Tomy Canady

 

Pare za seks i vodjenje ljubavi – specijalan rimski kovani novac za usluge prostitutki u javnim kućama Rima


Savremeni udžbenici istorije koji se izučavaju u osnovnim i srednjim školama ne ocrtavaju jasno nekadašnji Stari Rim i njegov značaj za savremenu civilizaciju. Uglavnom svi pišu o političkim i državnim dogadjajima, a malo o životu Rimljana. O velikoj i moćnoj imperiji. Nije zbog toga bez razloga težnja svih skorijih vojnih i ekonomskih imperija da sebe nazove Novim Rimskim Carstvom, jer nekadašnji Rim je začetnik savremene civilizacije.

Rimljani su našu civilizaciju stvorili počev od uredjenja zemljišta, katastra, koji je izum Rimljana, preko banaka, gradjevinskih tehnika, organizacije vojske, ubiranja poreza, popisa stanovništva, pravila etikecije, kulturnih i estetskih vrednosti, osmišljavanja cirkusa, kuvara, zanata, zabave. Stari Rim je u svakom pogledu bio jako inovativno društvo.

Jedna od njihovih inovacija, manje poznata javnosti su i novčići za seks, odnosno specijalne pare za usluge vodjenja ljubavi sa prostitutkama. Javne kuće su bile legalne u Starom Rimu i usluge domaćica – prostitutki su se plaćale posebnim novčićima, u savršenoj bezinflatornoj razmeni – što tražiš od ljubavne usluge i kao novčić daš lakoj dami, to i dobiješ zauzvrat. Kako na novčiću naslikano, tako u stvarnosti dobijeno. Nema prevare kupca.

Uostalom, pogledajte i sami.

. . .

Antički Rimski novčići za upotrebu u bordelu