šapčani su osvojili pehar pariskog lista „L’Ekip“ bez ijednog poraza, sa najvećom gol razlikom u dve finalne utakmice (17) i najvećim brojem golova u jednom finalnom susretu (30).

  Mnogi su tada rekli: „To mogu samo Šapčani“.

Ostavite komentar