Aleksandar Parezanović

* * *

Napiješ se, udješ u auto ili još bolje u džip, i kreneš da voziš alkoholisan, i sudariš se, i polomiš nekome jugića i njegovom vozaču koleno, a suvozaču u jugiću od siline udara malo napukne vilica ali svi prežive, tebi ništa i slični scenariji, a ti onda mangupski izvadiš 1000 eura i ne odeš u zatvor – novi Zakon o bezbednosti saobraćaja ti pruža tu mogućnost!

Novac vrti gde burgija neće, kako kažu naši stari.

. . .

Skupština Srbije usvojila je 28. jula izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, kojima se predviđa da će vozači odgovorni za teške saobraćajne prekršaje, umesto odlaska u zatvor, moći da plate novčanu kaznu.

Izmenjeni Zakon dozvoljava da vozač koji sa više od dva promila alkohola izazove saobraćajnu nesreću može da bude osuđen da plati od 100.000 do 150.000 dinara, umesto dosadašnjeg pravila da takav vozač na licu mesta bude sproveden na izdržavanje kazne zatvora od 15 do 45 dana.

Skupština je izabrala 26 sudija na trogodišnji mandat u sudovima opšte i posebne nadležnosti u devet gradova. Izabrano je i osam sudija za prekršaje, kao i 20 zamenika tužioca u 10 gradova u Srbiji na predlog Državnog veća tužilaca.

. . .